Annonce
Debat

Debat: Tanker ved løvfaldstid

Tanker. Vi sidder ved morgenkaffen og ser ud i den smukke efterårshave. Fuglene flokkes om foderbrættet, og i fiskedammen venter de små fisk utålmodigt på mad. Alt ånder fred og idyl, og vi nyder livet. Idyllen brydes, da avisen kommer ind af brevsprækken med dagens nyheder. Klimaændringer, isen smelter, tørke og tyfoner. Diktatorer undertrykker deres egen befolkning for vindings skyld, religiøse afskygninger verden rundt kriges, og flygtningestrømmen tiltager. Hvad er gået galt?

Problemerne for livet på kloden starter, da menneskeaben sprang ned fra træet, og begyndte at gå på to ben og blev den mest invasive art på jorden i lighed med mårhunde og vaskebjørne. Hjernen voksede en smule, men de dyriske instinkter fastholdes, og de indbyrdes stridighed om hvem, der er den stærkeste i gruppen fortsætter. Når stammen vokser, og jagtområdet udvides, opstår stammekrige, og ligesom hos ulven er det tilladt at dræbe fjender for sjov, især hvis de har en anden religion eller kultur. Vi får diktatorer og verdenskrige med våben, der kan udslette jorden.

Den sidste katastrofe for alt liv på jorden begyndte med den tekniske udvikling. Hvad sker der, når alle råstoffer er opbrugt, forureningen vokser og klimaet ændrer sig, samtidig med at befolkningen vokser til to eller tre gange flere end i dag. Hvorfor er der ingen, der gør noget ved overbefolkningen? Bringer fremtiden enden for livet på kloden og for det kloge menneske?

Solen skinner udenfor, jeg tror jeg går en tur i haven.

Annonce
Kaj Frandsen
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

DBU-folk reagerer: Besparelser på foreningslivet er en kostbar svækkelse - sunde og raske borgere er en god forretning

Læserbrev: Er frivilligheden og foreningslivet bare en udgift eller en vigtig og værdiskabende faktor for en kommune? Det spørgsmål trænger sig på, når man med bekymring kan læse, at Fredericia Kommune bl.a. har planer om at spare en halv mio. kr. væk på "udendørs idrætsanlæg" på det kommende budget. Det vil konkret betyde, at fodboldklubbernes frivillige frem over selv skal ud at slå græs og kridte baner op - oveni alle de mange andre opgaver, som dagligt skal løses i en forening. I Trelde GI’s fodboldafdeling er der nervøsitet for, at man som en konsekvens må lukke hold og sende spillere til andre klubber. Yderste konsekvens er at lukke hele fodboldafdelingen. Hvis det sker, vil der kun være seks fodboldklubber tilbage i Fredericia Kommune, der allerede ligger utroligt lavt i antal, når man sammenligner med kommuner med ca. samme indbyggertal. Og så er det desværre en kendsgerning, at Fredericia Kommune i forvejen er et af steder i Jylland, hvor der er færrest aktive fodboldspillere set i forhold til indbyggertallet. Kun på Samsø er tallet lavere. Der er med andre ord rigtig mange faktorer, der peger på, at der er behov for investeringer i breddefodbolden og foreningslivet i Fredericia. Ikke besparelser og nedskæringer. Og foreningslivet og frivilligheden er altså ikke en unødvendig luksus. Det er tværtimod en motor til at skabe sundhed, tryghed og fællesskab i ethvert lokalsamfund. En undersøgelse fra Damvad Analytics viser faktisk, at de frivillige timer, der bruges i fodboldklubberne, medfører mellem 400 mio. kr. og 1,1 mia. kr. i besparelser årligt for det danske samfund, bl.a. på grund af færre sygedage. Derfor håber vi, at kommunalpolitikerne vil se midlerne til et stærkt foreningsliv og velfungerende fodboldklubber som en investering i kommunens samlede trivsel og råstyrke. Sunde og raske borgere er en god forretning - også for kommunen. Det er heller ingen hemmelighed, at mange potentielle tilflyttere, i særdeleshed børnefamilier, vægter et godt foreningsliv som en afgørende faktor for valg af bopæl. Netop en udfordring, som aktuelt italesættes af politikerne i Fredericia. Mon besparelser på foreningslivet vil stimulere tiltrækningskraften på nye indbyggere? I DBU er vi altid åbne for dialog med kommunerne omkring fodboldens udvikling, og hvad vi kan bidrage med. Vi er er også indforståede med, at økonomien for kommunerne er en kompleks sag, men vi vil argumentere for, at besparelser på foreningslivet er en kostbar svækkelse på både kort og langt sigt. Foreningslivet er ikke noget, der bare er der. Det kræver prioritering. For de frivillige har altså nok at lave. Og de gør en kæmpe forskel. Også i Fredericia.

Annonce