Annonce
Danmark

Danmark bruger det mod corona - nu bliver det frarådet af WHO

Den antivirale medicin Remdesivir virker ikke mod covid-19 i en grad, så det kan forsvares at købe det og give patienter det, mener Verdenssundhedsorganisationen. Remdesivir er udviklet af amerikanske Gilead Sciences som et præparat mod smitsom leverbetændelse. Arkivfoto: Amr Abdallah Dalsh/Reuters
Verdenssundhedsorganisationen fraråder brug af lægemidlet Remdesivir mod covid-19, fordi den ikke mener, at midlet virker. Det vil dog stadig blive brugt i Danmark.

Coronavirus: Det er katten i sækken, når Danmark og de øvrige EU-lande i kampen mod corona har købt doser af det antivirale lægemiddel Remdesivir for mere end en milliard euro. Midlet virker nemlig ikke.

Sådan lyder den kontante melding fra verdenssundhedsorganisationen, WHO, der nu direkte fraråder at bruge Remdesivir til covid-19-patienter.

"Der er ikke fundet væsentlig effekt på dødelighed, behov for ilt, tiden indtil klinisk forbedring eller andre resultater, der er vigtige for patienten", skriver WHO i en pressemeddelelse.

Annonce

Konklusionen baserer WHO ifølge meddelelsen på sundhedsdata fra mere end 7000 patienter, der har fået Remdesivir.


Der er ikke fundet væsentlig effekt på dødelighed, behov for ilt, tiden indtil klinisk forbedring eller andre resultater, der er vigtige for patienten.

WHO - om Remdesivir til covid-19-patienter


I Danmark har læger på hospitalernes intensivafdelinger siden foråret givet Remdesivir til covid-19-patienter. Det har de blandt andet på baggrund af studier, som den danske professor i infektionsmedicin Jens Lundgren har været tovholder på. Studier, som stik modsat WHO's nye melding har vist, at Remdesivir har en mærkbar og gavnlig effekt på nogle coronapatienter.

Maner til ro

I Danmark er det Lægemiddelstyrelsen, der står for at godkende brugen af medicin. Og her maner Nikolai Brun, der er enhedschef for Medicinsk Evaluering & Biostatistik, til ro.

Ifølge enhedschefen skal resultaterne fra WHO's undersøgelse blot ses som én af mange brikker, der skal stykkes sammen for at få et fuldstændigt billede af, hvad Remdesivir kan og ikke kan. Og puslespillet lægger det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

- Så man skal blive ved at gøre som hidtil, indtil EMA kommer med en udmelding, siger Nikolai Brun.

- WHO er kommet med en anbefaling. EMA's forpligtelse er at sætte det datasæt i sammenhæng med alle mulige andre datasæt. Det har WHO ikke gjort. Og vi reagerer ikke på en enkelt artikel eller en pressemeddelelse fra WHO.

Professor Jens Lundgren, der har stået i spidsen for de europæiske forsøg med Remdesivir, ønsker ikke at kommentere den nye melding fra WHO. Det vil overlæge på intensivafdelingen på Bispebjerg Hospital Christian Wamberg til gengæld gerne.

- Meldingen fra WHO får mig ikke med det første til at ændre på noget. Vi bliver nødt til at samle hovederne og se på deres data, for det nytter ikke noget, hvis alle begynder at stritte i hver deres retning.

Wamberg understreger, at WHO ikke hævder, at Remdesivir skulle være farligt for patienterne.

Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Forsker har fulgt Fredericia tæt: Politiefterforskning afgør hvor på skandale-skalaen borgmestersag ender

Fredericia For abonnenter

Borgmester på afbud har fundet sig til rette i den varme stol: Men han fortryder én ting

Annonce