Annonce
Debat

Debat: Regeringen ødelægger fornuftige principper med røde pressechefer

I betragtning af, hvor meget tid vores statsminister brugte af sin åbningstale på at tale om tillid, så er det bemærkelsesværdigt, så hurtigt hun selv er begyndt at træffe beslutninger, der desværre kun kan være med til at øge mistilliden og afstanden mellem politikerne og folket.

Landets øverste folkevalgte havde end ikke nået at sætte sig til rette i statsministeriet, før hun ansatte ”overspindoktoren” Martin Rossen i et job til en hidtil uset høj løn og med hidtil usete magtbeføjelser. Og lige siden har Mette Frederiksens regering arbejdet stenhårdt på at udvande adskillelsen mellem politisk unævnte rådgivere og neutrale embedsmænd.

Ifølge en undersøgelse fra Berlingske har hele syv ud af ni nyansatte pressechefer i ministerierne nemlig endog meget tætte bånd til Socialdemokratiet.

Det er helt normalt, at ministrenes særlige rådgivere kan være tæt knyttet til ministeren, og det parti han/hun er tilknyttet, og når ministeren skiftes ud, ryger rådgiveren/spindoktoren med badevandet ud. Pressecheferne er til gengæld ikke tvunget til at opsige deres job i ministeriet. Tværtimod vil de ofte fortsætte selv om ministeren ”skifter farve”.

Derfor er det også yderst kritisabelt, at Socialdemokratiet på denne måde rekrutterer pressechefer i egne rækker.

Det skal siges, at den slags ”politiske udnævnelser” ikke udelukkende er et fænomen, som Socialdemokratiet praktiserer. Også den tidligere regering lavede ansættelser, som man kunne kritisere for at være for farvede. Men det er som om, at Socialdemokraterne lige rykker grænsen yderligere et stykke i den forkerte retning.

Hvis det virkelig er en vej, som de forskellige partier ønsker at gå ned af, så vil det være markant bedre at tone rent flag og vedtage, at pressechefer, præcis som det er tilfældet med spindoktorer, forlader deres job i det sekund, deres minister er fortid. Også selv om det vil koste værdifuld viden og vanskelligøre starten for den minister, der skal overtage jobbet.

Annonce
Jan Schouby, chefredaktørFoto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Humanister her og der - nuvel, men alt for mange

Læserbrev: I dette debatindlæg vil jeg ikke påstå, at vi kan undvære alle humanister. Men der findes mildest talt alt for mange nichestudier, der ikke er brug for. Lidt polemisk kan jeg nævne, at hvis nogle sidder og studerer myrernes seksualliv på Himalayabjergenes syd-skråning, bør vi som samfund spørge, om det er noget, vi har brug for. Mit forsigtige svar er, at det har vi ikke. For samtidig står vi og mangler talenter inden for de mere tekniske fag. Det har vi for øvrigt gjort, siden socialdemokraten Anker Jørgensen pegede på problemet: Vi mangler teknikere. Alt for mange humanister går i dag ledige. Nogle har læst oltidsfransk, andre læren om Knud Lavards indflydelse på menneskets fysiske og intellektuelle natur. Alt sammen interessant for intellektuelle nørder. Men hvem vil købe denne viden? Mit svar er: ingen. Derfor hober humanisterne sig op i arbejdsløshedskøen. Og det betyder, at alt for megen ligegyldig viden står i kø, uden efterspørgsel. Nu har vi så her i Danmark et kæmpe luksusproblem. Vi kan overleve, uden det koster. Vi kan være kritiske og stille krav, uden det koster. Og vi kan studere i årevis og ud ad en ligegyldig tangent, uden det koster. Og vi kan studere i årevis og stifte familie og få det betalt i studieperioden, uden det koster. Og så kan vi tillade os at demonstrere i bedste Finn Ejner Madsen-stil, da han indtog talerstolen på Københavns Universitet, uden det koster. Og dog... Det koster manglende respekt hos os. Dvs. det øvrige samfund, for når I vil demonstrere for noget så ligegyldigt som det, I demonstrerer for: Det betimelige i at få forskellige eksotiske studier betalt af det øvrige samfund i årevis. Men fortsæt endelig jeres demonstration. For i mellemtiden anspores vi fornuftige danskere til at stille endnu større krav til jeres studieforløb - også selv om det er noget så ligegyldigt som religionsfilosofi. Mit bedste råd til "opstandelsen" på humaniora er: Tag et job i Coop. Så gør du/I en smule nytte her i samfundet - uden at leve på nas og af café-penge. Humanist-studenterne/-demonstranterne skal da også have ros. For demonstrationstimingen er helt perfekt nu, hvor vi har fået en "gammelkommunist"-domineret regering. Vi danskere er sgu ikke for kloge, men måske vi ved mere om øglernes skæbne i Canadas badlands end om, hvad der sker i arbejdsløshedskøen blandt studerende på humaniora. "Vi er venner af det skønne, uden i udfoldelsen at overskride mådeholdet" (Perikles, græsk filosof f.v.t.)

Klumme

Louises veninde har uhelbredelig kræft: Så længe dit hjerte slår – så tag ingenting for givet

Annonce