Annonce
Danmark

Danske Regioner: Nye speciallæger skal til udkantsbyer

Stephanie Lose (V) er formand for Danske Regioner, der i et nyt udspil sammen med Foreningen af Praktiserende Speciallæger foreslår en mere bred geografisk fordeling af Danmarks speciallæger. Foto: Celina Dahl
Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), vil ikke sætte tal på, hvor mange flere ydernumre der kan komme til speciallæger i egen praksis de kommende år. Men det er vigtigt, at de speciallæger, der kommer, ikke starter praksis i byer, hvor der i forvejen er mange speciallæger, lyder det.

Hvorfor har I sammen med Foreningen af Praktiserende Speciallæger lavet et nyt udspil, der skal sikre, at danskerne får en kortere og lettere adgang til speciallæger?

- Fordi praktiserende speciallæger er en væsentlig del af sundhedsvæsenet i dag og skal være det i endnu højere grad i fremtiden. Derfor er det væsentligt, at borgerne får en kortere og lettere vej til behandling hos speciallæger.

I udspillet skriver I, at I vil ændre på den geografisk meget skæve fordeling af praktiserende speciallæger i Danmark. Men er en del af skæve fordeling ikke udtryk for, at Region Hovedstaden har valgt en model med en større andel praktiserende speciallæger i stedet for at have mange samlet på sygehusene?

Annonce

- Jo, noget af det er helt sikkert historisk betinget. Derfor skal man heller ikke tro, det nu bliver ens over det hele. Vi ruller ikke bare lige tilbage i hovedstaden, eller 17-dobler antallet af praktiserende speciallæger andre steder. Men de steder i landet, hvor speciallægepraksis har haft en mindre rolle, har danskerne stadig brug for dem. Derfor skal vi udfordre os selv og hinanden på, hvordan vi kan sikre, at vi får en bedre geografisk dækning. Det kunne være gennem nogle af de forslag, vi peger på.


Der er ingen tvivl om, at når sundhedstilbud ikke er tilstrækkeligt decentralt tilstede er det en ulighedsfaktor.

Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner


Men hvorfor kan for eksempel Region Syddanmark ikke bare oprette flere ydernumre til praktiserende speciallæger ligesom Region Hovedstaden?

- Jeg tror ikke, det er realistisk bare lige at ændre, så der kommer præcis samme arbejdsdeling og tilgang til det. Men vi har i Syddanmark haft en strukturel proces, hvor vi har oprettet flere ydernumre til speciallæger.

Øjenlæge Thomas Knutzen fortæller, at han ofte oplever patienter, der får behandlet deres øjensygdomme for sent, fordi de har langt til speciallæge. I flere år kan de ikke læse eller køre bil på grund af en øjensygdom, der kunne fjernes ved en simpel operation. Hvad betyder det for ligheden i  vores sundhedsvæsen?

- Der er ingen tvivl om, at når sundhedstilbud ikke er tilstrækkeligt decentralt tilstede er det en ulighedsfaktor. Derfor er det også vigtigt at sige, at i en tid med højt specialiserede sygehuse er der også brug for et sundhedsvæsen, der er stærkt decentralt til stede, og er det i højere grad end i dag.

Hvor mange flere ydernumre vil der med jeres forslag komme til speciallæger i de dårligt dækkede områder?

- Det kan man ikke sætte et præcist antal på. Rundt omkring er der brug for processer, hvor vi bliver skarpe på, hvordan arbejdsdelingen er mellem speciallæger i praksis og på hospitaler. Men vi må sige, at det er vigtigt at have opmærksomhed på, når der oprettes nye ydernumre, at det ikke bliver i byer, hvor der i forvejen er mange.

Hvornår kommer patienterne i områder med dårlig speciallægedækning til at kunne mærke jeres udspil?

- De tanker, vi beskriver, er tanker man allerede kan gøre noget ved nu. For eksempel kan man kigge på, om praktiserende speciallæger kan være tilstede i lokale sundhedshuse. Digitale løsninger gør også, at vi får en anden nærhed. Vores ambition om flere speciallæger i praksis, er en mere langsigtet proces.

Annonce
Annonce
Fredericia

Julegavekonvoj sætter kurs mod Rumænien: - Det bedste er at se de store lys i børnenes øjne

FC Fredericia For abonnenter

FC Fredericia faldt igen med et ordentligt rabalder, da oprykningspladserne var indenfor rækkevidde: Derfor er det næppe tilfældigt

FC Fredericia

Nedslået FC Fredericia-træner: Vi er ikke et tophold

FC Fredericia For abonnenter

Karakterbogen: FC Fredericia leverede en forfærdelig indsats: Kun et par stykker kunne være indsatsen bekendt

Morten Messerschmidt vil være formand i DF - medmindre Inger stiller op

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Erhverv

Hoteller og restauranter rammes af julefrokost-aflysninger: - Det ser slemt ud i øjeblikket

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

FC Fredericia

FC Fredericia skuffede fælt i topkampen: Fik store tæsk af Hvidovre og tabte 5-1

Fredericia For abonnenter

Markus står i spidsen for gruppe for transkønnede: - Jeg havde de flotteste bryster. Hvis bare de ikke sad på mig

Fredericia

To nye i byrådet med noget på hjerte: Connie og Louis har klare mærkesager

Annonce