Annonce
Debat

Debat: Nødvendighedens politik og det omvendte studenteroprør på Københavns Universitet

Ledelsesgangen på Københavns Universitet (KU) er i skrivende stund blokeret af studerende.

Både rektor og dekan har efter sigende truet de opsætsige studerende med permanent udsmidning af KU. De unge humanister, der står i spidsen for blokaden, ligner ellers ikke autonome bz-typer. De ligner helt almindelige unge mennesker, der passer deres studier. De er blot alarmerede og indignerede over dekanens såkaldte målplan for de kommende år. I målplanen kan læses sætninger som denne:

“HUM vil gennem øget brug af samlæsning og sammenlægning af uddannelser dels styrke uddannelsesøkonomien, dels skabe mere robuste uddannelses- og forskningsmiljøer.”

Man bør altid være på vagt over for det politiske modeord “robust”. På jævnt dansk betyder den citerede sætning, at dekanen har tænkt sig at indføre obligatoriske tværfaglige emner og sammenlægge studier, der i dag kan læses som selvstændige fag, til områdestudier.

De nye tværfag er – som det fremgår af målplanen – discipliner som “globalisering” og “digitalitet”. De fag, som – af hensyn til uddannelsesøkonomien – kan sammenlægges, er for eksempel de små sprogfag. Med andre ord: På grund af økonomisk nødvendighed, og fordi ledelsen synes det er en god idé (?), kan man måske meget snart ikke længere studere tysk, fransk, spansk og italiensk som selvstændige sprogfag på landets ældste universitet.

Man kan dermed heller ikke uden videre rekruttere gymnasielærere fra de hæderkronede sprogfag. Det er sådanne perspektiver, der ligger til grund for de studerendes aktion.

Der er ingen grund til at misunde ledelsen af Det Humanistiske Fakultet på KU, som skal agere i et farvand præget af en form for nødvendighedens politik, men situationen er alligevel tankevækkende: I 1968 gjorde de oprørske studerende oprør mod “professorvældet”. I dag holder de unge humanister fast i fagligheden, mens de øverste i universitetshierarkiet vil/ser sig nødsaget til at opløse den.

Annonce
Mikael Busch
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Humanister her og der - nuvel, men alt for mange

Læserbrev: I dette debatindlæg vil jeg ikke påstå, at vi kan undvære alle humanister. Men der findes mildest talt alt for mange nichestudier, der ikke er brug for. Lidt polemisk kan jeg nævne, at hvis nogle sidder og studerer myrernes seksualliv på Himalayabjergenes syd-skråning, bør vi som samfund spørge, om det er noget, vi har brug for. Mit forsigtige svar er, at det har vi ikke. For samtidig står vi og mangler talenter inden for de mere tekniske fag. Det har vi for øvrigt gjort, siden socialdemokraten Anker Jørgensen pegede på problemet: Vi mangler teknikere. Alt for mange humanister går i dag ledige. Nogle har læst oltidsfransk, andre læren om Knud Lavards indflydelse på menneskets fysiske og intellektuelle natur. Alt sammen interessant for intellektuelle nørder. Men hvem vil købe denne viden? Mit svar er: ingen. Derfor hober humanisterne sig op i arbejdsløshedskøen. Og det betyder, at alt for megen ligegyldig viden står i kø, uden efterspørgsel. Nu har vi så her i Danmark et kæmpe luksusproblem. Vi kan overleve, uden det koster. Vi kan være kritiske og stille krav, uden det koster. Og vi kan studere i årevis og ud ad en ligegyldig tangent, uden det koster. Og vi kan studere i årevis og stifte familie og få det betalt i studieperioden, uden det koster. Og så kan vi tillade os at demonstrere i bedste Finn Ejner Madsen-stil, da han indtog talerstolen på Københavns Universitet, uden det koster. Og dog... Det koster manglende respekt hos os. Dvs. det øvrige samfund, for når I vil demonstrere for noget så ligegyldigt som det, I demonstrerer for: Det betimelige i at få forskellige eksotiske studier betalt af det øvrige samfund i årevis. Men fortsæt endelig jeres demonstration. For i mellemtiden anspores vi fornuftige danskere til at stille endnu større krav til jeres studieforløb - også selv om det er noget så ligegyldigt som religionsfilosofi. Mit bedste råd til "opstandelsen" på humaniora er: Tag et job i Coop. Så gør du/I en smule nytte her i samfundet - uden at leve på nas og af café-penge. Humanist-studenterne/-demonstranterne skal da også have ros. For demonstrationstimingen er helt perfekt nu, hvor vi har fået en "gammelkommunist"-domineret regering. Vi danskere er sgu ikke for kloge, men måske vi ved mere om øglernes skæbne i Canadas badlands end om, hvad der sker i arbejdsløshedskøen blandt studerende på humaniora. "Vi er venner af det skønne, uden i udfoldelsen at overskride mådeholdet" (Perikles, græsk filosof f.v.t.)

Klumme

Louises veninde har uhelbredelig kræft: Så længe dit hjerte slår – så tag ingenting for givet

Annonce