Annonce
Debat

Debat: Nødvendighedens politik og det omvendte studenteroprør på Københavns Universitet

Annonce

Ledelsesgangen på Københavns Universitet (KU) er i skrivende stund blokeret af studerende.

Både rektor og dekan har efter sigende truet de opsætsige studerende med permanent udsmidning af KU. De unge humanister, der står i spidsen for blokaden, ligner ellers ikke autonome bz-typer. De ligner helt almindelige unge mennesker, der passer deres studier. De er blot alarmerede og indignerede over dekanens såkaldte målplan for de kommende år. I målplanen kan læses sætninger som denne:

“HUM vil gennem øget brug af samlæsning og sammenlægning af uddannelser dels styrke uddannelsesøkonomien, dels skabe mere robuste uddannelses- og forskningsmiljøer.”

Man bør altid være på vagt over for det politiske modeord “robust”. På jævnt dansk betyder den citerede sætning, at dekanen har tænkt sig at indføre obligatoriske tværfaglige emner og sammenlægge studier, der i dag kan læses som selvstændige fag, til områdestudier.

De nye tværfag er – som det fremgår af målplanen – discipliner som “globalisering” og “digitalitet”. De fag, som – af hensyn til uddannelsesøkonomien – kan sammenlægges, er for eksempel de små sprogfag. Med andre ord: På grund af økonomisk nødvendighed, og fordi ledelsen synes det er en god idé (?), kan man måske meget snart ikke længere studere tysk, fransk, spansk og italiensk som selvstændige sprogfag på landets ældste universitet.

Man kan dermed heller ikke uden videre rekruttere gymnasielærere fra de hæderkronede sprogfag. Det er sådanne perspektiver, der ligger til grund for de studerendes aktion.

Der er ingen grund til at misunde ledelsen af Det Humanistiske Fakultet på KU, som skal agere i et farvand præget af en form for nødvendighedens politik, men situationen er alligevel tankevækkende: I 1968 gjorde de oprørske studerende oprør mod “professorvældet”. I dag holder de unge humanister fast i fagligheden, mens de øverste i universitetshierarkiet vil/ser sig nødsaget til at opløse den.

Mikael Busch
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce