Annonce
Debat

Debat: Vi skal gøre op med udligningens rodebutik

Udligning: Din kommune skal have fair muligheder for at kunne tilbyde dig et ordentligt et ordentligt serviceniveau i børnehaven, i skolen eller på plejehjemmet. For selvom der er store forskelle i kommunernes skatteindtægter, må det aldrig være sådan, at en kommuners borgere er markant bedre stillet end en andet.

Det er baggrunden for, at landets 98 kommuner allerede i dag omfordeler en stor del af deres skatteindtægter mellem sig hvert år. Vi kalder det kommunal udligning.

Men systemet fungerer langt fra optimalt.

DR lavede for nylig en rundspørge blandt landets borgmestre, der viste, at 8 ud af 10 er utilfredse med, hvordan det foregår i dag. Nogen synes, de giver for meget, og andre at de får for lidt, men alle kan blive enige om, at vi ser store forskelle i den velfærd, kommunerne kan tilbyde deres borgere.

Sådan har det været i en årrække, hvor man har lappet på systemet af flere omgange. Nye puljer, tilskudsordninger og fordelingsmodeller. Forsøg, der har skabt en ugennemsigtig rodebutik af et udligningssystem, som giver muligheder for at spekulere, og hvor kommunerne aldrig helt ved, hvor mange penge de får med hjem, når de skal afregne ved kasse et.

Arbejdet med reform af det kommunale udligningssystem går heldigvis snart i gang her på Christiansborg. Her vil især Socialdemokraterne og Venstre, som fylder langt de fleste borgmesterkontorer på tværs af landet, træde sig selv over tæerne for at undgå at komme til at træde forkert.

Men disse partipolitiske hensyn må ikke stå i vejen for, at vi tager fat om problemets rod.

I Radikale Venstre vil vi have en simpel model uden finurligheder eller urimeligheder. I den bedste af alle verdner ét system, som tager højde for, hvilke mennesker, der bor i den enkelte kommune, og fordeler pengene fair med udgangspunkt i en række sociale og demografiske kriterier, som er forståeligt og forudsigeligt for kommunerne.

Lad os tage fat sammen og løse problemerne, så alle kommuner får de bedste forudsætninger for at give deres borgere en god service.

Annonce
Kathrine Olldag
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Frygt for coronavirus: Lokale apoteker støvsuget for masker og håndsprit

Læserbrev

På løgn skal land bestråles, men retsopgørene er nu på vej

Læserbrev: Norske Einar Flydal siger i sit foredrag "Skoler uten en tråd? Nei, det er ikke smart...", at skoler og kommuner har en "generel undersøgelsespligt i rimelig tid" vedrørende helbredsrisici ved indføring af wifi for at være i redelig og god tro. Og at myndigheders "fejlinformationer" ikke giver rygdækning. I seks år forsøgte jeg at få min for tidligt fødte søns hjerne skærmet for den massive wifi i skoler. Alle, men især allerede udfordrede, børn og unge bør skærmes, som bl.a. Harvard-professor og pædiatrisk neurolog Martha Herbert advarer. Nu er retsopgørene på vej! I USA har Robert F. Kennedy Jr.'s organisation, Children's Health Defense, samt Environmental Health Trust, stiftet af Nobelprismodtager og tidligere rådgiver for præsident Clinton på miljø og kræft Devra Davis, uafhængigt af hinanden lagt sag an mod den amerikanske telestyrelse, FCC, for at nægte at revurdere de absolut værdiløse retningslinjer og industridefinerede grænseværdier på området. Senioradvokat og leder af Children's Health Defenses 5G-projekt, Dafna Tachover, skriver: "Jeg er så begejstret for at meddele, at vi har indgivet vores sagsanlæg mod den amerikanske regering/FCC for dens afvisning af at gennemgå dens forældede retningslinjer, der har forårsaget sygdom i epidemisk skala, død og nu muliggør udbredelsen af 5G. Dette er vores sag for at stoppe ødelæggelsen af denne planet og alle levende væsener på den." Dafna Tachover står også bag organisationen We Are The Evidence og har tidligere vundet en højesteretssag i Israel, der førte til de første kablinger i skoler. I Norge er en retssag på vej vedrørende smartmeters med trådløs forbrugsaflæsning. I Danmark forberedes lige nu sagsanlæg mod staten på vegne af Landsindsamlingen mod 5G, med baggrund i et juridisk responsum, der blev præsenteret på 5G-konferencen på Christiansborg sidste år. Fornemmer man, nettet strammes derude, er det kun på sin plads. Det vil være intet mod den følelsesmæssige tortur, så mange forældre har gennemlevet ved ikke at kunne beskytte vore børn. Journalist David Wedege skriver på https://tabttraad.home.blog/ om dét, vi ikke får fortalt. Læs bl.a. om DR-Videns "digitale lejesvende" og vanvittigt skræmmende mikrofonholderi og den nye EU-rapport, der vurderer 5G som en mulig krænkelse af grundlæggende menneskerettigheder. Især børns!

112

Formodet gerningsmand anholdt: 27-årig fremstilles i grundlovsforhør

Fredericia

Se video: Mindesamvær i Korskærparken for afdød 24-årig

Annonce