Annonce
Debat

Debat: S løber fra grønne løfter i EU

Klima: Socialdemokraternes medlem af EU-parlamentet Niels Fuglsang anklagede 5. december Enhedslisten for at svigte klimaet fordi vi stemte imod den nye EU-kommission. Intet kunne være længere fra sandheden. Et gammelt ordsprog siger at angreb er det bedste forsvar. Det virker til at være Fuglsangs taktik i denne sag.

Virkeligheden er nemlig, at Fuglsang og de danske socialdemokrater har stemt for en ny EU-kommission, som i høringsprocessen har afvist at levere den nødvendige grønne omstilling for, at EU kan leve op til Paris-aftalen. Mens Socialdemokraterne i valgkampen lovede at arbejde for, at EU skulle reducere CO2 udslippet med 55 procent i 2030, så har de nu stemt for en ny EU-kommission, som blot vil love en reduktion på 50 procent. Det er ikke alene et svigt over for vælgerne. Det er et svigt af klimaet.

Enhedslisten kan selvfølgelig ikke stemme for en EU-kommission, der ikke vil leve op til Paris-aftalen. Ikke alene fordi det er stik imod, hvad vi lovede i valgkampen, men også fordi en EU-kommission, der er uambitiøs i klimakampen er det sidste vi har brug for i de næste fem år.

Desværre vandt de grønne kræfter ikke afstemningen om den nye EU-kommission, men det betyder ikke, at Enhedslisten stopper kampen. Tværtimod. Sammen med venstrefløjsgruppen har vi fremlagt en progressiv plan for en grøn omstillingsplan for EU, så vi på social retfærdigvis kan komme i mål med 70 procent reduktion af CO2 i 2030. Jeg håber, at Socialdemokraterne vil bakke op.

Annonce
Nikolaj Villumsen, Enhedslisten.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Vi har brug for at stoppe udhuling af dagpengene og få trygheden tilbage for de danske lønmodtagere

Læserbrev: Her i Danmark er vi stolte af "den danske model". Den giver os et samfund med et roligt, reguleret og velfungerende arbejdsmarked. Samtidig bygger den i høj grad på sikkerhed og fleksibilitet. Det betyder, at det er nemt for virksomhederne at hyre og fyre, men de ansatte skal heller ikke gå fra hus og hjem, hvis man bliver ledig. Samtidig er det muligt at uddanne sig hele livet. Det betyder, at de ansatte ikke gror fast i deres job, men søger nye udfordringer. Samtidig giver det plads til nyuddannede, og tilsammen giver det et godt og fleksibelt arbejdsmarked, som er beundret verden over. Den balance er desværre i høj grad ved at tippe. I løbet af de seneste mange år er dagpengenes dækning blevet udhulet mere og mere. Det betyder, at for eksempel en gennemsnitlig industriansat i dag kun får 46 pct. af sin tidligere løn ved ledighed, hvorimod det for eksempel i 2014 var 51 pct. Forringelserne gør, at det bliver sværere for os som fagbevægelse at forsvare de meget lempelige danske regler for at hyre og fyre med, at vi til gengæld har en god forsikringsordning i de danske dagpengeregler. Udviklingen skal stoppes, fordi trygheden er udfordret. Vi skal derfor til at handle, hvis det ikke skal udgøre en økonomisk og social katastrofe at miste sit arbejde. Et trygt dagpengesystem er nemlig forudsætningen for det danske velfærdssystem, og det er samtidig en hjørnesten af den danske model. Vi har brug for at stoppe udhuling af dagpengene og få trygheden tilbage for de danske lønmodtagere. Dansk Metal er derfor gået sammen med fagforbundene 3F, HK og FOA om en kampagne, som skal råbe de danske politikere op. Det er på tide, at Christiansborg forstår, at den danske model og dermed vores gode, fleksible arbejdsmarked er udfordret, og at det er på tide at gøre noget.

Fredericia

Meningerne er delte: Diskussion om ny bro over Lillebælt optager læserne

Annonce