Annonce
Sport

De næstbedste talenter når ofte længst

- Det er ofte de næststørste talenter, der når længst, fordi de er forberedt på modgangen, sagde Ulrik Wilbek i Horsens torsdag aften.
Belgien har et af verdens bedste fodboldlandshold i dag, men ingen af de store profiler var på ungdomslandsholdet i deres årgang, sagde Ulrik Wilbek.

Horsens: I de fleste tilfælde er det de næststørste talenter, der får succes som elitesportsfolk - ikke de største talenter, for de kommer for let til det og har ikke oplevet modgang på samme måde.

Det var den tidligere OL-guldvinder og verdensmester Ulrik Wilbeks konklusion, da han besøgte Horsens Svømmeklub og talte om talenter foran 400 tilhørere i Forum Horsens.

Han definerede et talent som en medført evne til at udføre ting på en vellykket måde, og han har i praksis arbejdet med talentudvikling i bl.a. Team Danmark, Dansk Håndbold Forbund, Brøndby Fodbold, Viborg Fodbold og Viborg Håndbold.

- Der er tre betingelser for succes som elitesportsmand. Man skal have evnen, lysten og viljen. Det er ikke nok at ville være musiker, hvis man ikke er musikalsk, men jeg har også set mange, der havde talentet, men ikke viljen. Derfor er det hele galimatias, at fodboldklubber spotter talenter i otte-års-alderen. Klubberne kan ikke vide, om de har lysten og viljen. Ingen ved, hvem der lykkes.

Ulrik Wilbek advarede mod at tage helt unge spillere ud af deres miljø.

- Det er vigtigt, at børnene bliver sammen med deres skolekammerater og dyrker sport, og man skal ikke lytte til gode råd om at specialisere sig alt for tidligt. To fodboldtalenter fra Juelsminde blev hentet til VB og fik besked på, at de ikke måtte spille håndbold med deres skolekammerater. Det sociale spiller en meget stor rolle. Derfor er det et helt forkert råd.

Ulrik Wilbek fortalte om Benny Brandts fremragende talentudvikling i Horsens-håndbolden og nævnte en oplevelse med Mads Mensah.

- Da jeg var landstræner, var jeg til en talentudvikling, hvor Mads Mensah var med. Han var ikke særlig veltrænet. Han var vel 16-17 år, men ikke ligefrem talentfuld. Jeg spurgte, hvorfor han var med, for det virkede helt forkert. Jo, vi tror på ham, sagde lederne - og det var godt, jeg ikke fik ret, for hvis de havde smidt ham væk, havde vi ikke haft Mads Mensah i dag som verdensmester, olympisk mester og tysk mester.

Annonce
Man skal kunne tåle både succes og nederlag. Folk, der vinder hele tiden, er ikke forberedt på modgangen, når den kommer.

Ulrik Wilbek

En tynd splejs

Ulrik Wilbek gjorde meget ud af at præcisere, at ingen kan se på et talent, om han eller hun bliver til noget.

- Da jeg var trespringer, var jeg ikke særlig god. Jeg en tynd splejs og ikke i den bedste halvdel. En af de andre spurgte mig, hvorfor jeg overhovedet fortsatte. Jo, sagde jeg, fordi jeg synes, det er sjovt. Da jeg fyldte 18, havde jeg overhalet de andre og kom på landsholdet og var ikke en tynd splejs længere-

Ulrik Wilbek nævnte, at mange store talenter er blevet forkælede og derfor ikke har lært at møde modgang.

- Belgien har et af verdens bedste fodboldlandshold i dag, men ingen af de store profiler var på ungdomslandsholdet i deres årgang. Det er et af de bedste eksempler på, at man aldrig kan vide, hvem der bliver til noget, sagde Wilbek.

Han betonede, at miljø og kultur spiller en stor rolle - det samme gør balance i livet mellem sport og andre interesser.

- Man skal kunne tåle både succes og nederlag. Folk, der vinder hele tiden, er ikke forberedt på modgangen, når den kommer, og så siger mange af dem stop, sagde Ulrik Wilbek, der nu er borgmester i Viborg.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce