Annonce
Debat

Debat: Replik til SF - hykleriet driver tykt af SF i parlamentet

Klima: I torsdagens avis angriber SF’s medlem af Europa-Parlamentet Kira Marie Peter-Hansen os socialdemokrater for uansvarlighed, fordi vi stemte imod EU’s budget for 2020.

Peter-Hansen overser eller ignorerer bare, at der snart venter en langt større budgetkamp, nemlig den om EU’s syvårige budgetramme, som skal vedtages næste år. Her står Danmark til at skulle betale 2-5 milliarder ekstra kroner om året, hvis vi socialdemokrater ikke sætter foden ned, når nu Peter-Hansen og hendes partifæller ikke vil det.

Der er nemlig ikke grund til at øge budgettet. Et af EU’s største lande, Storbritannien forlader om lidt EU. Alligevel bliver administrationsudgifterne ved med at stige. Det er ikke seriøst. Der går en lige linje fra 2020-budgettet til det syvårige budget. Vi mener ikke, det skal være dyrere at være med i EU, og det signal sender vi allerede nu.

EU’s indsats på klimaområdet skal i den grad prioriteres højere end i dag. Men pengene kan og skal findes inden for rammen af det ordinære budget. Så kan Danmark og de øvrige medlemslande investere milliarder i den grønne omstilling nationalt, som S og SF for eksempel netop er blevet enige om i den danske finanslov. De penge, som vi én gang har sendt til EU, kan vi ikke investere i klima, bedre psykiatri og minimumsnormeringer i Danmark. Vi skylder at være med til at finde pengene. Det er ansvarlighed.

Samtidig skal vi omlægge de EU-penge, som allerede findes, så EU ikke støtter sort energi og landbrugsstøttesvindel i Ungarn. Kun hvis medlemslandene og EU’s budgetter trækker på samme hammel kan vi gøre os håb om at nå klimamålene i 2030 og bremse klimakrisen. Kira Marie Peter-Hansen angriber os for at være uansvarlige og for at gamble med vores grønne aftryk på 2020-budgettet. Men her bliver hykleriet for tykt.

Hvor var Peter-Hansens påståede ansvarlighed, da den nye EU-Kommission i samme ombæring skulle stemmes igennem, og hun valgte ikke at stemme for? Kommissionens arbejde skal i gang hurtigst muligt, så vi kan begynde at opfylde EU’s klimaambitioner. Derfor stemte vi for, derfor er Kommissionen nu endelig i arbejdstøjet og derfor kan vi nu blandt andet se frem til, at Kommissionen fremlægger sine planer for EU’s grønne omstilling allerede den 11. december.

Havde det været op til Peter-Hansen og resten af SF, kunne vi kigge langt efter den plan indtil næste år.

Annonce
Christel Schaldemose
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Vi har brug for at stoppe udhuling af dagpengene og få trygheden tilbage for de danske lønmodtagere

Læserbrev: Her i Danmark er vi stolte af "den danske model". Den giver os et samfund med et roligt, reguleret og velfungerende arbejdsmarked. Samtidig bygger den i høj grad på sikkerhed og fleksibilitet. Det betyder, at det er nemt for virksomhederne at hyre og fyre, men de ansatte skal heller ikke gå fra hus og hjem, hvis man bliver ledig. Samtidig er det muligt at uddanne sig hele livet. Det betyder, at de ansatte ikke gror fast i deres job, men søger nye udfordringer. Samtidig giver det plads til nyuddannede, og tilsammen giver det et godt og fleksibelt arbejdsmarked, som er beundret verden over. Den balance er desværre i høj grad ved at tippe. I løbet af de seneste mange år er dagpengenes dækning blevet udhulet mere og mere. Det betyder, at for eksempel en gennemsnitlig industriansat i dag kun får 46 pct. af sin tidligere løn ved ledighed, hvorimod det for eksempel i 2014 var 51 pct. Forringelserne gør, at det bliver sværere for os som fagbevægelse at forsvare de meget lempelige danske regler for at hyre og fyre med, at vi til gengæld har en god forsikringsordning i de danske dagpengeregler. Udviklingen skal stoppes, fordi trygheden er udfordret. Vi skal derfor til at handle, hvis det ikke skal udgøre en økonomisk og social katastrofe at miste sit arbejde. Et trygt dagpengesystem er nemlig forudsætningen for det danske velfærdssystem, og det er samtidig en hjørnesten af den danske model. Vi har brug for at stoppe udhuling af dagpengene og få trygheden tilbage for de danske lønmodtagere. Dansk Metal er derfor gået sammen med fagforbundene 3F, HK og FOA om en kampagne, som skal råbe de danske politikere op. Det er på tide, at Christiansborg forstår, at den danske model og dermed vores gode, fleksible arbejdsmarked er udfordret, og at det er på tide at gøre noget.

Fredericia

Meningerne er delte: Diskussion om ny bro over Lillebælt optager læserne

Annonce