Annonce
Fredericia

Den engelske coronavariant er i Fredericia: Nye skærpede retningslinjer betyder, at nære kontakter skal i selvisolation i 14 dage

I Fredericia kan man blive testet for coronavirus i MesseC. Foto: Peter Friis Autzen
De nye midlertidige skærpede retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen betyder, at hvis man er nær kontakt til en person, som er smittet med den engelske B117 coronavariant, skal man testes negativ tre gange.
Annonce

Fredericia: Den engelske virusvariant B117, som ifølge sundhedsmyndighederne er langt mere smitsom, er nu kommet til Fredericia.

Det bekræfter koncerndirektør for voksen- og ældreområdet i Fredericia Kommune Yelva Bjørnholdt Jensen.

Derfor minder hun om vigtigheden af fortsat at passe på sig selv og hinanden, så coronavirussen ikke får yderligere fat.

- Hvis den begynder at sprede sig, får man store problemer med sygefravær rundt omkring. Selvom smittetallene falder, skal vi virkelig holde fast nu. Der er flest tilfælde af den engelske variant i Region Syddanmark, siger Yelva Bjørnholdt Jensen.

Sundhedsstyrelsen skærpede tirsdag retningslinjerne for nære kontakter frem til 7. februar med det formål at bryde smittekæderne - især den engelske variant.

Annonce

Kommunen hjælper med smitteopsporing

Det mest indgribende i de nye retningslinjer er, at nære kontakter til personer, der er smittet med den engelske variant, skal selvisolere sig i 14 dage og testes for coronavirus tre gange.

Hvis man er testet positiv fra coronavirus, og det viser sig at være den smitsomme engelske variant, vil man få besked fra myndighederne.

Midlertidige skærpelser for nære kontakter:

Man er nær kontakt, hvis man har været inden for to meter i mere end 15 minutter (eksempelvis i samtale med personen) med en, der har fået påvist ny coronavirus.

Når man identificeres som nær kontakt, skal selvisolation ske hurtigst muligt og fastholdes indtil andet negative testsvar. Man skal fortsat have foretaget en test på dag 4 og dag 6 efter, at man var sidst var i nær kontakt med en smittet person.

Nære kontakter til personer, der er konstateret smittet med en virusvariant som eksempelvis B117, må først ophæve selvisolation ved negativt testsvar på dag 14. Der skal efter ophævelse af selvisolation være efterfølgende skærpet fokus på efterlevelse af de generelle, smitteforebyggende anbefalinger. De nære kontakter får også foretaget test dag 4 og dag 6 med henblik på at igangsætte kontaktopsporing ved positiv svar på test.

De skærpede retningslinjer for nære kontakter gælder alle personer, som er nære kontakter til en smittet person med COVID-19, indtil foreløbigt d. 7 februar 2021.

Som resten af landets kommuner er Fredericia Kommune af sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for nylig blevet bedt om at hjælpe med smitteopsporing. Det gjorde kommunen allerede delvist i forvejen. Blandt andet har kommunen opnormeret med en ekstra hygiejnesygeplejerske, så der nu er to.

- Vi har eksempelvis fem nye tilfælde af coronavirus i dag (onsdag, red.), og det kan vi sagtens håndtere. For det meste bliver vi af Sundhedsstyrelsen bedt om at følge op på den kontakt, smitteopsporingen allerede har haft med folk, fortæller Yelva Bjørnholdt Jensen.

Kommunen bistår blandt andet med rådgivning og hjælp til isolation udenfor eget hjem, hvis det er nødvendigt. Men hjælpen består også i at svare på spørgsmål om, hvordan man som smittet eller nær kontakt forholder sig i en række dagligdags situationer.

- Det kan være, hvordan man får handlet, eller om man må gå en tur, eller hvordan forholder man sig, hvis man er blevet meget syg af corona og har brug for læge, eller hvordan man kommer til en test, når man er i isolation, siger Yelva Bjørnholdt Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Opfordring til de shopping-ivrige: Byt dine julegaver til vintervarer og hjælp butikkerne økonomisk

Fredericia

Butiksformand: Corona var den øjenåbner der skulle til - nu er det de fysiske butikkers tur

Annonce