Annonce
Læserbrev

Dansk Legetøjsmuseum

Læserbrev: Er kommunerne gået helt fra "snøvsen"? Dansk Legetøjsmuseum, Christiansfeld, står til at lukke 1. september pga. Kolding Kommune fjerner tilskuddet på 100.000 kr./år til driften. Legetøjsmuseet er en selvejende institution u. Slotssøbadet, Kolding, drevet med frivillig arbejdskraft. Museet rummer gammelt legetøj, noget fra langt tilbage og meget fra 50’erne og opefter. Samlingen er stor (140.000 effekter), breder sig ind over et baglokale og rummer alt lige fra træ- og bliklegetøj, mekanisk legetøj med optrækkernøgle, elektriske tog, dampmaskiner, Teknobiler, Tekno Ingeniørsæt til en stor dukkesamling m. dukkehuse, og skole-/børne-/billedbøger. Interiøret i dukkehusene afspejler tidens brugsgenstande (møbler & køkkenredskaber), og anskuelighedspædagogik gennem legen. (Rigtigt drenge- og pigelegetøj fra dengang…!).

Kolding kommune har opkøbt samlingen og vil forære den bort til kommunens institutioner (vuggestuer – plejehjem) – en forrykt idé. Og den visse "død" for legetøjet.

Samlingen er grundlagt af Bent Eliasen, Kolding, og er en blanding af opkøb og foræringer. Når det drejer sig om foræringer, er de givet i tiltro til, at genstandene ville blive bevaret for eftertiden. Den tillid er/vil blive brudt både her og i Haderslev, hvor(for) man fremover skal gøre sig sine overvejelser, inden man forærer noget væk til museer (måske kan man lige så godt sælge det!?).

Legetøjsmuseet er ikke nok kendt, og her skal der sættes ind. Der mangler frivillige. Christiansfeld er Unesco-by og turisttallet stiger. Skulle der ikke være plads til at bevare dette museum? Entréen er kr. 30/voksen og kr. 10/barn (standard kr. 50,-).

PS: Det kan Kolding Kommune ikke være bekendt. Småligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det er på tide at komme i gang med positiv forskning, innovation og produktion i stedet for at forsumpe i reduktioner

Læserbrev: Klimaloven er vedtaget, og i løbet af den næste tid skal den udmøntes i en klimahandlingsplan. Det betyder, at lovens store visioner skal overføres til konkret handling. Det bliver meget svært at få enderne til at nå sammen, for det politiske Danmark har sat sig et mål om reduktion, ingen umiddelbart har løsningen på. Derfor er det vigtigt at optimere alle positive bidrag. Vi skal ikke blot reducere. Her har landbruget meget at tilbyde. En intensivt dyrket afgrøde optager CO2 i både blade og rødder. Intensiv dyrkning hjælper også til at opbygge kulstof og dermed lagre CO2 i jorden. God og effektiv dræning bidrager positivt til denne proces. Klimaændringernes større nedbør stiller større krav til en effektiv dræning for at opretholde dyrkningssikkerheden. Derfor er øget dræning central. Udtagning af lavbundsjord er et tveægget sværd. Dels er noget af denne lavbundsjord intensivt dyrket og bidrager dermed nu positivt til CO2-opsamling. Resultatet bliver modsat, hvis lavbundsjorden misligholdes ved manglende afvanding og efterfølgende oversvømmelse og forsumpning. Det fører til udledning af både fosfor og metangas. Forslaget om at oversvømme 25.000 ha ved Gudenåen i såkaldte forsinkelsesbassiner rammer derfor helt ved siden af - det vil være dårligere både for klima, miljø og områdets byer. Vandet skal ledes væk. Det sker, når man renser vandløbet op, og når man skærer grøden. Det har vi set mange steder, bl.a. ved Storå med tilløb til Gudenåen og i Værebro Å på Sjælland - selv i dette våde efterår. Der skal tænkes i positive muligheder med effektive, omkostningssikre klimatiltag og samtidig sikres god dyrkningsjord. Derved baner vi også vejen for eksport af klimaløsninger - i stedet for at sænke produktionen i Danmark. Det er på tide at komme i gang med positiv forskning, innovation og produktion i stedet for at forsumpe i reduktioner.

Annonce