Annonce
Danmark

Dansk skibsreder anklaget for slaveri: Han tjente fire millioner kroner

Thyborøn Havn har gennem mere end tre år været hjemsted for slaverilignende tilstande på et af de lokale fiskeriskibe, mener anklagemyndigheden. Arkivfoto: Johan Gadegaard/Ritzau Scanpix
Gennem mere end tre år arbejdede to ghanesiske søfolk under slavelignende forhold på en båd i Thyborøn, mener anklagemyndigheden. Bådens ejer kræves idømt en fængselsstraf.

Retssag: Fire millioner kroner tjente en lokal skibsreder på gennem mere end tre år på at holde to ghanesiske søfolk i en slavelignende ansættelse på sin fiskutter i Thyborøn.

Det fremgår af et nyrevideret anklageskrift, som specialanklager Ulrik Panduro har fremlagt før fredagens indledende retsmøde om sagen i Retten i Holstebro.

Som omtalt i avisen Danmark torsdag er en 55-årig mand og hans skibsrederi tiltalt for at have holdt de to ghanesere Reuben Kotei og Justice Numo, på henholdsvis 57 og 52 år i noget, der bedst kan betegnes som et arbejdsfangenskab på båden i Thyborøn.

Annonce

Når han sidder på anklagebænken i Retten i Holstebro, er han tiltalt efter straffelovens paragraf 262a, der omhandler ulovlig tvang i form af blandt andet menneskehandel og slaveri.

De to mænd, hvis pas og søfartspapirer, rederen holdt inddraget gennem de tre år, blev for deres 11 timers arbejdsdage seks dage om ugen aflønnet efter nogle tariffer, der ikke ligefrem maser sig på, når man leder i diverse overenskomster: I første omgang fik de hver 5.250 kroner om måneden, senere cirka 9.000 kroner.

Dette aflønningsniveau har skæppet godt i kassen hos den lokale reder og hans virksomhed. Ifølge anklageskriftet har han dermed sikret sig selv og sit firma "en berigelse på ikke under 3.942.240 kroner i form af sparede løn- og ferieudgifter."

- Vi var afhængige af lønnen, og i vores kultur stiller man ikke spørgsmål, udtalte den ene af de to ghanesere, Reuben Kotei til Fagbladet 3F 8. juli.

Afsløret ved kontrol

Den 55-årige reder havde mødt de to mænd ved Senegals kyst for over tre år siden. Her overtalte han dem til - under løfte om god betaling fremgår det af anklageskriftet - at tage med til Danmark for en kort bemærkning for med deres sømandskompetencer at gøre en af hans skibe klar til sejlads.

De ankom sidst i februar 2017, men den danske skibsreder sendte dem ikke som lovet retur. Tværtimod truede han dem til at blive på båden og ikke tage kontakt til myndighederne. Det ville give dem problemer, fordi de ikke havde orden i deres papirer, lød hans argument. Hvilket han for så vide kunne have ret i, eftersom han, ifølge anklagen, havde inddraget disse papirer.

Deres eksistens og ophold på et af rederens skibe i Thyborøn blev afsløret ved en rutinekontrol 26. maj i år.

Annonce

Sagen vækker opsigt

Det er relativt sjældent, der rejses sager efter paragraffen om slaveri og menneskehandel.

I det Internationale Transportarbejder Forbund (ITF), som herhjemme er repræsenteret i fagforeningen 3F,  har sagen vakt opsigt. ITF vurderer over for Ritzaus Bureau, at der et par gange om året dukker sager op om udnyttelse af søfolk:

- Tre år er virkelig lang tid, og man undrer sig jo over, at der ikke er nogen, der har grebet ind tidligere, siger inspektør Morten Bach fra ITF.

Hvis skibsrederen fra Thyborøn findes skyldig, vil specialanklager Ulrik Panduro have manden idømt en fængselsstraf og tildelt ham en bøde. Der er også rejst krav om erstatning til de to ghanesiske søfolk.

I anklageskriftet anføres at kravet er mindst 81.000 kroner til hver, men der tages forbehold for at erstatningskravet kan blive større. Det krav blev rejst før beregningen af rederens fortjeneste på fire millioner kroner var tilført anklageskriftet. Det er med nu, og samtidig fremgår det, at de to ghanesiske søfolk "led et tilsvarende formuetab."

I følge forsvarsadvokat Peter Secher nægter den tiltalte skibsreder sig skyldig.

Menneskehandel

Menneskehandel er forbudt i Danmark i henhold til straffelovens paragraf 262a.

En person kan dømmes for menneskehandel, hvis denne person har rekrutteret, transporteret, overført eller huset en person, hvor der har været anvendt ulovlig tvang, frihedsberøvelse, trusler eller udnyttelse af en vildfarelse hos den pågældende.

Der skal have været et formål, eksempelvis udnyttelse af den pågældende til prostitution, tvangsarbejde, slaveri eller til at udføre strafbare handlinger.

Menneskehandel kan straffes med fængsel i op til ti år.

Annonce
Annonce
FC Fredericia For abonnenter

Live: FC Fredericia kan spille sig helt ind i oprykningskampen med en sejr over Hvidovre

Fredericia For abonnenter

Markus står i spidsen for gruppe for transkønnede: - Jeg havde de flotteste bryster. Hvis bare de ikke sad på mig

Fredericia

To nye i byrådet med noget på hjerte: Connie og Louis har klare mærkesager

FC Fredericia

På 16 kampe har FC Fredericia lavet lige mange point som på 22 kampe i sidste sæson: Her er nøglen til succesen

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Erhverv

Hoteller og restauranter rammes af julefrokost-aflysninger: - Det ser slemt ud i øjeblikket

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Erhverv

Populær genbrugsbutik lukker ned - genbrugsfund samles på én adresse

Erhverv For abonnenter

Erritsø-virksomhed er vækstet 100 procent om året - nu er pladsen blevet for trang

Fredericia

Godt nyt til skøjteglade fredericianere: Isen indtager igen Gasværksgrunden i december

Annonce