Annonce
Debat

Danmarks ambassadør i Madrid: SOS fra Spanien

Flere omgange med nedlukning i Spanien har været økonomisk dyrt for mange indbyggere, der især lever af turister. Foto: Nacho Doce/Reuters/Ritzau Scanpix

Påsken er normalt noget, man ser meget frem til i Spanien, Semana Santa, den hellige uge, kaldes den. Tid til at nyde foråret og samles med familie og venner.

Men i Spanien, hvor jeg er dansk ambassadør, er påsken i år frygtet af myndighederne. For julen var ”dyr”, set gennem en corona-linse. Op til jul sidste år var smittetallene relativt lave. Og corona-trætheden oven på et år med mange restriktioner og afsavn var til at føle på. Derfor besluttede myndighederne at lempe restriktionerne en smule i julen. Men det viste sig at være en dyrt købt frihed.

Stort set præcist 14 dage efter julen kom tredje bølge af corona. På højden af bølgen så man daglige smittetal på ca. 30.000 nysmittede. Og som følge heraf toppede dødsfaldene i februar.

Nu frygter myndighederne og sundhedseksperter, at påsken i år vil betyde, at venner og familier samler sig, og at det kan føre til en ny opblussen.

Spanien har siden starten af pandemien har været hårdt ramt. Og i foråret 2020 lukkede Spanien helt ned. Der var en lang periode med et decideret udgangsforbud. Alt, bortset fra supermarkeder og apoteker, var lukket. Men også dét kostede dyrt. Arbejdsløsheden steg hastigt. Kvinder og unge blev særligt ramt. Og på trods af nationale hjælpepakker, er spansk økonomi sat årtier tilbage.

Ikke siden den spanske borgerkrig har den økonomiske situation været så vanskelig. Det har fået turismesektoren, som er særligt hårdt ramt, og som fylder meget i spansk økonomi, til at sende et SOS. Hotellerne er tomme. Mange går konkurs. I alt har fire mio. mennesker mistet deres job pga. corona.

Derfor er mange områder i Spanien relativt åbne på trods af over tre mio. smittede og over 69.000 døde. I Madrid kan man gå på café og restaurant om dagen, butikkerne er åbne, og sådan har det været siden sommerferien sidste år. Andre steder er der dog mere lukket. Og der er forskel på de enkelte regioner i landet. Men tendensen er, at der gradvist lempes de fleste steder.

For at forstå denne åbenhed og den næsten umenneskelige balancegang mellem folkesundheden og økonomien, som de spanske myndigheder skal finde, er det min vurdering, at man skal se tilbage.

Da jeg tiltrådte som ambassadør i Spanien i 2018 ti år efter finanskrisen, var Spanien godt på vej ind i et økonomisk opsving med pæne vækstrater efter mange hårde år. I 1977 afholdt Spanien det første demokratiske valg efter borgerkrigen. Samme år ansøgte Spanien om medlemskab i det europæiske fællesskab. I 1980’erne skulle Spanien genoprette økonomien oven på både diktaturet og 1970’ernes oliekriser. Det var først, da Spanien i 1986 blev optaget i EF, at der for alvor kom gang i økonomien.

EU-medlemsskabet blev starten på moderniseringen af Spanien efter Franco. Og der er ingen tvivl om, at adgang til EU-midler spillede en stor rolle økonomisk og socialt.

Jens Kisling. Foto: Ambassaden

Spanien håber nu på, at vaccineudrulningen får fart på, så turisterne vender tilbage. Landet ser også frem til, på visse betingelser, at modtage en økonomisk hjælpepakke fra EU på op mod 140 mia. euro til at sætte gang i spansk økonomi og beskæftigelse. Hjælpepakken skaber mulighed for endnu tættere samarbejde mellem Danmark og Spanien på områder, hvor Danmark og danske virksomheder står stærkt.


Ikke siden den spanske borgerkrig har den økonomiske situation været så vanskelig. Det har fået turismesektoren, som er særligt hårdt ramt, og som fylder meget i spansk økonomi, til at sende et SOS. Hotellerne er tomme. Mange går konkurs.


For pengene vil bl.a. blive brugt på at forbedre klimaet og miljøet. Genstarten bliver grøn. Og det passer godt med den tid, vi lever i lige nu, for grøn er også håbets og forårets farve.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Formodet serietyv på spil hos lokale arbejdspladser: Virksomhed fik besøg i frokostpausen

Kolding

Truende ægtemand videofilmer hustruens hjemmehjælpere: Nu nægter de at komme i hjemmet

Fredericia For abonnenter

Gluten styrer hele Pernilles tilværelse: - Du skal ikke have ondt af mig

Annonce