Annonce
Debat

Debat: Hvorfor skal landbruget straffes, når kommunerne går fri?

Efterafgrøder: Hvert år tager Aarhus Universitet temperaturen på naturens og vandmiljøets tilstand med NOVANA-rapporten. Den viser i år et lille fald i kvælstofudledningen fra landbruget. Stabilt i 10 år og så med et lille fald - juhu. Men regeringen svar er: ”I skal have endnu flere efterafgrøder allerede næste år". Det var så takken. Og al hurlumhejen drejer sig om 1150 tons kvælstof fra sidste år. Det er 0,5 kilo pr hektar landbrugsjord!

Spildevand? Nå jo, det hører også under miljøministeren. Men det er jo alle borgmestrene, der har ansvaret, så dem hænger man i hvert fald ikke ud i medierne. Jo mere de forurener miljøet, jo billigere er det for kommunen. De betaler kun afgift af det, de renser. Det overløb, de lukker direkte ud, er gratis!

Med rekordstor regnmængde er mange flere og væsentlig større overløb af urenset spildevand løbet direkte ud. Og der er 5000 tilladelser om året. Tilladt, godkendt, administreret, kontrolleret – af kommunen selv. Uden at måle mængde, indhold eller giftighed. Ingen kontrolinstanser, som vi har massevis af i landbruget.

Landmænd skal så flere efterafgrøder, selv om vi lukker mindre kvælstof ud. Hvad skal kommunerne så gøre, når de lukker meget mere ud – bortset fra at de sparer en masse penge, og bare de to store rensningsanlæg i København lukker 50.000 kubikmeter lort direkte ud en gang om ugen. Man jo håbe, at de lukker det ud om mandagen, da har de nemlig tit fri på Christiansborg, så er de da ikke skyldige.

Ministeren siger, at det kun er 1-2 procent af kvælstofudledningen, der stammer fra overløb. Men de samme NOVANA-rapporter, som vi reguleres efter, siger, at 10-11 procent af kvælstoffet kommer fra punktkilder og ca. 35 procent af fosformængden, som er den store synder i havmiljøet. Det er da vist mere end 200 procent forkert beregnet.

Jamen, siger alle de kloge – ”det fortyndes, når det lukkes i havet”. Det gør vores halve kilo kvælstof vel også?

Det med at spildevandet fortyndes, svarer vel til at sige, at hvis du drikker godt med vand til, når du spiser lagkage, så feder kagen ikke.

Annonce
Knud Jeppesen. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Efter politisk pres: Nu inviterer kommunen til borgermøde om Dan Gødning

Kultur

Dodo & The Dodos i Eksercerhuset i 2020

Indland

Henriette Zobel er død 

Læserbrev

Landmand fra Vejle: Fødevare-produktionen er i fare

Læserbrev: Mange går naturligt nok op i miljøet og klimaet, men hvem bekymrer sig egentlig om, hvem der skal stå for den fremtidige fødevare-produktion? Jeg har været mælkeproducent i 40 år. De første syv år følte jeg mig "fri". Men så opdagede man tre døde hummere i Kattegat, og en helt uberettiget heksejagt er derefter gået ind på mit erhverv, i stedet for at man nogensinde har taget rensningsanlæggenes udledninger alvorligt. I dag plager overregulering og bureaukrati landmændene med det sikre resultat, at vi i en verden med en hastigt voksende befolkning kommer til at mangle fødevare-producenter i fremtiden. Politikerne har formået at skræmme en halv generation af unge landmænd væk ved at italesætte miljøproblemer, der ikke findes, samt fup-og-fidus-økologien som det eneste saliggørende. Jeg har nok plantet 40.000 træer i min levetid samt dyrket arealer, der dagligt optager masser af CO2 - planteavl gavner nemlig i dén grad klimaregnskabet. Hvor mange har gjort en tilsvarende indsats? I hvert fald ikke de virkelighedsfjerne politikere og bureaukrater, som med garanti aldrig selv har haft jord under neglene, og som senest har beskudt os med nye meningsløse krav om efterafgrøder, der ødelægger både indtjening og humør hos mig og mine kolleger, og som intet batter. At være landmand er et fantastisk job og livsstil, hvis vi får lov til at passe vores arbejde. Men det kræver, at vi ikke svines til af medier og meningsdannere, men bare en gang imellem får at vide, at vi faktisk er gode til det, vi laver. Dét kunne give energi til at yde en endnu bedre indsats, så du også fremadrettet har mad på bordet.

Fredericia

Politikere ønsker borgermøde om Dan Gødning A/S-tankanlæg - hvad synes du?

Annonce