Annonce
Debat

Debat: De store virksomheder takker ja til Mette Frederiksens klima-invitation

Når vi står med en massiv udfordring, som med klimakrisen er der mere end nogensinde brug for, at både politikere og erhvervsliv sætter det lange lys på. Hvis begge parter ikke har øje for det lange, seje træk, så bliver det svært at flytte samfundet i den retning, som er nødvendig.

Den gode nyhed er, at det faktisk sker i stor stil. Både i Danmark og såmænd også i Guds eget land, USA, gør ”Big Business” ikke desto mindre imod at tage ansvar - også på de svære dagsordner.

Således har en samling af USA's allerstørste virksomheder – de omsætter mere end 20 gange så meget som Danmark – netop lagt kursen om. Dermed er erhvervslivet i USA på mange måder foran Trump-administrationen, når det gælder bæredygtighed.

Den udvikling så statsminister Mette Frederiksen også, da hun for nylig rakte ud til dansk erhvervsliv som dynamo i den grønne omstilling:

“Opgaven er at gå sammen med erhvervslivet i forhold til den grønne omstilling. Hvis man kigger på de senere år, har erhvervslivet været foran Christiansborg. Så nu tror jeg, at det handler om at sikre, at Christiansborg kommer på omgangshøjde med erhvervslivet,” sagde statsministeren.

Jeg er enig. Politisk kan man hente legitimitet og opbakning fra erhvervslivet, som i den grad her interesse i, at der også er gode markeder og rammer for at drive virksomhed i morgen og i overmorgen. Vi kan være med til at sætte kød og blod på den grønne ambition.

Aktuelt har de store, danske erhvervsorganisationer også taget imod statsministerens invitation. De er klar til at tænke i aftaler om, hvordan vi får nedbragt klimabelastningen på tværs af vores samfund. Selvfølgelig ud fra et forretningsmæssigt perspektiv, men ikke kun for at tænke i bundlinje.

Ser vi til USA har det ellers været sådan i årtier, at bundlinjen og overskud har været det klare fokus for erhvervslivet. Tanken var, at når ejerne fik værdi, så kørte virksomhederne optimalt. Den snævre tilgang er man på vej væk fra.

Det var således et nybrud, da ”Business Roundtable” – en samling af CEOs fra USA's førende selskaber med GM, Oracle, Walmart, Cisco og AT&T i bestyrelsen – for nylig lagde kursen om. Foreningen repræsenterer virksomheder med 15 millioner ansatte og op mod 50.000 milliarder danske kroner i omsætning.

Den 19. august gik Business Roundtable i luften, og med de helt store virksomheder som underskrivere gjorde man klart, at andre grupper som kunder, medarbejdere, leverandører og det omkringliggende samfund, hvilket også inkluderer klimaet, skal tilgodeses for at sikre en stabil udvikling.

Omsat til handling betyder det, at den næste fabrik skal bygges og drives med andet og mere end bundlinje for øjet: Det være sig hensyn til naboer, til medarbejdernes ve og vel eller til klimapåvirkningen.

Foreløbig er det ord, men når virksomheder med så mange ansatte og så mange dollars begynder at tænke anderledes, får det over tid også effekt i den virkelige verden. Det der syner af små skridt, har ganske enkelt stor effekt, når det gælder så store tal.

Jeg tror, at politikere og erhvervsliv med fordel kan hjælpe hinanden med at tænke langsigtet. Det har vi gjort før i Danmark, og det er godt, at regeringen nu vil samle en række brancher på Marienborg for at sætte skub i den grønne agenda. Det bliver en svær diskussion, og det vil kræve noget af alle, når vi skal balancere fortsat vækst og udvikling i jobs med en ambitiøs, grøn omstilling. Virksomhederne er dog klar som medspiller.

Når erhvervsliv i både Danmark og USA tænker i klimakamp, så åbner der sig nye muligheder. Jeg tror, at vi i fællesskab kan finde vejen frem. Det fordrer dog, at alle sætter det lange lys på, når dørene slås op på Marienborg i de kommende måneder.

Jakob Ullegård
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Håndværkerformand sætter spørgsmålstegn i mørklægningssag: Millioner kunne måske have været sparet

112

En lang indsats er slut: 24 brandfolk har nedkæmpet brand i lagerhal og båd

Kultur For abonnenter

Skuespillere ser lys forude for teaterfremtid: Vi tror på et nyt Fredericia Teater

112

Røgudvikling følges nøje efter brand på Bundgårdsvej: - Ikke anledning til evakuering

Annonce