Annonce
Danmark

Debat: Endelig kan vi blive enige om, at vi ikke har ligestilling i Danmark

Louise Holck, direktør, Institut for Menneskerettigheder

Debat: ”I Danmark er der ligestilling mellem kønnene”. Det har været den dominerende opfattelse i årtier, men i år skete der pludselig noget, der har kastet lange skygger over den misforståelse.

Da Sofie Linde ødelagde den gode stemning på Zulu Comedy Galla i august og fortalte om upassende seksuelle bemærkninger fra chefer og store forskelle på lønninger for mænd og kvinder i mediebranchen, kom der hul på sexisme-boblen. Vi fik endelig det #MeToo-opgør, flere andre lande har været igennem siden 2017. Efterfølgende har tusindvis af kvinder fra forskellige brancher fortalt skræmmende historier om seksuel chikane og i nogle tilfælde voldtægter.

De mange vidnesbyrd har kastet et så skarpt lys på problemet, at ingen længere kan ignorere det. Tidligere har vi hos Institut for Menneskerettigheder haft svært ved at overbevise andre om, at der er reelle ligestillingsproblemer i Danmark, men nu er der en bred opbakning til at tale om og finde løsninger på problemerne. En opbakning, der også præger den politiske vilje til at handle.

Annonce

Senest har den nye ligestillingsminister, Peter Hummelgaard, taget initiativ til trepartsforhandlinger om seksuel chikane, Folketinget har netop vedtaget en samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse, i det nylige politiforlig styrkes politiet indsats for ofre for voldtægt, og snart skal Folketinget tage stilling til et forslag fra regeringen om at beskytte LGBTI+-personer bedre mod diskrimination.

Alene det, at ligestillingsministeriet er flyttet fra sin mystiske placering i Miljø- og Fødevareministeriet til Beskæftigelsesministeriet kan læses som en forfremmelse af dagsordenen. Nogle af de vigtigste ligestillingsproblemer som seksuel chikane på arbejdsmarkedet, barsel og ligeløn er som bekendt allerede beskæftigelsesministerens ansvar.

Selvom vi ser en styrket opbakning til at få skabt reel ligestilling mellem kønnene, er der dog stadig områder, hvor det halter gevaldigt. Men der er håb for et nyt år i ligestillingens navn, og hvor debatten og de mange vidnesbyrd om sexisme og urimelige forskelle kan blive omsat til handling og konkrete forbedringer på ligestillingsområdet.

Hvis vi for alvor skal gøre op med seksuel chikane på arbejdspladserne, skal ligebehandlingsloven, undervisningsmiljøloven og arbejdsmiljøloven skærpe arbejdsgivernes ansvar for at forebygge chikane. Lovgivningen skal bakke op om den kulturændring, vi har taget hul på.

En mere lige fordeling af barsel er også et vigtigt lovgivningsled i at skabe mere ligestilling. Folketinget skal beslutte, hvordan et nyt EU-direktiv om fordelingen af barsel mellem forældre skal implementeres.

Hos Institut for Menneskerettigheder foreslår vi, at regeringen og Folketinget bruger anledningen til at gennemføre en egentlig reform af de danske barselsregler. Reformen skal sikre en ligestillet øremærkning af barsel, der ikke låser moren mere end nødvendigt, og som sikrer den anden forælder bedre muligheder for at tage orlov. Det er vigtigt for at fremme ligestilling både i hjemmene og på arbejdsmarkedet, så forskellen mellem mænd og kvinder i forhold til løn, pension og karrieremuligheder udlignes.

I 2021 har kommuner, regioner og staten sammen med fagforeningerne desuden mulighed for endelig at gøre op med et 50 år gammelt lønsystem, der fastholder traditionelle kvindefag på et lavere lønniveau end andre sammenlignelige fag. Det kan der nemlig gøres noget ved, når overenskomstforhandlingerne for ansatte i kommuner, regioner og staten skal falde på plads i de kommende måneder.


Lad os holde fast i opmærksomheden og den politiske vilje, så vi snart kan sige, at der er ligestilling mellem kønnene i Danmark


Og med kommunalvalget får partier og os vælgere mulighed for at lave om på den lave repræsentation af kvinder i byråd og regionsråd – og ikke mindst på borgmesterposterne.

Der er altså mange gode grunde til, at tro, at 2021 kan blive et år med store reelle fremskridt for ligestillingen mellem mænd og kvinder. Så lad os holde fast i opmærksomheden og den politiske vilje, så vi snart kan sige, at der er ligestilling mellem kønnene i Danmark – og mene det.

Annonce
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Øjenvidner til brand trængte ind i villa for at sikre, den var tom - naboer er rystede

Alarm 112 For abonnenter

Masser af mystik om brand - det ved vi nu

FC Fredericia

FC Fredericias førstemålmand skifter til Superligaen - afløseren er allerede på plads

Fredericia For abonnenter

Handicapformand forslår ny placering til sårbare skolebørn: Hvorfor køre til Bøgeskov fremfor at huse dem 300 meter fra skolen?

Jens Jensen har stemt på 'Tulle' én gang: - Det var, fordi han havde hjulpet mig med at tage vasketøjet ned

Danmark

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

For abonnenter

Fynsk helikopter-fremtid pludselig usikker: Konkurrent klagede, og nu skal udbud gå om

Erhverv

Får skandinavisk hovedsæde i Fredericia: Hæderkronet virksomhed runder 300 mio. kroner i omsætning

Den afgående formand: DF's nekrolog bliver gjort til skamme

Alarm 112

Politiet tvivler ikke: Alt tyder på, at brand i villa blev påsat - vidner efterlyses

Debat For abonnenter

Dagens leder: Hvem er byens bedste.....?

Fredericia HK For abonnenter

Gudmundur Gudmundssons FHK tager form: En stor forstærkning, et stort tab, vitale forlængelser og et par ubekendte

Annonce