Annonce
Debat

Debat: De færreste vil have en folketingspolitikers timeløn

Folketingsmedlemmer skal kritiseres. Især når de er uenige med dig og mig. Og når de er enige med dig og mig og derfor uenige med nogle andre.

Sådan er demokratiet, og jeg – blandt mange andre – deltager gladelig i den form for kritik.

Men at misunde vores folkevalgte deres pension og, for den sags skyld, deres løn. Det bør vi holde os for gode til. Ja, folketingsmedlemmer har en meget bedre pension end en faglært murer. Men meget dårligere end en typisk direktør. Ja, de har en løn lidt bedre end en faglært smed, men meget dårligere end en typisk underdirektør.

Og ærligt talt. De fortjener hver eneste øre. Også dem, jeg er dybt uenige med. Jeg har arbejdet for flere ministerier. Jeg har som journalist skrevet om og snakket med politikere i mere end 30 år. Tro mig; deres timeløn vil de færreste danskere have. Og deres jobsikkerhed ville få enhver fagforening til at arrangere protestmarcher. Alle folketingsmedlemmer og kommunalpolitikere, jeg nogensinde har mødt, er dybt optaget af at forme Danmark i den retning, de er overbevist om, er godt for danskerne. Vi kan ikke alle være enige med dem alle. Men vi kan og bør respektere dem for, at de er villige til at engagere sig i det, de færreste af os gider gøre.

Og frem for at misunde dem en fornuftig pension og en rimelig løn, burde vi mindst tre-doble lønnen, så den kommer på niveau med en direktør i en mindre virksomhed. Vores politikere har direktør-ansvaret for Danmark. Og det gør de godt – også dem vi er uenige med. Og alligevel får statsministeren mindre end sin departementschef, borgmesteren mindre end sin kommunaldirektør, folketingsmedlemmerne mindre end underdirektører i mellemstore virksomheder, og kommunalpolitikere næsten ingenting for deres meget lange arbejdstimer. Og i modsætning til deres kollegaer i det meste af verden er de alle fuldstændigt ukorrupte.

Stop med at misunde vores valgte repræsentanter deres løn- og pensionsforhold. Lad os i stedet lette på hatten for en gruppe mennesker, der i praksis kun har fri fra midnat til de første journalister melder sig klokken fem om morgenen. Og når vi har lettet på hatten; lad os blive enige om at betale dem for deres engagement og deres arbejde på en måde, der modsvarer deres engagement og arbejdstid og så måske oven i købet få det gjort attraktivt også for ikke offentligt ansatte at blive vores valgte repræsentanter på Tinge og i Byråd.

Annonce
Kim Ruberg
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

DBU-folk reagerer: Besparelser på foreningslivet er en kostbar svækkelse - sunde og raske borgere er en god forretning

Læserbrev: Er frivilligheden og foreningslivet bare en udgift eller en vigtig og værdiskabende faktor for en kommune? Det spørgsmål trænger sig på, når man med bekymring kan læse, at Fredericia Kommune bl.a. har planer om at spare en halv mio. kr. væk på "udendørs idrætsanlæg" på det kommende budget. Det vil konkret betyde, at fodboldklubbernes frivillige frem over selv skal ud at slå græs og kridte baner op - oveni alle de mange andre opgaver, som dagligt skal løses i en forening. I Trelde GI’s fodboldafdeling er der nervøsitet for, at man som en konsekvens må lukke hold og sende spillere til andre klubber. Yderste konsekvens er at lukke hele fodboldafdelingen. Hvis det sker, vil der kun være seks fodboldklubber tilbage i Fredericia Kommune, der allerede ligger utroligt lavt i antal, når man sammenligner med kommuner med ca. samme indbyggertal. Og så er det desværre en kendsgerning, at Fredericia Kommune i forvejen er et af steder i Jylland, hvor der er færrest aktive fodboldspillere set i forhold til indbyggertallet. Kun på Samsø er tallet lavere. Der er med andre ord rigtig mange faktorer, der peger på, at der er behov for investeringer i breddefodbolden og foreningslivet i Fredericia. Ikke besparelser og nedskæringer. Og foreningslivet og frivilligheden er altså ikke en unødvendig luksus. Det er tværtimod en motor til at skabe sundhed, tryghed og fællesskab i ethvert lokalsamfund. En undersøgelse fra Damvad Analytics viser faktisk, at de frivillige timer, der bruges i fodboldklubberne, medfører mellem 400 mio. kr. og 1,1 mia. kr. i besparelser årligt for det danske samfund, bl.a. på grund af færre sygedage. Derfor håber vi, at kommunalpolitikerne vil se midlerne til et stærkt foreningsliv og velfungerende fodboldklubber som en investering i kommunens samlede trivsel og råstyrke. Sunde og raske borgere er en god forretning - også for kommunen. Det er heller ingen hemmelighed, at mange potentielle tilflyttere, i særdeleshed børnefamilier, vægter et godt foreningsliv som en afgørende faktor for valg af bopæl. Netop en udfordring, som aktuelt italesættes af politikerne i Fredericia. Mon besparelser på foreningslivet vil stimulere tiltrækningskraften på nye indbyggere? I DBU er vi altid åbne for dialog med kommunerne omkring fodboldens udvikling, og hvad vi kan bidrage med. Vi er er også indforståede med, at økonomien for kommunerne er en kompleks sag, men vi vil argumentere for, at besparelser på foreningslivet er en kostbar svækkelse på både kort og langt sigt. Foreningslivet er ikke noget, der bare er der. Det kræver prioritering. For de frivillige har altså nok at lave. Og de gør en kæmpe forskel. Også i Fredericia.

Annonce