Annonce
Debat

Debat: Fuglsang og socialdemokraterne svigter lønmodtagerne

Replik: Min socialdemokratiske kollega i EU-Parlamentet, Niels Fuglsang, angriber mig 4.december i denne avis for at svigte klimaet, fordi jeg stemte imod den nye EU-Kommission.

Men Niels Fuglsang glemmer en hel del i sit indlæg, som jeg da lige vil hjælpe ham med. Den nye EU-Kommission vil i løbet af de første 100 dage komme med et forslag til en europæisk mindsteløn. En mindsteløn, der også vil ramme Danmark og totalt vil kastrere den danske fagbevægelse. Hvorfor ønsker Niels Fuglsang og Socialdemokraterne at bakke op en Kommission, der vil smadre den danske model?

EU har i årevis heller ikke haft styr på de ydre grænser, og Ursula von der Leyen, den nye kommissionsformand, svar på den uholdbare situation er flere tilkaldevagter ved grænserne i 2024. Så når Niels Fuglsang bakker op om den nye Kommission, svigter han og Socialdemokraterne tværtimod kampen for at holde migranter ude. Hvorfor? Læg dertil drømme om EU-hær, mere indblanding i nationalstaternes social lovgivning og så videre, og man finder, hvorfor Dansk Folkeparti stemte nej til den nye EU-Kommission. Niels Fuglsang vil nok argumentere for, at så simpelt kan man ikke stille det op. Dertil er jeg enig. Forskellen på Niels Fuglsang og mig er blot, at uanset hvad EU kommer anstigende med, vil Fuglsangs EU-glæde altid vinde. Der er jeg bare anderledes.

Jeg gik til valg på at begrænse EU’s magt over os - og det agter jeg at forfølge. Det havde derfor været rent vælgerbedrag, hvis jeg ligesom alle EU-elskerne havde stemt ja til en kommission, som jeg er fundamentalt uenig med.

Annonce
Peter Kofod Poulsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Vi har brug for at stoppe udhuling af dagpengene og få trygheden tilbage for de danske lønmodtagere

Læserbrev: Her i Danmark er vi stolte af "den danske model". Den giver os et samfund med et roligt, reguleret og velfungerende arbejdsmarked. Samtidig bygger den i høj grad på sikkerhed og fleksibilitet. Det betyder, at det er nemt for virksomhederne at hyre og fyre, men de ansatte skal heller ikke gå fra hus og hjem, hvis man bliver ledig. Samtidig er det muligt at uddanne sig hele livet. Det betyder, at de ansatte ikke gror fast i deres job, men søger nye udfordringer. Samtidig giver det plads til nyuddannede, og tilsammen giver det et godt og fleksibelt arbejdsmarked, som er beundret verden over. Den balance er desværre i høj grad ved at tippe. I løbet af de seneste mange år er dagpengenes dækning blevet udhulet mere og mere. Det betyder, at for eksempel en gennemsnitlig industriansat i dag kun får 46 pct. af sin tidligere løn ved ledighed, hvorimod det for eksempel i 2014 var 51 pct. Forringelserne gør, at det bliver sværere for os som fagbevægelse at forsvare de meget lempelige danske regler for at hyre og fyre med, at vi til gengæld har en god forsikringsordning i de danske dagpengeregler. Udviklingen skal stoppes, fordi trygheden er udfordret. Vi skal derfor til at handle, hvis det ikke skal udgøre en økonomisk og social katastrofe at miste sit arbejde. Et trygt dagpengesystem er nemlig forudsætningen for det danske velfærdssystem, og det er samtidig en hjørnesten af den danske model. Vi har brug for at stoppe udhuling af dagpengene og få trygheden tilbage for de danske lønmodtagere. Dansk Metal er derfor gået sammen med fagforbundene 3F, HK og FOA om en kampagne, som skal råbe de danske politikere op. Det er på tide, at Christiansborg forstår, at den danske model og dermed vores gode, fleksible arbejdsmarked er udfordret, og at det er på tide at gøre noget.

Fredericia

Meningerne er delte: Diskussion om ny bro over Lillebælt optager læserne

Annonce