Annonce
Mad og drikke

Den pebrede vin er en pebret sag fra Frankrig

2015 Antu Ninquén Syrah Montgras, Colchagua, Chile Bilka/Bilka.dk: 113,67/62,50 kroner v. 6 fl. (14,5 procent) Lillarød vin der hænger i glasset. Virker stadig som en ung vin i duften, hvor der er brombær, hyldebær, lakrids og ristet træ. Vinen præsenterer sig i munden med høj syre, tydelige tanniner og ditto alkohol. Brombær og lakrids suppleres i smagen af mørk chokolade samt ristede og smørrede toner fra fadlagringen. Den har allerede fire år bag sig og kan selvfølgelig sagtens drikkes nu, men vinen kan også lagre yderligere et par år og smide resten af hvalpefedtet. Alt for dyr som enkelt flaske, men seks styk-prisen trækker let fire stjerner.
Shiraz er en elsket drue i Australien, hvor den bruges til både high-end vine og bag-in-box. I Frankrig er syrah kendt som kongen i det nordlige Rhône og en uundværlig støtte for de alkoholtunge og søde grenache-vine fra det sydlige Rhône.

Sommervin: Uden syrah, ingen hermitage. Uden syrah, ingen côte rôtie. Uden syrah, en helt anden slags châteauneuf-du-pape.

Men hvorfor er der da så ingen syrah fra Frankrig med i denne test? Fordi vi gerne vil kunne anbefale alle vinene, når der kun er tre med i testen, og inden for grænsen på 150 kroner pr. flaske har vi ikke fundet en fransk syrah, der kunne konkurrere med den sydafrikanske vin, som vi har smagt.

Syrahen fra Reyneke i Stellenbosch er imidlertid også testens bedste bud på en stand-in for en syrah fra det nordlige Rhône. Det kan synes pudsigt, når nu dagens vin fra Australien, Rolling Shiraz, på etiketten forklarer, at druerne er dyrket i et “cool climate” (Central Ranges i New South Wales), men australieren er tydeligvis lavet i en drik mig nu-stil, i modsætning til sydafrikaneren der vil udvikle sig de næste tre-fem år. Lige nu er den koncentreret og tæt og bør serveres omkring 16 grader for at undgå, at tanninerne tager al rampelyset.

Massive tanniner er et af druens kendetegn, selvom mange måske aldrig har tænkt nærmere over det - for i Danmark er syrah nok stadig bedst kendt i en klassisk australsk udgave, hvor shiraz, som den kaldes både i kronprinsessens hjemland og jævnligt også i andre vindyrkende regioner, typisk anvendes til en frugtfyldig, mørk og alkoholrig vin med så stor frugtsødme, at tanninerne i de billigere vine tvinges i baggrunden.

De største - og dyrere - basser fra Australiens varme marker i områder som Barossa Valley, McLaren Vale og Hunter Valley har ofte undergået kraftig udblødning af drueskallerne for at få masser af farve, smag og tanniner ud i mosten, som indimellem også fremstilles af overmodne druer. Der er selvfølgelig også opstået en modbevægelse i Australien, som forsøger at udbrede glæden ved mere tilbageholdte vine, der har mere fokus på elegance og druens klassiske peberkrydrede smag. Men at dømme efter, hvad der bliver sat på supermarkedernes hylder, er det ikke en smag, der er slået igennem endnu hos de danske forbrugere.

Men hvis man gerne vil have en mere stringent udgave af syrah, kan man også lige så godt gå til arnestedet for klassisk syrah: Côte Rôtie, Hermitage, Saint-Joseph og Cornas i den nordlige Rhône-dal. De lægger, sammen med enkelte marker i Crozes-Hermitage, jord til nogle af denne verdens store syraher, typisk med indslag af kød og læder og med et markant potentiale for at udvikle sig på flaske.

Beklageligvis kræver vinene et større træk på kontoen, end vi har givet os selv lov til i denne omgang. Det er som bekendt ikke svært at finde god vin, hvis prisen ikke spiller nogen rolle, men heldigvis findes der også anbefalelsesværdig syrah til noget nær discountpris.

Den finder man for eksempel ved at kigge mod Sydamerika, hvor chilenske Montgras i en del år har leveret sin Antu-serie til Netto, Føtex og Bilka. 2015-udgaven af Antu Syrah har fået 13 måneders lagring på franske fade (30 procent nye), og det virker velintegreret i vinen, som dog sagtens kan smide lidt mere hvalpefedt, hvis du køber en kasse og drikker flaskerne over de næste to-tre år.

Annonce

FAKTA Hvorfor smager shiraz af peber?

  • Det er ikke mere end godt 10 år siden, australske forskere opdagede, at stoffet rotundon, som i 1967 blev isoleret fra græsarten cyperus rotundus, fandtes i syrah-druer. Rotundon findes også i sort og hvid peber, og det er skyld i den peberkrydrede smag, som man kan opleve i en syrah/shiraz.
  • Forskning har imidlertid også konkluderet, at der er forskelle på indholdet af rotundon i syrah-druer afhængigt af kloner, årgange, jordbund og klima. Stoffet findes således i højere grad i druer dyrket i et køligt klima.
  • Rotundon findes også i andre druesorter, blandt andre mourvèdre og schioppettino samt ikke mindst grüner veltliner, som ofte har netop en peberkrydret smag.
  • Omkring hver femte person har forhøjet tærskel for opfattelsen af rotundon, hvilket kan forklare, hvorfor alle rundt om et bord ikke nødvendigvis er enige om, at vinen smager af peber.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce