Annonce
Fredericia

Den sidste Frederik eller Frederikke skal findes: Har du et bud på en ildsjæl?

For sidste gang skal Årets Frederik eller Frederikke findes af læserne, fredericianerne og Fredericia Museums Venner. Kandidater søges! I 2019 blev det formanden for Skærbæk Beboerforening, Jonna Heebøll. Her sammen med museumsvennernes formand, tidligere sognepræst Ole Engberg. Foto: Fredericia Museums Venner
Siden 2001 har Fredericia Museums Venner hædret en person, der gør noget for andre eller for byen. Socialt, kulturelt eller menneskeligt. I 2020 uddeles prisen for sidste gang.

Fredericia: For foreløbig sidste gang skal Årets Frederik eller Frederikke findes.

Hvem har gjort sig fortjent til en af de længstlevende hædersbevisninger i Fredericia samt et personligt maleri udført af den lokale kunstner, Preben Andersen?

Fredericia Museums Venner uddeler på sin generalforsamling 12. marts prisen, som altid motiveres med et indlæg i årets Fredericiabogen. Således også her i 2020, men som tidligere omtalt i Fredericia Dagblad er 2020-udgaven, der kommer til efteråret, den sidste i bogens nuværende form.

Et årsskrift skal gentænkes frem mod 2022, har udgiverne besluttet. Det er Fredericia Kommunes kultur- og idrætsudvalg, Fredericia Museums Venner, Museerne i Fredericia og Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn. I mellemtiden arbejdes der på et nyt storværk om Fredericias historie 1970-2020.

Annonce
Vi har fået fire-fem bud ind indtil videre, men der må gerne komme mange flere.

Fmd. f. Fredericia Museums Venner, Ole Engberg

Allerede bud

Årets Frederik eller Frederikke kan føre sin historie tilbage til 2001.

Hvert år lige siden har museumsvennerne hædret en person, der har gjort noget for andre – socialt, kulturelt eller menneskeligt for eksempel – eller udbredt kendskabet til Fredericia. Et menneske, der fortjener tak for sit engagement og som udpeges efter indstilling fra sine medborgere i Fredericia.

- Vi har fået fire-fem bud ind indtil videre, men der må gerne komme mange flere, lyder det fra formanden for Fredericia Museums Venner, tidligere sognepræst i Bredstrup-Pjedsted Ole Engberg.

Så alle opfordres til at sende forslag afsted. Gennemtænkte nomineringer - men hurtigst muligt.

Tidligere vindere

Her følger en komplet liste over samtlige Årets Frederik eller Frederikke gennem årene:

2001 Jørn Weiss, lokalsenderen Det lille fjernsyn i Bredstrup-Pjedsted.

2002 Mogens Zarling, ambulancelæge.

2003 Minna Sandahl Christensen, for sit arbejde med lydavis til blinde og svagtseende.

2004 Marianne Thomsen, patientforeningen Mine rettigheder.

2005 Finn Reif, ældres talerør og for træning af hjertepatienter.

2006 Johannes Lund Nielsen, fmd. for 6. Juli Komitéen.

2007 Torben Venndt, medinitiativtager til kunstneren Bjørn Nørgaards altertavle i Christianskirken.

2008 Frida Zederkof, frivillig i madcenter.

2009 oberst Henning Høngsmark, guide på voldene og historieformidler.

2010 Arlette Andersen, Auschwitz-overlever og formidler af Holocaust.

2011 Bo Lundgreen, frivillig i bl.a. frivilligcenteret i Fredericia.

2012 Søren Møller, Fredericia Teater, musicalakademiet.

2013 Anne Marie og Tage Mogensen fra Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling.

2014 Rosa Engelbrecht, formidler af reformert historie.

2015 Kamma Varming, lokalhistoriker og aktiv på museumsgården Kringsminde i Egeskov.

2016 Esther Kofoed, leder af KFUM's Soldaterhjem.

2017 Helle Lillethorup, leder af Det Bruunske Pakhus og Tøjhuset.

2018 Torben Hansen, leder af værestedet Solstrålen.

2019 Jonna Heebøll, ildsjæl og fmd. for beboerforeningen i Skærbæk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Byrådet mangler at svare på flere spørgsmål om købet af Voss-grunden

Læserbrev: Et enig byråd har 3. februar købt den gamle Voss-grund for 31,5 millioner kroner, og borgmester Jacob Bjerregaard er tilsyneladende en glad mand, for på Fredericia Kommunes hjemmeside kan man se, at han tilsyneladende ser rigtig mange muligheder i denne grund. I forhold til købet af grunden står jeg blot tilbage med en hel masse spørgsmål, som jeg håber, dels vores borgmester, men også det enige byråd vil gøre byens borgere og i særdeleshed undertegnede klogere på. - Den offentlige grundværdi for grunden er 4.816.600 kr. Hvad er det, der gør, at byrådet synes den er 6,5 gange så meget værd som den offentlige grundværdi? - Den pågældende grund vurderes til at have en V2-forurening. Det vil sige, at det vurderes, at jordforureningen er af en sådan art og koncentration, at forureningen kan have skadelig virkning på mennesker og dyr. Hvad vil det samlede byråd så bruge grunden til? - Hvis grunden er så forurenet, har man som samlet byråd så tænkt sig at sende regningen for oprensningen videre til kommunens borgere ved at bruge kommunale skattekroner på at oprense en grund for en virksomhed? - Er det samlede byråd så forhippet på at tiltrække virksomheder og være "virksomhedsvenlig", at de er klar til at betale med borgernes skattekroner, når virksomheder har svinet nærmiljøet til? - Hvorfor har det samlede byråd valgt at købe en forurenet grund til en pris der er 6,5 gange højere end den offentlige grundværdi? Hvad er meningen, og hvad skal forblive usagt? På det seneste synes jeg personligt, vi har set adskillige sager, hvor det kan undre mig, at det er kommet så vidt. Jeg forstår ikke, at vi kan have et så enigt byråd med alle de "dårlige" sager. Vi mangler nogen, der vil stille de vigtige spørgsmål og ikke bare sidde og nikke med når beslutningerne skal tages i byrådssalen. Ved seneste kommunalvalg gik jeg til valg på, at jeg ønsker langt mere åbenhed og gennemsigtighed, og det kommer jeg også til at gøre i 2021. Tydeligt er det også, at der er brug for fornyelse i byrådet, brug for nogen der er lidt alternative i forhold til det nuværende byråd. Nogen der vil stille de nødvendige spørgsmål, så kommunens borgeres skattekroner ikke bliver brugt på ting, hvor en ekstraregning der burde være kendt ikke bliver nævnt eller taget med i beslutningsprocessen. Der er brug for et byråd, hvor uenighed ses som en kilde til at blive klogere, og ikke som noget der er farligt. Hvorfor bliver de nødvendige spørgsmål ikke stillet, så vi ikke ser disse "dårlige" historier?

Fredericia

I konkurrence med etablerede spisesteder: Ros har fået en rosende modtagelse

Annonce