Annonce
Vejle

Hed debat om sundhedsvæsenet: Vind blev så ophidset, at øreringen måtte ud

I auditoriet på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole var syv lokale kandidater klar til at debattere fremtidens sundhedsvæsen. Foto: Mia Staal Pedersen
Fremtidens sundhedsvæsen var aftenens tema, da lokale folketingskandidater mødtes i en debat på UCL. Der blev lystigt debatteret regioner, psykiatri og besparelser, men særligt et emne gik igen hos de fremmødte: Uddannelse.
Annonce

Vejle: Et gammelt udtryk lyder "at tage fløjshandskerne af". Tirsdag aften var det dog øreringe, der blev taget ud, da fremtidens sundhedsvæsen var emnet i en debat med de lokale folketingskandidater:

Undervejs i en debat med Katri Søgaard blev Birgitte Vind (S) så frusteret, at en ørering måtte ud.

Det var "Sygeplejestuderendes Landssammenslutning" i Vejle, der havde inviteret til paneldebat for at høre hvad de lokale folketingskandidater mener om sundhedsvæsnet.

Med i panelet var Kenneth Fredslund Petersen (DF), Christoffer Aagaard Melson (V), Birgitte Vind (S), Britta Bitsch (SF), Katri Søgaard (K), Rasmus Vestergaard Madsen (EL) og Olav Buch (AL). Sidstnævnte er ikke folketingskandidat, men mødte op på et afbud fra Liberal Alliance.

Jeg fik noget ud af det, men ikke nok. Der mangler gennemskuelighed. De sagde da alle, at det var et problem med ufaglærte, men jeg mangler noget konkret. Det er svært at finde rundt i. Vil de hæve bundlinjen, eller hvad vil de?

Betina Munk, sygeplejestuderende

Annonce

Uddannelse vigtigst

Debatten startede med en håndsoprækning, hvor ordstyrer og formand for "Sygeplejestuderendes Landssammenslutning" Kamilla Futtrup spurgte, hvem de tilstedeværende var.

Blandt de i alt omkring 50 fremmødte på UCL var langt størstedelen sygeplejestuderende. Det, der særligt lå dem på sinde, var uddannelse. Mange af dem har oplevet, at der er blevet skåret i deres uddannelse, og spørgsmålene lød igen og igen: Hvad vil I gøre nu?

En studerende lagde ud med et spørgsmål:

- Jeg bliver super glad, når jeg hører, at I alle går ind for et stop på besparelser på uddannelserne. Der er blevet skåret 60 millioner, cirka 8000 kroner per studerende - hvad skal der ske nu? spurgte hun.

- Vi kan ikke give alle pengene tilbage (som er taget fra uddannelserne under omprioriteringsbidraget, red.) på en gang. Men vi kan ikke spare mere, det går simpelthen ikke. Jeg lytter til, hvad I siger, når I fortæller, hvordan det er på jeres uddannelse, sagde Birgitte Vind (S).

Annonce

Ørestikken måtte ud

Katri Søgaard (K) mente dog, at det handler om mere end bare penge.

- Flere penge giver ikke nødvendigvis bedre uddannelser. Jeg er nervøs for, at man kaster penge tilbage uden at vide, hvad man får, argumenterede hun.

Katri Søgaard og Birgitte Vind krydsede klinger flere gange, når debatten gik på, hvorfor sygeplejersker er langtidssygemeldte, og hvorfor flere søger væk fra faget.

For Katri Søgaard handler det om arbejdsmiljø.

- Jeg tror, at rigtig meget også handler om arbejdsmiljø. Det skal forbedres, sagde Katri Søgaard, inden Birgitte Vind (S) svarede:

- Jeg er simpelthen nødt til at tage min ørering ud nu, af bare hidsighed. Det er simpelthen at tale ned til dem at sige, at det bare handler om arbejdsmiljø, sagde socialdemokraten, inden den lille ørestik blev plantet solidt på bordet.

De omkring 50 fremmødte udfordrede kandidaterne med skarpe spørgsmål og undren over, hvorfor der ikke bliver brugt flere midler på deres kommende arbejdspladser. Foto: Mia Staal Pedersen
Annonce

Manglede klart svar

Undervejs nåede kandidaterne at debattere regioner, psykiatri og sundhedspleje i kommunerne. De fremmødte lyttede eftertænksomt med, og da debatten nåede halvvejs, var der pause. Her kunne der stilles spørgsmål til kandidaterne enkeltvis. Mange brugte dog pausen på at få tanket op af sodavand og snoller, så de igen var klar til at lytte.

De fremmødte var flittige til at stille spørgsmål. En af dem var sygeplejestuderende Betina Munk, 25 år. Hun Munk har først taget en uddannelse som social- og sundhedsassistent og kendte derfor en del til faget i forvejen, før hun søgte ind som sygeplejerske. Hun ville gerne vide, hvad der skulle gøres ved alle de ufaglærte, der arbejder i sundhedssektoren.

Katri Søgaard (K) var den første på banen.

- Ufaglærte er et problem. De kan køre rundt med kaffe. De skal jo også vide, hvem der har diabetes. Det har de ikke kompetencer til, lød det fra hende.

Alle kandidater bød ind, men Betina Munk stod alligevel bagefter med en følelse af, at hun ikke blev klogere.

- Jeg fik noget ud af det, men ikke nok. Der mangler gennemskuelighed. De sagde da alle, at det var et problem med ufaglærte, men jeg mangler noget konkret. Det er svært at finde rundt i. Vil de hæve bundlinjen, eller hvad vil de?, sagde Betina Munk.

Debatten sluttede af med ét minuts afslutningstale, inden der var klapsalver fra de fremmødte. Og jo: Birgitte Vinds ørestik kom også på plads igen, da debatten var færdig.

Kamilla Futtrup, formand for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning, styrede debatten med hård hånd, hvilket ofte gav anledning til frustrationer hos kandidaterne. Foto: Mia Staal Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce