Annonce
Fredericia

De unge får kortere snor: Skoleleder sætter kontant ind mod snus solgt i skoletiden

Når der har været ferie eller weekend kan der findes spor af unges fester ved skolen, og distriktskoleleder Jens Bay fra Fjordbakkeskolen i Taulov pointerer, at her er det forældrenes ansvar at være nysgerrige på, hvad deres børn laver. I skoletiden påtager skolen sig ansvaret, og derfor blev der også handlet hurtigt, da der var forlydender om, at der i skoletiden blev forsøgt solgt snus og cigaretter mellem eleverne. Arkivfoto: Mette Mørk
Rygter om salg af narko på Fjordbakkeskolen i Taulov bliver skudt ned af distriktskoleleder Jens Bay. Til gengæld følger man op på, at der angiveligt har været salg af snus. Det har ført til samtaler med elever og forældre, og alle forældre opfordres til at være opmærksomme på, hvad der sker i fritiden.
Annonce

Taulov: Et rygte på Facebook om, at der har fundet salg af narko sted på Fjordbakkeskolen eller i miljøet omkring ungdomsklubben, har udløst kontant reaktion fra skoleleder Jens Bay. Alle forældre i udskolingen har modtaget en længere redegørelse for skolens kendskab til, hvad der er op og ned i sagen, og hvordan den er håndteret.

- Der har været forlydender om, at der har været medbragt cigaretter og snus, som man har forsøgt at sælge. Vi har ikke kendskab til, at der skulle være tale om stoffer. Snus og cigaretter er alvorligt nok, og vi har sætter alle sejl til for at sikre os, at ingen af delene kan forbindes med vores skole, siger distriktskoleleder Jens Bay.

Der er nul-tolerance overfor både tobak, snus og euforiserende stoffer. Skolen og ungemiljøet omkring skolen skal være et trygt sted for både unge og forældre, fastslår han.

- Det er vigtigt, at vi signalerer, at vi tager det meget alvorligt. Vi har haft nogle unge mennesker og deres forældre til samtale og gjort klart, at vi ikke på nogen måde vil acceptere hverken brug eller salg af snus eller cigaretter eller andet, og det er min klar fornemmelse, at det er blevet modtaget og forstået. Jeg stoler på, at det ikke sker igen, siger Jens Bay.

Snus er forbudt at sælge og skadeligt

Snus er blot en af mange typer røgfri tobak. Røgfri tobak anbringes oftest i munden, men nogle produkter placeres i næsen.

Snus indeholder nikotin, som er stærkt afhængigheds-skabende. Snus indeholder også kræftfremkaldende stoffer. Snus anbringes i munden, hvor der kan opstå skader på slimhinderne.

Snus kan også misfarve tænderne og få tandkødet til at trække sig tilbage, så tandhalsene bliver blottede.

Det er ulovligt at sælge snus i Danmark.

Snus er ikke særlig udbredt i Danmark - to pct. af befolkningen bruger ifølge Kræftens Bekæmpelse snus.

Blandt 16-19-årige drenge er brugen dog mere udbredt. I denne gruppe bruger ni pct. snus dagligt, ugentlig eller sjældnere.

Blandt fagpersonale på flere grundskoler, efterskoler og ungdomsuddannelser har der de seneste år været en oplevelse af, at unge i stigende grad bruger snus.

Tilsvarende har nogle idrætsforeninger erfaret et tiltagende brug af snus blandt unge.

Der findes ingen nationale tal, som viser et øget forbrug af snus blandt unge.

Rygterne på Facebook handlede om salg af stoffer og fund af større mængder narko i lokalområdet.

- Vi er i tæt kontakt med politiet og de kommunale SSP-medarbejdere. Vi har ikke hørt til sådan et fund, så det tvivler jeg på, siger Jens Bay.

Fredericia Dagblad har været i kontakt med vicepolitiinspektør Finn Ellesgaard Nielsen, Patruljecenter Syd, som blandt andet dækker Fredericia Kommune. Heller ikke han har kendskab til, at der skulle være sket et fund af efter rygtet syv kilo stoffer.

Politiet patruljerer i lokalområdet jævnligt, og dialogen mellem politi og skole er fin.

- Vi har ansvaret for de unge mennesker i skoletiden, eller når de benytter vores unge-tilbud. Vi har i forbindelse med de aktuelle rygter, og det salg, der angiveligt skulle være sket, sørget for, at der i aftenklubben altid er en voksen uden for på området, siger Jens Bay, som håber, at både skrivelse og initiativer sikrer, at forældre er trygge ved, at deres børn og unge kommer i aftenklubben.

Annonce

Forældre på banen

De ældste elevers frihed til at bevæge sig uden for skolens område er også blevet indskrænket.

- Det har tidligere været tilladt at gå til Fakta i det store frikvarter, men den mulighed fjerner vi gradvist, siger Jens Bay.

Men han er bevidst om, at skolen ikke kan holde for, hvad der sker uden for skolens område eller efter skoletid.

- Derfor appellerer jeg i min henvendelse til forældrene også til, at de er på banen og er nysgerrige på, hvad deres børn laver om aftenen og i weekenden, siger Jens Bay.

Han opfordrer også forældrene til at tage ansvar for hinandens børn.

- I mange klasser har man aftaler omkring alkohol eller andre ting. Det er også vigtigt, at man er åbne over for hinanden. De skal tage fat i hinanden, hvis de hører eller ser, at de unges kammerater er ude på et skråplan, siger Jens Bay.

- Har I tradition for, at man taler om stoffer på de ældste årgange?

- Der har ikke ligget et fast program for det. På årgangene taler man typisk om alkohol, men det er måske noget, vi skal overveje, siger Jens Bay.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Langt flere end ventet er blevet podet: Flere tusinde lagde vejen forbi midlertidigt testcenter

Danmark For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

FC Fredericia

Målhelten Holvad: Det her kunne sagtens blive min bedste sæson

FC Fredericia For abonnenter

Genlæs livebloggen: FC Fredericia fælder overmagten fra Silkeborg efter flot indsats

FC Fredericia

FC Fredericia kæmpede sig til en gylden sejr over storklubben Silkeborg

Annonce