Annonce
Debat

Debat: Ekstra skat på syge medarbejdere

Økonomi: Som et led i næste års finanslov vil regeringen fremover sende en større regning til virksomhederne for længerevarende sygemeldte medarbejdere. Det frygter jeg vil få store konsekvenser for både virksomhederne og de mange borgere, der ønsker et arbejde.

Regeringen siger, at de vil løfte velfærden. Det skal eksempelvis ske ved at udbygge den offentlige sektor. Ansætte flere sygeplejersker, som ikke findes. Og annullere omprioriteringsbidraget på uddannelsesområdet – dog ikke for de humanistiske og samfundsfaglige uddannelser.

Og hvem skal betale regningen? Det skal de danske virksomheder.

Regeringen mener, at virksomhederne, som siden finanskrisen har skabt vækst og velstand i Danmark, skal straffes. For står det til dem, skal den såkaldte arbejdsgiverperiode i sygedagpengeloven forlænges med 10 dage. Det vil betyde en halv milliard kroner i ekstraudgifter til arbejdsgiverne – både i det private og det offentlige.

Må man altså kunne forstå, at det skal være dyrere at drive virksomhed i Danmark.

Det kommer ikke kun til at gå ud hårdt ud over virksomhederne, men også for de mange arbejdsløse danskere, som med lys og lygte leder efter et arbejde. For med regeringens forslag vil man de facto pålægge en ekstra skat på syge medarbejdere. Det vil påvirke virksomhedernes villighed til at ansætte medarbejdere med højere risiko for sygefravær.

Socialdemokratiet har om nogen været fortaler for, at de mange ledige danskere, som gerne vil i arbejde, skal have et arbejde. Derfor virker det da også komplet uforståeligt, at regeringen vil indføre en barriere for de mange ledige danskere, som inderligt ønsker et arbejde.

At pålægge virksomhederne en ekstra skat, får dem ikke til at ansætte medarbejdere med højere risiko for sygefravær – tværtimod.

Så kære Socialdemokratiet. Drop den ekstra skat på syge medarbejdere. Det kommer til at koste samfundet dyrt.

Annonce
Anni Matthiesen
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

DBU-folk reagerer: Besparelser på foreningslivet er en kostbar svækkelse - sunde og raske borgere er en god forretning

Læserbrev: Er frivilligheden og foreningslivet bare en udgift eller en vigtig og værdiskabende faktor for en kommune? Det spørgsmål trænger sig på, når man med bekymring kan læse, at Fredericia Kommune bl.a. har planer om at spare en halv mio. kr. væk på "udendørs idrætsanlæg" på det kommende budget. Det vil konkret betyde, at fodboldklubbernes frivillige frem over selv skal ud at slå græs og kridte baner op - oveni alle de mange andre opgaver, som dagligt skal løses i en forening. I Trelde GI’s fodboldafdeling er der nervøsitet for, at man som en konsekvens må lukke hold og sende spillere til andre klubber. Yderste konsekvens er at lukke hele fodboldafdelingen. Hvis det sker, vil der kun være seks fodboldklubber tilbage i Fredericia Kommune, der allerede ligger utroligt lavt i antal, når man sammenligner med kommuner med ca. samme indbyggertal. Og så er det desværre en kendsgerning, at Fredericia Kommune i forvejen er et af steder i Jylland, hvor der er færrest aktive fodboldspillere set i forhold til indbyggertallet. Kun på Samsø er tallet lavere. Der er med andre ord rigtig mange faktorer, der peger på, at der er behov for investeringer i breddefodbolden og foreningslivet i Fredericia. Ikke besparelser og nedskæringer. Og foreningslivet og frivilligheden er altså ikke en unødvendig luksus. Det er tværtimod en motor til at skabe sundhed, tryghed og fællesskab i ethvert lokalsamfund. En undersøgelse fra Damvad Analytics viser faktisk, at de frivillige timer, der bruges i fodboldklubberne, medfører mellem 400 mio. kr. og 1,1 mia. kr. i besparelser årligt for det danske samfund, bl.a. på grund af færre sygedage. Derfor håber vi, at kommunalpolitikerne vil se midlerne til et stærkt foreningsliv og velfungerende fodboldklubber som en investering i kommunens samlede trivsel og råstyrke. Sunde og raske borgere er en god forretning - også for kommunen. Det er heller ingen hemmelighed, at mange potentielle tilflyttere, i særdeleshed børnefamilier, vægter et godt foreningsliv som en afgørende faktor for valg af bopæl. Netop en udfordring, som aktuelt italesættes af politikerne i Fredericia. Mon besparelser på foreningslivet vil stimulere tiltrækningskraften på nye indbyggere? I DBU er vi altid åbne for dialog med kommunerne omkring fodboldens udvikling, og hvad vi kan bidrage med. Vi er er også indforståede med, at økonomien for kommunerne er en kompleks sag, men vi vil argumentere for, at besparelser på foreningslivet er en kostbar svækkelse på både kort og langt sigt. Foreningslivet er ikke noget, der bare er der. Det kræver prioritering. For de frivillige har altså nok at lave. Og de gør en kæmpe forskel. Også i Fredericia.

Annonce