Annonce
Erhverv

Danish Crown udløser pengeregn over danske svinebønder

Kina støvsuger lige nu verdensmarkedet for fersk svinekød efter et udbrud af afrikansk svinepest, der har udryddet en stor del af svinebestanden i Kina. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Den landmandsejede svinekoncern Danish Crown opnår rekordresultat i halvårsregnskab. Coronakrisen skaber usikkerhed om resten af året.
Annonce

Slagteri: Det har længe været kendt, at prisen på grise er på det højeste niveau siden 1997, og nu kan de usædvanlige tider også aflæses hos slagterigiganten Danish Crown.

Koncernens halvårsregnskab, der dækker en seksmåneders periode frem til udgangen af marts, viser en fremgang i salget på 18 procent til 32 milliarder kroner.

Det smitter af på bundlinjen, hvor koncernen har opnået et historisk stærkt resultat. Danish Crown øgede overskuddet med 46 procent til 1,4 milliarder kroner.

Væksten er sket samtidig med, at landmændene har fået tilsvarende 46 procent mere for deres grise igennem den såkaldte svinenotering. Det svarer til, at andelshaverne har fået 13,72 kroner pr. kilo i gennemsnit for deres grise mod 9,40 kroner pr. kilo i samme periode sidste år.

Det betyder, at Danish Crown har overgået sine egne mål om at have en notering, der ligger på mindst 60 øre pr. kilo over det EU-indeks, som Danish Crown måler sig op mod. Lommeregneren viser, at selskabet har ligget hele 112 øre over konkurrenterne i halvåret.

De høje priser skyldes især, at Kina i øjeblikket støvsuger verdensmarkedet for fersk svinekød. Det skyldes et udbrud af afrikansk svinepest i Kina, der har udryddet en stor del af svinebestanden i Kina, der er verdens største forbruger af svinekød.

Men Danish Crowns topchef, Jais Valeur, lægger vægt på, at hele fremgangen ikke skyldes Kina.

- Det er klart, at eksporten til Kina er en hjørnesten i vores fremgang, men samtidig viser den platform, som Danish Crown har opbygget over årene, nu for alvor sin styrke. Bredden i vores forretning og produktportefølje er historisk stærk, siger han.

Danish Crown i tal

  1. Omsætningen er i første halvår 2019-2020 vokset med 18 procent til 32 milliarder kroner. Resultatet af den primære drift er steget 43 procent til 1,8 milliarder kroner, og bundlinjen er løftet med 46 procent til 1,4 milliarder kroner.
  2. Svinenoteringen har i perioden været på 13,72 kroner pr. kilo i gennemsnit, hvilket er det højeste niveau siden 1997.
  3. Danish Crown havde ved udgangen af perioden en balance på 26 milliarder kroner, heraf 7,4 milliarder kroner i egenkapital.
Annonce

Hele forretningen går bedre

Regnskabet bygger også på, at Danish Crown sidste år frasolgte sin tabsgivende engelske Tulip-forretning, og samtidig er der trimmet over alt i den 26.000 mand store organisation.

- Vi er organiseret i syv forretningsområder, og de gør det alle sammen bedre end sidste år, siger Jais Valeur.

Med så få ord kunne historien om Danish Crown være fortalt, men så enkel er virkeligheden ikke. Slagterikoncernen har siden januar været kraftigt påvirket af coronavirussen, der brød ud i Kina og hurtigt skar en luns af efterspørgslen fra især restauranter og kantiner.

Siden spredte virussen sig til resten af verden, og det skaber usikkerhed om Danish Crowns resultater fremover. Jais Valeur afviser af samme grund at gå nærmere ind i forventningerne til hele regnskabsåret 2019-2020.

- Det vil jeg ikke komme med et bud på nu. Jeg vil glæde mig over, at vi kom godt igennem det første halvår, siger han.

De mørkere skyer kan ikke desto mindre aflæses i svinenoteringen for de danske andelshavere, der har set prisen falde fra 14,30 kroner pr. kilo i februar til 12 kroner pr. kilo i denne uge.

- Markedet har sat sig, og der ser vi coronaeffekten. Vi har klaret os godt igennem coronakrisen indtil videre, men efterspørgslen fra restauranter og kantiner har næsten været helt væk i to måneder. Det er vi kraftigt påvirket af, siger Jais Valeur.

Annonce

Kina kan lide dansk gris

I Kina er man nået langt med genåbningen, men topchefens fornemmelse er, at restauranter og kantiner stadig kun er nået op på 80 procent af det sædvanlige salg.

- Den grundlæggende efterspørgsel i Kina er drevet af, at de godt kan lide dansk gris, og at de er ramt af afrikansk svinepest, så der mangler ganske enkelt grisekød på det kinesiske marked, uanset om der er corona eller ej, siger Jais Valeur.

Han har lært, at man skal være varsom med at forudsige markedet, så længe coronapandemien raser. Så sent som mandag måtte han lukke slagteriet i Skærbæk, der slagter søer, der forarbejdes på et stort slagteri i Tyskland. Det viste sig pludseligt, at 90 ansatte på det tyske slagteri var smittet med coronavirus, og dermed måtte produktionen lukkes ned.

- Der sker store forandringer inden for timer og dage, og selv om man synes, at man gør alt det rigtige, så kan man alligevel få sig en overraskelse med corona, konstaterer Jais Valeur.

- Der sker store forandringer inden for timer og dage, og selv om man synes, at man gør alt det rigtige, så kan man alligevel få sig en overraskelse med corona, siger Danish Crowns topchef, Jais Valeur. Arkivfoto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce