Annonce
Danmark

Dansk reder under anklage: Ghanesere holdt fanget under slavelignende forhold i dansk havn

De to ghanesiske søfolk Justice Numo (t.v.) og Reuben Kotei har i over tre år arbejdet under slavelignende forhold for en skibsreder i Thyborøn, mener anklagemyndigheden. Arkivfoto: Lars Kamstrup
To ghanesiske søfolk har arbejdet under slavelignende og kummerlige forhold på en fiskebåd i Thyborøn, mener anklagemyndigheden. En dansk skibsreder kræves fængselsdømt i retssag, der indledes fredag.

Retssag: I over tre år har to ghanesiske søfolk, 57-årige Reuben Kotei og 52-årige Justice Numo, ikke set deres koner og børn derhjemme, fordi de har boet og arbejdet under slavelignende forhold på en fiskekutter i Thyborøn. Her har de haft forbud mod at kontakte myndigheder og mod at begive sig væk fra havneområdet ved båden.

Det mener anklagemyndigheden i Midt- og Vestjyllands Politi, der har sat skibets ejer, en 55-årig dansk skibsreder og dennes rederi, under anklage i en retssag, der indledes i Retten i Holstebro fredag.

Han og rederiet er anklaget efter straffelovens paragraf 262a, som handler om menneskehandel og slaveri, og som har en strafferamme, der går op til 10 års fængsel.

Annonce

Tvangsarbejde

Den 55-årige dansker er tiltalt for i en periode fra februar 2017 til 26. maj 2020 for, som politiet meddelte 6. juli i år, ”at have rekrutteret, huset og modtaget to personer med henblik på udnyttelse af de pågældende ved tvangsarbejde eller slaverilignende forhold i en periode fra februar 2017 til den 26. maj 2020.”

I den periode har han ”på utilbørlig vis fastholdt dem i tvangsarbejde eller slaverilignende forhold for selskabet,” fremgår det af anklageskriftet, der blev udfærdiget 25. juni. Det sætter også ord på formålet: "at opnå en økonomisk berigelse."

Desuden omfatter anklagen overtrædelse af udlændingeloven, da de to ghanesere kun havde arbejds- og opholdstilladelse i Danmark indtil 3. april 2017.

Sagen skulle have været indledt for en uge siden, men blev udsat af "procesårsager," oplyser den tiltaltes advokat, Peter Secher.

I forbindelse med udsættelsen blev det også oplyst, at der ville blive fremsendt et justeret anklageskrift inden retssagen fredag. Det var ikke sket, da denne artikel blev leveret til publicering og tryk.

Annonce

Ingen feriedage

De to ghanesere stod i juli i år frem i Fagbladet3F med deres personlige fortælling.

Her fremgår det, i lighed med fremstillingen i anklageskriftet, at de under opholdet i Danmark udelukkende har boet på skibet, hvor de har haft en 11 timers arbejdsdag seks dage om ugen. I begyndelsen fik de en månedsløn svarende til 5.250 kroner om måneden, senere 9.000 kroner om måneden.

Desuden har de ikke haft en eneste feriedag i de tre år, deres ophold varede, indtil en rutinekontrol på havnen i Thyborøn Havn afslørede deres ophold på skibet.

Annonce

Blev ved at spørge til hjemrejsen

De blev ansat for tre år siden, da den danske reder mødte dem ved Senegals kyst. Han hyrede dem til at tage med til Thyborøn for at ordne fiskeskibet ”Emma Helene.”

- Det skulle bare males færdig, og så var det klar til afgang. Vi havde kun regnet med at være i Danmark i kort tid, siger Reuben Kotei til Fagbladet 3F.

Men skibet kom aldrig ud af havnen. Det blev påsejlet og sank. De to ghanesere blev flyttet over på et andet af den danske reders skibe, ”Helene” hed det, som også bare lige skulle gøres klar og så ellers sejles til Senegal.


I løbet af årene har jeg henkastet spurgt til, hvornår han regnede med, at vi kunne sejle ud. Han blev bare ved med at svare, at der nok ville gå tre måneder. Til sidst holdt jeg op med at spørge.

Justice Numo til Fagbladet3F.


Det er endnu ikke sket. De har hele tiden løst diverse opgaver på ”Helene” eller arbejdet på havnen og på andre af rederens fiskekuttere.

- I løbet af årene har jeg henkastet spurgt til, hvornår han regnede med, at vi kunne sejle ud. Han blev bare ved med at svare, at der nok ville gå tre måneder. Til sidst holdt jeg op med at spørge, siger Justice Numo til Fagbladet3F.

Annonce

- Hold jer på skibet

Oveni at de skulle blive her efter den kun to måneder lange opholdstilladelses udløb, fik de to ghanesere deres pas og søfarts-papirer inddraget af rederen. Desuden udløb passene i løbet af 2018.

Den tiltalte sagde derefter til dem, fremgår det af anklageskriftet, at de "skulle holde lav profil og blive på skibet, for hvis de tog kontakt til, eller myndighederne opdagede deres tilstedeværelse, ville de få problemer, fordi deres papirer ikke var i orden."

De turde ikke andet end makke ret:

- Vi var afhængige af lønnen, og i vores kultur stiller man ikke spørgsmål, siger Reuben Kotei i artiklen i Fagbladet3F.

Annonce

Afskåret fra familien

Her fortæller de også, at de hver måned har formået at sende penge hjem til familien, som de i de mere end tre år kun har haft kontakt med via deres iPads.

- Det er virkelig hårdt. Vi snakker med vores familie dag og nat, og de er blevet med at spørge, hvornår vi kommer hjem. Men vi har ikke vidst, hvad vi skulle svare. Vi savner dem virkeligt meget, siger Justice Numo i artiklen.

Af anklageskriftet af 25. juni fremgår det, at anklagemyndigheden kræver fængselsstraf og bøde til den danske reder og konfiskation af skibet "Helene." Desuden kræves der en erstatning til de to ghanesiske mænd, cirka 300.000 kroner til hver.


Vi var afhængige af lønnen, og i vores kultur stiller man ikke spørgsmål.

Reuben Kotei til Fagbladet3F.


De penge giver ikke de to mænd de tre år i arbejdsfangenskab tilbage, men de giver dem en økonomisk stabilitet i fremtiden, fremgår det af interviewet i Fagbladet3F:

- Hvis vi får pengene, vil min drøm om at kunne købe min egen båd måske gå i opfyldelse, siger Reuben Kotei.

Annonce
Annonce
FC Fredericia For abonnenter

Live: FC Fredericia kan spille sig helt ind i oprykningskampen med en sejr over Hvidovre

Fredericia For abonnenter

Markus står i spidsen for gruppe for transkønnede: - Jeg havde de flotteste bryster. Hvis bare de ikke sad på mig

Fredericia

To nye i byrådet med noget på hjerte: Connie og Louis har klare mærkesager

FC Fredericia

På 16 kampe har FC Fredericia lavet lige mange point som på 22 kampe i sidste sæson: Her er nøglen til succesen

DGI til foreninger med coronatvivl: Hold gang i idrætten

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Erhverv

Hoteller og restauranter rammes af julefrokost-aflysninger: - Det ser slemt ud i øjeblikket

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Erhverv

Populær genbrugsbutik lukker ned - genbrugsfund samles på én adresse

Erhverv For abonnenter

Erritsø-virksomhed er vækstet 100 procent om året - nu er pladsen blevet for trang

Fredericia

Godt nyt til skøjteglade fredericianere: Isen indtager igen Gasværksgrunden i december

Annonce