Annonce
Danmark

Danmarks første forening for eks-muslimer er en realitet: - Vi bliver en skydeskive

Stifter og formand for foreningen Frafalden, Mustafa Sayegh, understreger, at han ikke ønsker at skabe en hadeklub. Alligevel forudser han konflikter med det muslimske miljø. Foto: Rikke Baltzer
Trusler på livet, frygt og hemmelige adresser er virkeligheden for medlemmer og bestyrelsesmedlemmer i landets første forening for eks-muslimer. Nu vil de kæmpe for retten til frit at vælge islam fra, og det kan give knubs, forudser de.
Annonce

Forening: Samira Christensen har hemmelig adresse i Odense. Det har hun haft, siden hun smed tørklædet og vinkede farvel til islam. Hun vil beskytte sig selv og sine børn.

Men nu stiller hun sig offentligt frem som bestyrelsesmedlem i Danmarks første forening for eks-muslimer, der lørdag så dagens lys ved en stiftende generalforsamling i Odense.

- Jeg synes, det er meget vigtigt, og jeg tror på, at vi kommer rigtig langt, hvis vi står sammen. Jeg ved, at der er andre, der gerne vil forlade islam, og det skal der være plads til, siger hun til avisen Danmark, der deltog ved generalforsamlingen.

Det er 35-årige Mustafa Sayegh fra Kolding, der er initiativtager og nu formand for foreningen, der har fået navnet Frafalden. Foreningen skal gennem netværk og rådgivning hjælpe frafaldne muslimer til et trygt og frit liv på den anden side af religionen.

Mustafa Sayegh har selv vendt islam ryggen, og det har kostet ham kontakten til hans familie, ligesom det har kostet Samira Christensen forholdet til hendes søskende og far, at hun har frasagt sig islam efter et muslimsk ægteskab.

- Det bliver så kompliceret, fordi religionen er så altoverskyggende. Der er så mange regler. Mine børn skal have et valg, og det har man ikke i islam, siger den 35-årige jurastuderende.

Annonce

Hemmelig adresse

Det hverken skal eller bør være et problem at forlade islam, sagde Mustafa Sayegh lørdag, da han fik generalforsamlingens opbakning til at indtage formandsposten i foreningen. Nu, hvor arrangementet er overstået, har avisen fået tilladelse til at røbe, at det fandt sted i musik- og koncerthuset Odeon i Odense. Adressen har ellers været hemmelig, ligesom Mustafa Sayegh forinden har haft kontakt med politiet for at afklare eventuelle sikkerhedsrisici.

Det i sig selv vidner om, at der er nok at tage fat på, mener han.

Her ses foreningen Frafaldens første bestyrelse: Fra venstre: Suppleant Bjørn Gammelgaard, bestyrelsesmedlem Mariam Fathi, næstformand Meriam Sejr, formand Mustafa Sayegh, bestyrelsesmedlem Claes Theilgaard (også redaktør på netmediet 180 grader) og bestyrelsesmedlem Roula Akkari. Foto: Rikke Baltzer

- Mange siger, at man bare kan vælge det fra, hvis man ikke vil være muslim, men det er bare ikke rigtigt, for du indoktrineres fra starten, siger han.

En del af de cirka 15 deltagere ved generalforsamlingen ønsker hverken at få navn eller billede i avisen. En 20-årig kvinde, der ønsker at være anonym, fortalte avisen Danmark, at hendes familie har truet med at slå hende ihjel, efter hun frasagde sig islam. Fortællingen om trusler og social kontrol gik igen blandt flere af deltagerne.

Annonce

Risikerer vold

Foreningen Frafalden er den første i Danmark, der specifikt skal hjælpe eks-muslimer. Og det kan være langt en sværere opgave end at hjælpe afhoppere fra andre religioner, sagde komiker, politiker og tidligere formand for Ateistisk Selskab, Anders Stjernholm, der var inviteret som oplægsholder ved generalforsamlingen.

De to største udfordringer ved at forlade en religion er tvivlen og den sociale kontrol, sagde Anders Stjernholm under sit oplæg ved foreningen Frafaldens stiftende generalforsamling. Han er komiker, politiker, tidligere formand for Ateistisk Selskab og medstifter af foreningen Eftertro. Foto: Rikke Baltzer

Han er medstifter af foreningen Eftertro, der er et fællesskab for mennesker, der har forladt, ønsker at forlade eller blot tvivler på deres religion.

- Der er en væsentlig forskel mellem islam og andre religioner. Jehovas Vidner vender frafaldne ryggen, og i Pinsekirken kan der blive dårlig stemning ved juletid. I islam risikerer man vold og dødstrusler, sagde Anders Stjernholm, og understregede, at Frafalden er et vigtigt initiativ, fordi en forening som Eftertro ikke nødvendigvis har kompetencerne og ressourcerne til at hjælpe eks-muslimer.

- I Eftertro er vi gode til at tale om tvivl, og om alt, hvad det indeholder. Men vi har ikke safe houses og kan ikke beskytte folk, sagde han.

Annonce

Ingen hadeklub

Medlemmer af bestyrelsen i Frafalden skal være eks-muslimer eller ikke-muslimer. Men foreningen skal ikke være en hadeklub, blev det flere gange understreget på generalforsamlingen. Derfor blev det også drøftet, hvordan foreningen kan samarbejde og opnå anerkendelse i forskellige muslimske miljøer. Målet er at opnå en generel konsensus om, at åndsfrihed er godt.


Der er en væsentlig forskel mellem islam og andre religioner. Jehovas Vidner vender frafaldne ryggen, og i Pinsekirken kan der blive dårlig stemning ved juletid. I islam risikerer man vold og dødstrusler.

Anders Stjernholm, medstifter af Eftertro


Men det er en stor udfordring, forudser Mustafa Sayegh, der har fået mange hadefulde beskeder, efter han annoncerede foreningen.

- Vi bliver skydeskive, siger han med henvisning til bestyrelsesmedlemmerne, som han ønsker skal være offentlige ansigter og forbilleder for andre i samme situation.

Allerede i den første kommentar på foreningens nye Facebook-side angriber en kritiker foreningen for at gå højrefløjens ærinde. Selv er Mustafa Sayegh medlem af Nye Borgerlige, og en suppleant til bestyrelsen er medlem af Stram Kurs.

Mustafa Sayegh (i midten) drøfter foreningens vedtægter med kommende bestyrelsesmedlemmer. Foto: Rikke Baltzer

Mustafa Sayegh ønsker ikke at skabe en politisk forening, og derfor gælder reglen, at formand og næstformand ikke må stille op til politiske poster. Det blev også aftalt på generalforsamlingen, at bestyrelsesmedlemmer gerne må ytre sine holdninger og deltage i politiske Facebook-debatter, bare det ikke sker i foreningens navn.

- Det her skal ikke handle om højre- eller venstrefløj, men om frihed, siger Mustafa Sayegh.

Annonce

En tillidsøvelse

En anden udfordring bliver at skabe tillid mellem forening og medlemmer, forudser Mustafa Sayegh. Han og de øvrige bestyrelsesmedlemmer frygter, at nogle vil foregive at være eks-muslimer for at kunne agere muldvarp og overvåge foreningens medlemmer.

Derfor drøftede generalforsamlingen også, hvordan foreningen bedst screener nye medlemmer. Det kommer til at stå øverst på dagsordenen ved det førstkommende bestyrelsesmøde. Ifølge Mustafa Sayegh har 50 personer tilkendegivet, at de gerne vil være medlem af foreningen.

Blå Bog - Mustafa Sayegh

  • Stifter og formand for foreningen Frafalden.
  • 35 år, opvokset i Ribe, udlært maler og arbejder som selvstændig malermester.
  • Flyttede som teenager til Kolding og boede i Skovparken, der er på ghettolisten.
  • Bor i dag i et rækkehus i Kolding med sin kommende kone og deres fælles barn på to år.
  • Har tidligere været gift med en muslimsk kvinde, som han har en søn på ni år sammen med. Sønnen bor hos Mustafa Sayegh i en 7-7 ordning.
  • Bestyrelsesformand på Munkevængets Skole i Kolding.
  • Forfatter til bogen "Fri", der er baseret på hans egen opvækst.
  • Foredragsholder og debattør.
  • Stillede op til seneste kommunalvalg for Venstre, men kom ikke ind.
  • Medlem af Nye Borgerlige.

Samira Christensen ved, at hun med hendes nye titel som bestyrelsesmedlem i foreningen risikerer flere trusler og tilsvininger, men kampen for mere tryghed og frihed for eks-muslimer risikoen værd.

- Jeg er rimelig rapkæftet, og kan godt finde ud af at svare tilbage. Vi må tage det i opløbet, og jeg tror på, at hvis vi står sammen, skal det nok gå, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Partier har fremlagt nyindgået budgetforlig: Genlæs pressemødet her

Annonce