Annonce
Kultur

De frivillige driver byens nye kunstværk frem

Benny Karlskov og Jørgen Lundsgaard har brugt mange timer på at fremstille de betonklodser, der indgår i værket "Er du hjemme". Der er fremstillet 800 mindre enhgeder i 33 varianter, en del af dem er brugt til vaskemaskinen til venstre. Foto: Børge Larsen
Statens Kunstfond betaler værket. "Bank & Rau" har udformet det. Men uden de mange frivilliges indsats vil det ikke blive stillet op i Gullestrups Have sidst i denne måned.
Annonce

Give: Når et kunstværk først faldet ind i byens hverdag, vil man ofte kun huske, hvem der kreerede værket. Og måske, hvem der betalte det.

Normalt er kunstneren og betaleren da også de eneste, der er involverede i værkets tilblivelse og opstilling. Men sådan er det på ingen måde med det værk, der efter planen skal indvies i Gullestrups Have 29. november.

Her er det i høj grad en del af byens borgere, der på frivillig basis har været med til at drive værket frem. Sat lidt på spidsen, ville værket ikke være blevet til noget, hvis de frivillige ikke havde medvirket. Og de har medvirket lige fra starten og knokler på endnu til den bitre ende.

Det er ikke de samme frivillige, der tager del i alle processerne. Men nogle har alligevel været med hele vejen igennem. For et par af dem er det nok også kommet som lidt af en overraskelse, at de blev så involverede i projektet, som tilfældet blev.

Det er et par, der også er med til at trække det store læs i skulpturby.dk. Men netop skulpturbyen er jo også involveret i den nye udsmykning af midtbyen, som projektet i Gullestrups Have er en del af.

"Tæppet" hedder denne del af værket. På de flade stykker bliver der sat træ op, så de kan fungere som bænke. Foto: Børge Larsen
Annonce

Er du hjemme?

Det er Benny Karlskov og Jørgen Lundsgaard, der har været med hele vejen. Den sidste i begyndelsen mest som idémand, em efterhånden også som murerarbejdsmand.

Benny Karlskov har sammen med sin betonblander været med hele vejen. At værket skulle bygges op med beton og betonklodser har været klart fra starten. Der blev inviteret til inspirationsseancer brødrene Langkjærs bygning, der tidligere husede Nordea, og her mødte Benny Karlskov op med en lille betonblander og de nødvendige råvarer, så deltagerne kunne eksperimentere med både at støbe og indfarve betonen.

Han havde egentlig regnet med, at han "blot" skulle støbe de store enheder til værket. Men som projektet udviklede kom han sammen med Jørgen Lundsgaard til at stå for størstedelen af arbejdet med alle enhederne til det store værk.

- Værket indeholder omkring 800 større og mindre betonklodser i 33 forskellige varianter. Så der har været nok at holde styr på, konstaterer Jørgen Lundsgaard.

Processen med de små enheder har været tidskrævende, fordi de 33 variationer også går på klodsernes farver. De har typisk skullet støbes i to tempi for at undgå, at eksempelvis den blå farve løb sammen med den grå beton.

- Vi har støbt den farvede del af klodserne om eftermiddagen. Nå den så var tør omkring midnat kunne jeg så gå videre med at fylde den grå beton i formen. Så var det klart til a tage ud af formen, når Jørgen kom om morgenen, lyder det med et lille grin fra Benny Karlskov.

De mange dele er efterfølgende blevet limet sammen i mønstre, som "Bank og Rau" har udformet efter oplæg fra de frivillige deltager i inspirationsaftnerne først på året. Der er blevet brugt tagstensklæber til at sætte de forskellige elementer sammen. Og der mangler mange endnu.

Frem til nu har Jørgen Lundsgaard med et slag på tasken brugt omkring 200 timer på projektet. Benny Karlskov nok 40 timer mere, siden den praktiske del startede med i begyndelsen af august med støberiet.

Blandt de mange andre frivillige finder man "H. & V. Larsen", "Dubadi Byg", "Gudnason Granit" og "Sjakk".

Et håndklæde, lige taget ud af vaskemaskinen og hængt til tørre. Foto: Børge Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Indbrud i ferietomt hus

Debat

Forbrugerne stemmer med gaflen

Annonce