Annonce
Debat

Debat: DF vil rette op på de værste mangler i finanslov

DF har været til det første møde om regeringen om næste års finanslov. Vi håber ikke, at det bliver det sidste, men det er i sidste ende op til finansminister Nicolai Wammen. Han kan vælge at lave finanslov alene med regeringens støttepartier. Eller han kan vælge at leve op til de mange løfter om at søge ”det brede samarbejde” og inddrage blandt andet DF i arbejdet. Jeg håber på det sidste, men forventer nok mest det første, hvis jeg skal være helt ærlig.

DF har lagt en række konstruktive forslag på forhandlingsbordet, som kan være med til at rette op på de værste mangler i regeringens finanslovsudspil. Det er der brug for.

For det første er det dybt bekymrende, at ældreområdet fylder så lidt for regeringen. Der er fokus på alt muligt andet end lige præcis ældreområdet, som ellers i den grad har brug for et løft. DF og SF fremsatte i valgkampen et fælles forslag om, at der skal afsættes én milliard kroner ekstra til ældreområdet. Det mener vi naturligvis fortsat. Det er der brug for.

Jeg har også en klar forventning om, at SF lever op til deres løfte fra valgkampen og lægger kravet på bordet i Finansministeriet. Men indtil videre er det, hvad jeg kender til, ikke nævnt med et ord. Hvad bliver det til, Pia Olsen Dyhr?

Vi vil stoppe regeringens angreb på provinsen. Bredbåndspuljen skal bevares. Den har bidraget til at skabe vækst og optimisme. De voldsomme besparelser på friskolerne skal tages af bordet.

Vi vil sikre flere ressourcer til politiet. Hurtigt. Mette Frederiksen gjorde selv et stort nummer ud af den utryghed, som mange danskere oplever, i hendes åbningstale forleden, når vi ikke kan være sikre på, at politiet kommer, når vi har brug for det. Hun talte om bomber, der eksploderer i gaderne. Om vanvidsbilister, der hærger på gaderne i de store byer. Alligevel vil hun udsætte forhandlingerne om en ny fire-årig aftale om politiets økonomi og arbejde til næste år. Det giver ingen mening.

Derfor foreslår DF helt konkret, at vi til næste år tilfører politiet 300 millioner kroner mere, end det regeringen lægger op til. Og vi fastholder naturligvis også, at politiforhandlingerne bør gå i gang hurtigst muligt. Der er ingen grund til at vente til næste år. Situationen er alvorlig, og derfor skal vi i gang nu.

Og finansieringen? Vi har en lang række forslag til steder, hvor der kan spares penge på udlændingeområdet. Med en årlig udgift på 35 milliarder kroner er der nok at tage af. Man kunne passende starte med at droppe den kvarte milliard kroner, som regeringen vil give til primært forældre med indvandrerbaggrund, som ikke arbejder.

Annonce
Peter Skaarup, Dansk Folkeparti.
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

DBU-folk reagerer: Besparelser på foreningslivet er en kostbar svækkelse - sunde og raske borgere er en god forretning

Læserbrev: Er frivilligheden og foreningslivet bare en udgift eller en vigtig og værdiskabende faktor for en kommune? Det spørgsmål trænger sig på, når man med bekymring kan læse, at Fredericia Kommune bl.a. har planer om at spare en halv mio. kr. væk på "udendørs idrætsanlæg" på det kommende budget. Det vil konkret betyde, at fodboldklubbernes frivillige frem over selv skal ud at slå græs og kridte baner op - oveni alle de mange andre opgaver, som dagligt skal løses i en forening. I Trelde GI’s fodboldafdeling er der nervøsitet for, at man som en konsekvens må lukke hold og sende spillere til andre klubber. Yderste konsekvens er at lukke hele fodboldafdelingen. Hvis det sker, vil der kun være seks fodboldklubber tilbage i Fredericia Kommune, der allerede ligger utroligt lavt i antal, når man sammenligner med kommuner med ca. samme indbyggertal. Og så er det desværre en kendsgerning, at Fredericia Kommune i forvejen er et af steder i Jylland, hvor der er færrest aktive fodboldspillere set i forhold til indbyggertallet. Kun på Samsø er tallet lavere. Der er med andre ord rigtig mange faktorer, der peger på, at der er behov for investeringer i breddefodbolden og foreningslivet i Fredericia. Ikke besparelser og nedskæringer. Og foreningslivet og frivilligheden er altså ikke en unødvendig luksus. Det er tværtimod en motor til at skabe sundhed, tryghed og fællesskab i ethvert lokalsamfund. En undersøgelse fra Damvad Analytics viser faktisk, at de frivillige timer, der bruges i fodboldklubberne, medfører mellem 400 mio. kr. og 1,1 mia. kr. i besparelser årligt for det danske samfund, bl.a. på grund af færre sygedage. Derfor håber vi, at kommunalpolitikerne vil se midlerne til et stærkt foreningsliv og velfungerende fodboldklubber som en investering i kommunens samlede trivsel og råstyrke. Sunde og raske borgere er en god forretning - også for kommunen. Det er heller ingen hemmelighed, at mange potentielle tilflyttere, i særdeleshed børnefamilier, vægter et godt foreningsliv som en afgørende faktor for valg af bopæl. Netop en udfordring, som aktuelt italesættes af politikerne i Fredericia. Mon besparelser på foreningslivet vil stimulere tiltrækningskraften på nye indbyggere? I DBU er vi altid åbne for dialog med kommunerne omkring fodboldens udvikling, og hvad vi kan bidrage med. Vi er er også indforståede med, at økonomien for kommunerne er en kompleks sag, men vi vil argumentere for, at besparelser på foreningslivet er en kostbar svækkelse på både kort og langt sigt. Foreningslivet er ikke noget, der bare er der. Det kræver prioritering. For de frivillige har altså nok at lave. Og de gør en kæmpe forskel. Også i Fredericia.

Annonce