Annonce
Debat

Debat: Lad os smække EU-kassen i for Ungarn og Polen

Ungarn har i årevis været frontløbere for en farlig antidemokratisk tendens i Europa. Der er ikke blevet sagt fra over for premierminister Viktor Orbán og hans parti Fidesz. Men når det nye EU-budget skal vedtages, kommer der forhåbentligt nye boller på suppen.

Alt for længe har Orbán knægtet domstolenes, pressens og universiteternes uafhængighed i Ungarn. Det er tydeligt. For tænketanken Freedom House og det internationalt anerkendte tidsskrift The Economist, der begge årligt analyserer demokratiets tilstand på verdensplan, er der ingen tvivl: På lange stræk er Ungarn er ikke længere et demokrati.

Det er en meget alvorlig udvikling, vi ser i Ungarn. Og Viktor Orbán er desværre ikke alene. I Polen ser man samme tendenser til angreb på demokratiet. Men selvom EU for længe har ladet stå til, er tiden inde til nye boller på suppen. Finske boller.

I sommers overtog Finland EU’s formandsskab. Finlands socialdemokratiske statsminister, Antti Rinne, har meldt klart ud, at tildelingen af EU-midler til medlemslande bør være afhængig af, om landet overholder retsstatsprincipperne. Et forslag vi alle bør tilslutte os.

Med andre ord: det er på tide at smække kassen i over for lande, der direkte og åbenlyst undergraver grundlæggende demokratiske principper. I 2017 var Ungarn på fjerdepladsen over lande i EU, som modtog flest EU-midler. Hvis vi lukker for midlerne, bliver Orbán nødt til at tænke sig grundigt om.

Vi skal sikre et Europa, der består af frie og demokratiske lande, som tager hensyn til sine borgeres rettigheder. Der har været nok snak. Vi kan ikke blive ved med at overføre milliarder til de lande, der blæser på demokratiet. Det er på tide, vi tager vores værdier alvorligt og bruger EU’s pengekasse som et middel til at fremme demokratiet.

Annonce
Niels Fuglsang
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

DBU-folk reagerer: Besparelser på foreningslivet er en kostbar svækkelse - sunde og raske borgere er en god forretning

Læserbrev: Er frivilligheden og foreningslivet bare en udgift eller en vigtig og værdiskabende faktor for en kommune? Det spørgsmål trænger sig på, når man med bekymring kan læse, at Fredericia Kommune bl.a. har planer om at spare en halv mio. kr. væk på "udendørs idrætsanlæg" på det kommende budget. Det vil konkret betyde, at fodboldklubbernes frivillige frem over selv skal ud at slå græs og kridte baner op - oveni alle de mange andre opgaver, som dagligt skal løses i en forening. I Trelde GI’s fodboldafdeling er der nervøsitet for, at man som en konsekvens må lukke hold og sende spillere til andre klubber. Yderste konsekvens er at lukke hele fodboldafdelingen. Hvis det sker, vil der kun være seks fodboldklubber tilbage i Fredericia Kommune, der allerede ligger utroligt lavt i antal, når man sammenligner med kommuner med ca. samme indbyggertal. Og så er det desværre en kendsgerning, at Fredericia Kommune i forvejen er et af steder i Jylland, hvor der er færrest aktive fodboldspillere set i forhold til indbyggertallet. Kun på Samsø er tallet lavere. Der er med andre ord rigtig mange faktorer, der peger på, at der er behov for investeringer i breddefodbolden og foreningslivet i Fredericia. Ikke besparelser og nedskæringer. Og foreningslivet og frivilligheden er altså ikke en unødvendig luksus. Det er tværtimod en motor til at skabe sundhed, tryghed og fællesskab i ethvert lokalsamfund. En undersøgelse fra Damvad Analytics viser faktisk, at de frivillige timer, der bruges i fodboldklubberne, medfører mellem 400 mio. kr. og 1,1 mia. kr. i besparelser årligt for det danske samfund, bl.a. på grund af færre sygedage. Derfor håber vi, at kommunalpolitikerne vil se midlerne til et stærkt foreningsliv og velfungerende fodboldklubber som en investering i kommunens samlede trivsel og råstyrke. Sunde og raske borgere er en god forretning - også for kommunen. Det er heller ingen hemmelighed, at mange potentielle tilflyttere, i særdeleshed børnefamilier, vægter et godt foreningsliv som en afgørende faktor for valg af bopæl. Netop en udfordring, som aktuelt italesættes af politikerne i Fredericia. Mon besparelser på foreningslivet vil stimulere tiltrækningskraften på nye indbyggere? I DBU er vi altid åbne for dialog med kommunerne omkring fodboldens udvikling, og hvad vi kan bidrage med. Vi er er også indforståede med, at økonomien for kommunerne er en kompleks sag, men vi vil argumentere for, at besparelser på foreningslivet er en kostbar svækkelse på både kort og langt sigt. Foreningslivet er ikke noget, der bare er der. Det kræver prioritering. For de frivillige har altså nok at lave. Og de gør en kæmpe forskel. Også i Fredericia.

Annonce