Annonce
Læserbrev

Dejligt, at studerende nu må tjene mere

Faktisk har ca. halvdelen af de studerende på videregående uddannelser, der modtager SU, også et studiejob. De unge er glade for at koble arbejde og uddannelse sammen.

Læserbrev: Uddannelse og arbejde går hånd i hånd. Sådan bør det i hvert fald være. Men vi ser desværre for ofte, at skellet mellem uddannelse og arbejde kan virke voldsomt for vores unge mennesker.

Derfor mener jeg, det er positivt, når unge mennesker får mulighed for at få relevant arbejdserfaring allerede under deres studier.

Det gavner arbejdsgiverne, der får del i de unges nytænkende idéer. Og det gavner de studerende, som kan udforske deres arbejdsmæssige interesser og kompetencer - samt tjene nogle ekstra penge ved siden af SU’en.

Vi skal ikke tage de hårdt tjente penge væk fra de studerende. Vores regering har netop færdigbehandlet et lovforslag, som betyder, at studerende kan tjene 1000 kr. mere om måneden uden at skulle betale SU tilbage.

De skal beholde de penge, de selv har tjent.

Det giver de unge mennesker frihed og fleksibilitet til at have studiejob - og selv få gevinsten for det. Og vi ved, at det vil rigtig mange unge gerne.

Faktisk har ca. halvdelen af de studerende på videregående uddannelser, der modtager SU, også et studiejob. De unge er glade for at koble arbejde og uddannelse sammen.

Desuden tildeler vi et tillæg til de studerende på erhvervsuddannelser, som har et handicap. Det skal kompensere dem for, at de ikke har samme muligheder for at tage fritidsjob ved siden af studiet.

Handicaptillægget findes allerede på de videregående uddannelser. Så det er kun rimeligt, at handicappede på erhvervsuddannelser kan modtage et tilsvarende tillæg.

Med de nye lovændringer giver vi altså de studerende mere frihed og fleksibilitet.

Annonce
Anni Matthiesen. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Morten Givskov til international eksamen

Læserbrev

Humanister her og der - nuvel, men alt for mange

Læserbrev: I dette debatindlæg vil jeg ikke påstå, at vi kan undvære alle humanister. Men der findes mildest talt alt for mange nichestudier, der ikke er brug for. Lidt polemisk kan jeg nævne, at hvis nogle sidder og studerer myrernes seksualliv på Himalayabjergenes syd-skråning, bør vi som samfund spørge, om det er noget, vi har brug for. Mit forsigtige svar er, at det har vi ikke. For samtidig står vi og mangler talenter inden for de mere tekniske fag. Det har vi for øvrigt gjort, siden socialdemokraten Anker Jørgensen pegede på problemet: Vi mangler teknikere. Alt for mange humanister går i dag ledige. Nogle har læst oltidsfransk, andre læren om Knud Lavards indflydelse på menneskets fysiske og intellektuelle natur. Alt sammen interessant for intellektuelle nørder. Men hvem vil købe denne viden? Mit svar er: ingen. Derfor hober humanisterne sig op i arbejdsløshedskøen. Og det betyder, at alt for megen ligegyldig viden står i kø, uden efterspørgsel. Nu har vi så her i Danmark et kæmpe luksusproblem. Vi kan overleve, uden det koster. Vi kan være kritiske og stille krav, uden det koster. Og vi kan studere i årevis og ud ad en ligegyldig tangent, uden det koster. Og vi kan studere i årevis og stifte familie og få det betalt i studieperioden, uden det koster. Og så kan vi tillade os at demonstrere i bedste Finn Ejner Madsen-stil, da han indtog talerstolen på Københavns Universitet, uden det koster. Og dog... Det koster manglende respekt hos os. Dvs. det øvrige samfund, for når I vil demonstrere for noget så ligegyldigt som det, I demonstrerer for: Det betimelige i at få forskellige eksotiske studier betalt af det øvrige samfund i årevis. Men fortsæt endelig jeres demonstration. For i mellemtiden anspores vi fornuftige danskere til at stille endnu større krav til jeres studieforløb - også selv om det er noget så ligegyldigt som religionsfilosofi. Mit bedste råd til "opstandelsen" på humaniora er: Tag et job i Coop. Så gør du/I en smule nytte her i samfundet - uden at leve på nas og af café-penge. Humanist-studenterne/-demonstranterne skal da også have ros. For demonstrationstimingen er helt perfekt nu, hvor vi har fået en "gammelkommunist"-domineret regering. Vi danskere er sgu ikke for kloge, men måske vi ved mere om øglernes skæbne i Canadas badlands end om, hvad der sker i arbejdsløshedskøen blandt studerende på humaniora. "Vi er venner af det skønne, uden i udfoldelsen at overskride mådeholdet" (Perikles, græsk filosof f.v.t.)

Klumme

Louises veninde har uhelbredelig kræft: Så længe dit hjerte slår – så tag ingenting for givet

Annonce