Annonce
Debat

Debat: Betjente til hest. Når Christiansborg blander sig i håndtryk, burka og grænsekontrol

Mette Frederiksen ønsker sig en nærhedsreform. Der er for meget detailstyring fra Christiansborg, og politikerne skal have tillid til, at regioner, kommuner, fagpersoner og borgere godt kan træffe kvalificerede beslutninger. De står jo midt i virkeligheden og kender til problemerne, så hvorfor skal de fjernstyres fra Christiansborg?

Det er helt rigtigt set af statsministeren, og der er masser at tage fat på.

For eksempel er der ingen grund til, at staten skal bestemme, hvilken klædedragt borgerne må iføre sig. Skulle nogle borgere have lyst til at kravle i en burka, iklæde sig falsk skæg eller elefanthue, så burde det selvfølgelig være deres sag og deres beslutning. På samme måde burde politikerne lytte til politiets vurdering af, om deres sparsomme ressourcer bedst udnyttes ved at binde et stort antal betjente til en næsten virkningsløs grænsekontrol. Ligesom man passende kan overveje om, politikere virkelig skal tvinge betjente op på nogle politiheste, de helst ville være fri for. Og hvis man mener, at alting ikke skal styres fra Christiansborg, var der måske også grund til at se på den bekendtgørelse, der detaljeret beskriver, hvordan en ansøger om statsborgerskab skal trykke hånd med en borgmester – ”uden handske håndflade mod håndflade.”

Det er et godt liberalt princip, at staten skal lade være med at overregulere og kun lovgive, når der virkelig er grund til det. Så tak til statsministeren for at sætte fokus på problemet. Mange frugter hænger lavt, og de er endda gratis.

Annonce
Peter Lauritsen
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

DBU-folk reagerer: Besparelser på foreningslivet er en kostbar svækkelse - sunde og raske borgere er en god forretning

Læserbrev: Er frivilligheden og foreningslivet bare en udgift eller en vigtig og værdiskabende faktor for en kommune? Det spørgsmål trænger sig på, når man med bekymring kan læse, at Fredericia Kommune bl.a. har planer om at spare en halv mio. kr. væk på "udendørs idrætsanlæg" på det kommende budget. Det vil konkret betyde, at fodboldklubbernes frivillige frem over selv skal ud at slå græs og kridte baner op - oveni alle de mange andre opgaver, som dagligt skal løses i en forening. I Trelde GI’s fodboldafdeling er der nervøsitet for, at man som en konsekvens må lukke hold og sende spillere til andre klubber. Yderste konsekvens er at lukke hele fodboldafdelingen. Hvis det sker, vil der kun være seks fodboldklubber tilbage i Fredericia Kommune, der allerede ligger utroligt lavt i antal, når man sammenligner med kommuner med ca. samme indbyggertal. Og så er det desværre en kendsgerning, at Fredericia Kommune i forvejen er et af steder i Jylland, hvor der er færrest aktive fodboldspillere set i forhold til indbyggertallet. Kun på Samsø er tallet lavere. Der er med andre ord rigtig mange faktorer, der peger på, at der er behov for investeringer i breddefodbolden og foreningslivet i Fredericia. Ikke besparelser og nedskæringer. Og foreningslivet og frivilligheden er altså ikke en unødvendig luksus. Det er tværtimod en motor til at skabe sundhed, tryghed og fællesskab i ethvert lokalsamfund. En undersøgelse fra Damvad Analytics viser faktisk, at de frivillige timer, der bruges i fodboldklubberne, medfører mellem 400 mio. kr. og 1,1 mia. kr. i besparelser årligt for det danske samfund, bl.a. på grund af færre sygedage. Derfor håber vi, at kommunalpolitikerne vil se midlerne til et stærkt foreningsliv og velfungerende fodboldklubber som en investering i kommunens samlede trivsel og råstyrke. Sunde og raske borgere er en god forretning - også for kommunen. Det er heller ingen hemmelighed, at mange potentielle tilflyttere, i særdeleshed børnefamilier, vægter et godt foreningsliv som en afgørende faktor for valg af bopæl. Netop en udfordring, som aktuelt italesættes af politikerne i Fredericia. Mon besparelser på foreningslivet vil stimulere tiltrækningskraften på nye indbyggere? I DBU er vi altid åbne for dialog med kommunerne omkring fodboldens udvikling, og hvad vi kan bidrage med. Vi er er også indforståede med, at økonomien for kommunerne er en kompleks sag, men vi vil argumentere for, at besparelser på foreningslivet er en kostbar svækkelse på både kort og langt sigt. Foreningslivet er ikke noget, der bare er der. Det kræver prioritering. For de frivillige har altså nok at lave. Og de gør en kæmpe forskel. Også i Fredericia.

Annonce