Annonce
Trekantområdet

Den er Danmarks smukkeste - men den trænger til en kærlig hånd

Børkop Vandmølle trænger til en kærlig hånd og har gjort det længe, mener de frivillige i Børkop Vandmølles Venner. Foto: Yilmaz Polat
Nok er Børkop Vandmølle Danmarks smukkeste, men den trænger til en kærlig hånd. Ifølge udvalgsformand Dan Arnløv (K) skal der kigges politisk på det, for vandmøllen er et vigtigt aktiv for både kommunen og lokalområdet.
Annonce

Børkop: Den er Danmarks smukkeste, og den er netop kommet med i en guide over de 20 smukkeste steder i Danmark, men Børkop Vandmølle har gennem mange år ikke oplevet særlig stor bevågenhed fra dem, der skal holde møllen ved lige.

Det ved de i Børkop, hvor Børkop Vandmølles Venner holder driften ved lige. På frivillig basis. Det er Vejle Kommune, som ejer den gamle bygning, og dermed har pligten til at holde den ved lige.

- Jeg er i 40 år næsten dagligt kommet forbi vandmøllen, og jeg må sige, at det er tydeligt for mig, at den ikke er i en stand, hvor den er så præsentabel, som den burde være. På afstand ser den mest bare træt ud, men tager man de skarpe briller på, kan man også se, at der blandt andet er råd i bindingsværket. Den trænger helt klart til en kærlig hånd, og den er, for at sige det lige ud, ikke vedligeholdt ordentligt i mange år, siger John Hansen, der er med i bestyrelsen af Børkop Vandmølles Venner.


Den trænger helt klart til en kærlig hånd, og den er, for at sige det lige ud, ikke vedligeholdt ordentligt i mange år


Foreningen har selv set på, hvor meget møllen trænger, og har ligeledes lavet en prioriteret liste over, hvad der skal ske. Og i hvilken rækkefølge.

Ifølge den liste vil det komme til at koste lidt over to millioner at få udbedret tingene.

Det har højeste prioritet

Børkop Vandmølles Venner har set på, hvad der bør have højeste prioritet med hensyn til istandsættelse af Mølleriet - både indvendigt og udvendigt. Prioriteringen har til formål at sørge for, at mølleriet atter må male mel. Listen er følgende:

Foranstaltning der kan forhindre vandgennemtrængning i kælderen.

Det indvendige træværk i de bærende konstruktioner skal gennemgås og repareres. Også træværket i møllerimaskinen er angrebet af orm og skadedyr, og derfor må der ikke males mel.

Gulvbrædder bør repareres efter angreb af orm og skadedyr.

Sikring af to fundamenter, der bærer kværnakslerne indvendigt.

Prisen anslås at være 1.3 millioner kroner.

Derudover bør taget på sydsiden på sigt fornyes med undertag. Og udvendig gavl renoveres og skadedyrssikres. Det anslås at koste 760.000 kroner.

Kilde: Børkop Vandmølles Venner

- Men jo længere tid der går, jo mere vil det selvfølgelige forværres, så vi synes, man bare skal komme i gang. Men det er politisk beslutning, som skal tages, siger han.

Annonce

Vi skal kigge langsigtet

En af de politikere er formanden for kulturudvalget, Dan Arnløv (K), og han er enig i, at noget skal gøres.

- Børkop Vandmølle er virkelig et stort aktivt for kommunen, og vi er rigtige glade for den. Og så er den en ikonisk bygning i det lokale område, og det er vigtigt med historiske ankepunkter i et lokalområde. Den er med i puljen af løbende vedligehold, og det virker til, at det ikke er nok. Der skal ske noget ekstraordinært med den. Vi må nok erkende, at vi ikke altid er lige gode til at have fokus på kommunens bevaringsværdige bygninger, som Børkop Vandmølle jo helt klart hører ind under. Det så vi også med det gamle rådhus i Vejle og Møllen i Vejle, hvor vi måtte finde nogle ekstraordinære penge i budgettet for at få det lavet, siger han.

Annonce

Med i budgetforhandlingerne

Men det er sådan bredere tænkt. Hvad med Børkop Vandmølle?

- Helt konkret med vandmøllen kan jeg love, at den og andre historiske bygninger kommer med i spil ved de kommende budgetforhandlingerne. Om ikke andet fordi jeg vil bringe det på banen. Og her har har Børkop Vandmølle en høj status. Derfra er det en politisk prioritering, og hvor det ender er der selvfølgelig ingen, der ved noget om endnu, siger Dan Arnløv.

Kommunerne rundt i landet har eller nye muligheder i form af et øget anlægsloft i det specielle corona-år.

- Det giver da visse nye muligheder, men det er ikke lig med uanede muligheder, minder Dan Arnløv om.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Efter Fredericia Teaters konkurs: Byrådet går efter at få støtte fra staten til genrejsningen

Annonce