Annonce
Danmark

Danmark topper kedelig statistik: Flere lever med kronisk sygdom

En ny verdensoptælling viser, at antallet af sclerosepatienter stiger markant i hele verden. I Danmark får cirka 600 personer konstateret sclerose om året. Det er især unge og kvinder, som bliver ramt af sygdommen. Arkivfoto: Kim Rune Jessen
Antallet af sclerosepatienter stiger markant. Det viser en ny verdensoptælling, hvor Danmark ligger nummer fire på listen over de hårdest ramte lande. Scleroseforeningen kalder udviklingen bekymrende, men peger også på en løsning til at mindske konsekvenserne for patienterne. Og så er der faktisk en god forklaring på stigningen, fortæller en overlæge og professor i neurologi.
Annonce

Sclerose: Hukommelsestab, øget træthed og manglende muskelkraft. Det er hverdag for flere og flere mennesker verden over. En ny optælling fra den internationale paraplyorganisation Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) viser nemlig, at antallet af sclerosepatienter stiger markant.

Alene siden 2013 er der kommet en halv million flere sclerosepatienter til i verden. Og i Danmark er der hvert år omkring 600 mennesker, der får stillet diagnosen. Det placerer Danmark på en fjerde plads over de hårdest ramte lande i verden – kun overgået af San Marino, Tyskland og USA.


Det er enormt bekymrende, at vi kan se, at antallet af danskere med sclerose stiger kraftigt.

Klaus Høm, direktør i Scleroseforeningen


- Det er enormt bekymrende, at vi kan se, at antallet af danskere med sclerose stiger kraftigt og at tallet desuden er næsten fordoblet på 20 år, siger Klaus Høm, der er direktør i Scleroseforeningen.

Annonce

Ukendt årsag

Årsagen til stigningen skyldes to ting, fortæller Finn Sellebjerg, der er professor i neurologi ved Københavns Universitet og ledende overlæge på Rigshospitalets scleroseklinik. For det første lever flere sclerosepatienter længere tid med sygdommen, mens der samtidig bliver fundet flere nye tilfælde.

- Man bliver hele tiden bedre til at finde dem, der har sygdommen. Og i lande, hvor man ikke har haft en optælling før, er man begyndt at registrere antallet af patienter. Så det, at man begynder at lede efter noget, gør også, at man i højere grad finder det, siger Finn Sellebjerg.

Hvad er sclerose?

Sclerose er en kronisk sygdom, som angriber centralnerversystemet – det vil sige hjernen og rygmarven.

Symptomer på sclerose er typisk øget træthed, synsproblemer, føleforstyrrelser, nedsat muskelkraft, svimmelhed, balanceforstyrrelser og koncentrations- og hukommelsesbesvær.

Årsagen til sclerose kendes ikke. Man ved dog, at forekomsten er højere hos familiemedlemmer til scleroseramte end i den øvrige befolkning, men en egentlig arvelighed er ikke kendt. Derudover er rygning, fedme og mangel på D-vitamin sat i forbindelse med sygdommen.

Sclerose kan ikke helbredes, men sygdomsforløbet kan påvirkes og bremses, og symptomerne kan dæmpes.

Hvad årsagen til sygdommen er, er dog knapt så let at besvare. Men der findes mange bud på det, fortæller Finn Sellebjerg

- Vi ved faktisk ikke, hvorfor folk får sclerose. Man taler både om en vis arvelighed, livsstilsfaktorer og ydre omgivelser. Men vi kan ikke pege på én ting.

Annonce

Store konsekvenser

Dem, der bliver ramt af sygdommen, er typisk mellem 20 og 40 år, og to ud af tre tilfælde er kvinder, viser rapporten fra MSIF. Uanset køn og alder har sygdommen ofte store konsekvenser for de personer, den rammer.

Blandt andet viser ny forskning, at sklerosepatienter i gennemsnit forlader det ordinære arbejdsmarked fem år efter diagnosetidspunktet og blot to år senere forlader arbejdsmarkedet helt.

Grafik: Leif Nørmark

Derudover får mange brug for hjælp – både til at passe sit arbejde og til at klare sig selv i hjemmet.

- De fleste vil opleve, at de udvikler en funktionsnedsættelse og invaliditet med tiden. Og det reducerer simpelthen kvaliteten i folks liv, fortæller Finn Sellebjerg.

Annonce

Tidlig indsats

For at give det stigende antal sclerosepatienter det bedst mulige liv med sygdommen, er løsningen derfor at optimere behandlingen, mener man i Scleroseforeningen.

Det vidste du måske ikke om sclerose

  • Der er 2,8 millioner sclerosepatienter i verden. I 2013 var tallet 2,3 millioner.
  • 1 ud af 3.000 mennesker i verden får sclerose. I Danmark er tallet cirka 1 ud af 350 mennesker. Det gør Danmark til det 4. hårdest ramte land i verden.
  • Sclerose har en speciel geografisk udbredelse og findes hyppigere i tempererede områder som for eksempel Danmark sammenlignet med subtropiske og tropiske områder.
  • Cirka 16.500 danskere har sclerose, og hvert år kommer omkring 600 nye tilfælde til. Af disse er der dobbelt så mange kvinder som mænd.
  • Det samlede antal sclerosepatienter i Danmark er fordoblet fra 1998 til 2018.
  • På verdensplan er der mindst 30.000 mennesker under 18 år, som lever med sclerose.
  • Hvert femte minut er der én i verden, der bliver diagnosticeret med sclerose.

- Der er ikke noget, der tyder på, at vi kan bremse stigningen i antallet af personer med sclerose. Derfor skal vi sørge for, at sundhedsvæsnets ressourcer følger med antallet af patienter. Både den medicinske behandling og rehabilitering er nemlig helt afgørende for sygdomsudviklingen. Og al forskning viser, at sætter vi tidligt ind med den rigtige indsats, kan vi udsætte skaderne, så man i længere tid kan passe sit arbejde og klare sig selv, siger Klaus Høm.

Det er tredje gang, at MSIF foretager en verdensoptælling over antallet af sclerosepatienter. De to første gange var i 2008 og 2013.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantområdet

76.457 biler om dagen: Efter 50 år kan Lillebæltsbroen få brug for en makker til at klare trafikpresset

Danmark

Nu kan borgere med milde symptomer selv booke coronatest uden hjælp fra lægen

Annonce