Annonce
Debat

Debat: Dygtige ledere kan godt være over 60 år - også i Hjemmeværnet

Forsvar: Frivillige i Hjemmeværnet bidrager hvert år med rigtig mange timers arbejde. Timer og tid der gør at vi kan bo og leve i et trygt Danmark. De seneste måneder har jeg på mine ture rundt i landet haft lejlighed til at tale med en hel del hjemmeværnsfolk. Jeg er fuld af beundring for og taknemmelighed over den høje faglighed og det store engagement, som jeg har mødt. Og som udgør fundamentet for Hjemmeværnet. Men lige så fuld af respekt jeg er over det frivillige arbejde. Lige så forundret blev jeg over at høre, at vi har en lovgivning, der betyder, at vi siger farvel og tak til befalingsmænd i Hjemmeværnet, når de har rundet 60 år. Det mener jeg ganske enkelt er den forkerte vej at gå. Selvom man runder 60 år er man ikke for gammel til at være en dygtig leder. Heller ikke i Hjemmeværnet. Tværtimod. Man har erfaring, ro og overblik. Og mange er fortsat i rigtig god fysisk form. Derfor ønsker jeg at afskaffe den bestemmelse, der forhindrer dygtige frivillige folk i at fortsætte det gode arbejde. Det må være evnerne som leder og den mentale samt fysiske form, der er afgørende for, om man kan fortsætte eller ej. Det gælder i øvrigt uanset om man er 40, 60 eller 70 år.

Trygheden er i den grad udfordret i disse år med mange forskellige trusler. Derfor er der brug for alle gode kræfter i det danske Hjemmeværn, som skal løse mange forskelligartede opgaver, hvor der er der brug for et bredt spektrum af kompetencer. Og derfor kan vi simpelthen ikke tillade os at smide guld på gaden. Vi har både brug for flere unge, der vil være med til at passe på danskerne. Men vi har også brug for den erfaring og viden, som den mere gråhårede del af Hjemmeværnet repræsenterer. Afskaffelsen af alderskriteriet på de 60 år er et klart signal fra min side om, at alle er værdsat. Dertil kommer, at vi kan spare en del bureaukrati, der lå gemt i de kringlede dispensationsregler, som har været håndhævet gennem en årrække.

Jeg kan ikke sige det nok gange. Hjemmeværnet er og bliver en vigtig brik for at sikre et trygt Danmark. Tak til alle jer der bidrager, har bidraget eller ønsker at bidrage i fremtiden. Uanset alder.

Annonce
Trine Bramsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgelige og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce