Annonce
Erhverv

- De mange udfordringer er den daglige drivkraft

Ole Sørensen var med fra starten af Bankdata tilbage i efteråret 1966, hvor fire bankansatte fra forskellige pengeinstitutter blev sendt på kursus hos amerikanske IBM, der dengang var førende med datateknologi. Foto: Mette Mørk
erritsø - De daglige udfordringer og den pionerånd, som har præget Bankdata siden starten for 50 år siden, er den daglige drivkraft for mig.

Sådan siger Ole Sørensen, 71, som var med på holdet, da Bankdata blev sat i verden for 50 år siden.

Mere end bogføring

Historien tager sin begyndelse torsdag den 16. juni 1966, hvor en række danske pengeinstitutter stifter Bogføringsforeningen Bankdata.

- I dag er vi meget mere end bogføring for ejerkredsen, men sådan var det ikke i de første år, hvor vi hver aften modtog bilag fra pengeinstitutterne og hen over natten sørgede for at gøre dem digitale og udskrive bogføringsjournaler og kontoudskrifter, som skulle være retur inden bankens åbningstid næste dag, så de var klar til at betjene kunderne, fortæller Ole Sørensen.

Et knudepunkt

Distributionen fra og til pengeinstitutterne foregik med tog. Derfor var det naturligt at placere Bankdata i Fredericia.

Som hele landets jernbaneknudepunkt var det muligt at modtage materiale fra bankerne i løbet af aftenen, behandle det og returnere det i løbet af natten, så det var fremme inden bankens åbningstid.

- I februar 1967 begyndte jeg og tre kolleger sammen med firmaets første direktør, Arne Birkholm, i nogle små lokaler i Fynsgade i Fredericia; men allerede året efter flyttede vi til et nyopført kontorhus på Erritsø Butikstorv, der rummede alt, hvad en nydannet bogføringscentral havde behov for.

Mange flytter bank

Ole Sørensen fortæller, at deres mission var at lave smartere bogføring for medlems-bankerne. Et hurtigt overstået projekt - troede de.

- Vi kom alle fire fra banksektoren og havde fået et seks uger langt kursus hos IBM, som dengang var førende med datateknologi. Det lå i kortene, at to af os skulle vende tilbage til vore gamle arbejdspladser, når vi havde løst opgaven; men det kom jo ikke til at ske, konstaterer Ole Sørensen.

Det seneste projekt, som den 71-årige medarbejder har stået i spidsen for, har været automatisering af overflytning af private bankkunders engagementer fra et pengeinstitut til et andet.

- De færreste tænker sikkert over, at der hvert år er ca. 200.000 bankkunder, som vælger at skifte pengeinstitut, og det er jo i alles interesse, at det skifte sker så gnidningsløst som muligt, siger han.

Det kræver bl.a., at de forskellige bankers it-systemer kan "snakke sammen", og det kan de langt hen ad vejen.

Ole Sørensen er glad for, at han har fået lov til at være med i den store udvikling af finans-it, lige fra mobil- og netbank over kredit- og rådgivningsværkstøjer til interne systemer i bankerne.

40 års jubilæum

Det er 50 år siden, at Ole Sørensen fik muligheden for at være blandt de første ansatte hos Bankdata, men alligevel kan han "kun" fejre 40 års jubilæum i firmaet.

Gennem en halv snes år var Ole Sørensen i spidsen for EDB-afdelingen i Aktivbanken, inden han vendte tilbage til Bankdata.

Til sommer sættes der imidlertid punktum for arbejdslivet, for der er trods alt andet i livet end Bankdata, selv om det har fyldt meget.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Butikker kan ikke forsikre sig mod tyveri: Tabet skal dækkes af de lovlydige kunder eller ejeren selv

Annonce