Annonce
Fredericia

Dagbog fra plejehjemmet: Hårdt at der ikke kan tages respektfuld afsked

Dagbog fra frontlinjen, afsnit 1: Hverdagen på plejecentret er ændret meget.
Annonce

Fredericia: Jeg har fået mulighed for at fortælle om min hverdag som social- og sundhedsassistent på et plejecenter i denne coronatid.

Jeg vil starte med at fortælle, hvad en helt normal dagvagt går med, for at I andre også kan forstå, hvorfor det er, vi har fået mere travlt. Min arbejdsdag starter kl. 7, hvor nogle beboere får medicin, vi snakker lige kort med nattevagten. Kl. 7.15 mødes dagvagterne, får fælles morgenrapport på vores personalekontor, en kollega laver kørelister. Cirka kl. 7.30 starter vi med morgenpleje, rengøring og tøjvask.

Som social- og sundhedsassistent har jeg også lægekontakt, medicindoseringer, skal tjekke op på, om lægen er opmærksom på, at det snart er tid til nye blodprøver, kontakt med diætist, hvis der er vægtproblemer, kontakt med fysioterapeut, sørge for at der er bestilt tid til frisør, fodpleje og omsorgstandpleje, og have kontakt med pårørende. Dette er bare kort fortalt, hvad dagen går med.

Da Covid-19 kom til Danmark, var min første tanke, hvordan passer jeg på mig selv, så jeg ikke får noget virus med på job, da mange af vores beboere ikke er stærke nok til at stå imod denne virus. Der kom nogle retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen om at holde afstand og ikke være samlet mere end 10, som nu er nede på to.

Vi kan ikke længere få morgenrapport, som vi plejer, da der kun er plads til tre ad gangen på kontoret. Dette måtte vi hurtigt finde en løsning på, hvilket hurtigt blev gjort ved, at vi rykkede til et større lokale. Vi personale holder afstand til hinanden. Jeg har svært ved at se, hvordan jeg skal yde pleje, omsorg og tryghed på to meters afstand, så den del kan jeg ikke holde på mit job.

Vores plejecentre er lukket for besøg for at passe på vores beboere, hvilket betyder en del ekstra opgaver til os. Frisørerne kommer ikke længere, da de jo også er lukket. Fodplejere er også lukket, så den del skal vi også klare. Fysioterapeuten kommer heller ikke længere, det er også blevet vores opgave at lave øvelser med beboerne, så de ikke går helt i stå. Omsorgstandplejen kommer heller ikke, så der skal vi også have en ekstra opmærksomhed, da dårlig mundhygiejne kan forårsage andre fysiske gener.

Da der er lukket for besøgene, kommer de pårørende jo heller ikke. Dette gør, at vores beboere har ekstra meget brug for omsorg, som også kommer fra os, personalet. Vores aktivitetsmedarbejder har altid mange gode oplevelser og aktiviteter, men dette eksister heller ikke lige for tiden, så der skal vi finde på noget andet. Vi skal nok kunne finde på noget, men har vi tiden, og hvor skal vi tage tiden fra, for der er jo også ekstra rengøring. Alle berøringsoverflader i fællesarealer og i beboernes egne lejligheder skal tørres af i hver vagt-lag, i beboernes lejligheder skal vi selv, dette er blevet en del af morgenplejen.

Det giver også vanskeligheder, når en beboer går bort, og der skal tages afsked. De pårørende kommer ind af altandøren for at kunne være hos deres kære, så de ikke kommer i kontakt med de øvrige beboer. Når bedemanden kommer, er de andre beboer skærmet, således at de ikke kommer i kontakt med bedemanden. De pårørende kan heller ikke få lov at følge kisten den sidste vej, da de jo ikke må komme på plejecenteret. Det skærer i mit hjerte, at der ikke kan blive givet et sidste respektfuldt farvel.

Fredericia Kommune har heldigvis omrokeret ressourcer, så vi har to rengøringsassistenter fra en skole gående ude hos os, som afspritter alt undtagen beboernes lejligheder, så tak for det.

Jeg vil den følgende tid forsøge at give jer et indblik i, hvordan vi får løst alle opgaverne, så det kommer til gavn for vores beboere.

Jane Munch Christensen, social- og sundhedsassistent, plejehjemmet Øster Elkjær, Fredericia Kommune. Foto: Peter Leth-Larsen

Fra frontlinjen

I kampen mod coronavirus spiller udvalgte danskere en nøglerolle. Vi har bedt nogle af disse personer, der er helt tæt på frontlinjen – læger, sygeplejersker, ambulancereddere og borgmestre – om at fortælle historien med deres egne ord.

I Fredericia er det social- og sundhedsassistent Jane Munch Christensen, 46 år, der beretter fra sit arbejde på Øster Elkjær i Erritsø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Fredericia For abonnenter

Opfordring til de shopping-ivrige: Byt dine julegaver til vintervarer og hjælp butikkerne økonomisk

Fredericia

Butiksformand: Corona var den øjenåbner der skulle til - nu er det de fysiske butikkers tur

Annonce