Annonce
GAMLE DAGE

Den verdenskendte komponist kom til Vejle - men blev forsinket af snestormen

Den store norske komponist Edvard Grieg (1843-1907) besøgte Vejle i 1886.

Sneen faldt tungt over Trekantområdet i midten af marts 1886. Så tungt, at nat-iltoget nordfra kørte fast mellem Børkop og Fredericia i nærheden af gården Hermansminde.

Der var usædvanlig mange passagerer med toget, fordi der var flere som skulle møde ombord på udvandrerskibet ”Thingvalla” og drage videre mod USA.

Toget sad fast i flere timer, så da det blev morgen, forlod en del toget for at gå til Fredericia trods det forrygende vejr. Men da de kom til stationen i Fredericia, var det kun for at erfare, at al toggang var indstillet indtil videre.

Annonce

I Vejle by havde man fået ryddet gaderne for sne, men det gav et andet, lidt pudsigt problem. For ude på landet lå sneen stadig højt, hvorfor landboerne havde taget slæderne i brug, og når man så kom til byen, var der ikke noget sne at køre i, og det var hårdt for hestene at trække slæderne på brostenene.

Der findes meget få fotos af Orpheline Olsen, så her er en tegning fra bladet Dannebrog.

Derfor kom landboerne med det ønske, om ikke man kunne lægge noget sne på gaderne. Der var jo rigeligt at tage af uden for byen. Det ønske blev støttet af Vejle Amts Folkeblad, der udtalte: ”Kunde man ikke fra det offentliges Side vise sig noget mere hensynsfulde over for Landboerne, der komme til Byen?”

Gamle dage

Vejle, verden og avisen: Vigand Rasmussen skriver om Gamle dage hver tirsdag.

Avisen mente ligefrem, at byens folk helst ville have, at landboerne blev væk. Her skal man huske, at vi i 1886 var midt i forfatningskampen, hvor Venstre og Højre kæmpede indædt om magten i landet, og hvor Venstre repræsenterede landmændene, mens Højre var byboernes parti.

Det var ikke kun trafikken, der blev ramt af snevejret. Også kulturen fik problemer. Den store norske komponist Edvard Grieg var sammen med fru Nina på turné i Danmark, og torsdag den 18. marts skulle de optræde i Vejles nye teaterbygning sammen med fru Orpheline Olsen og Vejle Musikforenings Damekor. Hele programmet bestod af Grieg-kompositioner afsluttende med ”Foran Sydens Kloster” for sopran, alt-solo, damekor, piano og orgel.

Ægteparret Grieg havde forud afholdt en meget rost koncert i Aarhus, og nu var det Vejles tur. Men ak, snevejret lagde hindringer i vejen, så koncerten blev udsat til mandag den 22. marts.

Der var naturligvis fuldt hus i Vejle Teater, og heldigvis kunne man via VAF’s grundige omtale få et indtryk af, hvorledes den store begivenhed forløb. Komponisten blev beskrevet som ”den mest fuldendte ’Grieg-Spiller’, der kan tænkes, hans Nuancering i Foredraget, den klare Udpenslen af enhver nok saa lille Figur er sjælden.”

Nina Grieg sang fint nok, men VAF’s udsendte syntes, at ”Hendes Sangmaade vilde være tækkeligere, hvis Mimik og de lidt kokette Bøjninger mod Publikum under Udøvelsen af Sangen mindskedes lidt.”

Anmeldelsen, thi en sådan var det, sluttede med ordene: ”Det var en Aften i ren norsk Fjældluft.”

Hvad anmeldelsen ikke omtalte, var et spontant indslag i pausen:

Ude på seminariet i Jelling var den senere operasanger Vilhelm Herold elev, og han havde dannet ”Jellingkvartetten” (seks mand høj!), som tog rundt og sang så smukt med Herold som solostemme. De havde naturligvis også indfundet sig til Grieg-koncerten, hvor de ydmygt stod allerbagest i salen, men alligevel fik man øje på dem, og efter nogen overtalelse gik de på scenen, da Griegerne havde trukket sig til pause, og sang et Grieg-nummer: en mandskvartet med tenorsolo.

Det vakte vild jubel, så de måtte fortsætte med flere numre i hele pausen. Efter koncerten mødtes de med hr. og fru Grieg, der begge roste Herold for at have en ”vakker røst”.

Det vakte vild jubel, så de måtte fortsætte med flere numre i hele pausen. Efter koncerten mødtes de med hr. og fru Grieg, der begge roste Herold for at have en ”vakker røst”.

Et af koncertens numre, musikken til ”Peer Gynt”, krævede firhændigt klaverspil, og her spillede fru Orpheline Olsen smukt sammen med den store norske komponist.

VAF konstaterede, at ”hun løftede sin Opgave paa den smukkeste Maade, ligesom hun fortjener megen Tak for Koncertens Tilblivelse.”

Orpheline Olsen var ankommet til Vejle-området tre år før, hvor hun og ægtefællen William Chr. Olsen slog sig ned på Lille Grundet, der snart blev et sted, hvor tidens kunstnere flokkes. Via den nydannede Vejle Musikforening var ægteparret meget aktive for at sætte fut i byens musikliv. Orpheline kom fra København, og hendes plejefar var operasanger Peter Schramm, som ofte kom til Vejle på ferie.

Ud over at kunne synge spillede Schramm en agtværdig bratsch, mens Orpheline spillede violin. De var med i en kvartet, der gav koncerter på Lille Grundet, blandt andet i overværelse af komponisten Carl Nielsen og maleren Godfred Christensen, ”når denne lå på Munkebjerg og malede.”

Efter William Olsens død i 1890 solgte hun året efter Lille Grundet og flyttede tilbage til København, hvor hun døde i 1910.

Hendes tid i Vejle var således forholdsvis kort, men hendes indflydelse på byens kulturliv var alligevel meget markant. Uden hende var Grieg aldrig kommet til byen.

Kilder: Vejle Amts Folkeblad 1886. - Vejlebogen 2007 og 2013.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Det bliver der råd til: Hyggelige plejehjem, cykelstier og ny børnehave

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia HK

Frygteligt angrebsspil kostede: FHK halsede efter hele kampen og tabte til Ribe-Esbjerg

Alarm 112 For abonnenter

Jens Peter så cykelkammerater styrte i asfalten efter voldsomt uheld: - De troede, at de skulle dø

Navne

Leg i klasseværelset på maskinmesterskole bærer frugt: Hæder og en halv million kroner til lokal underviser

Fredericia

Borgmesterens svendestykke - Derfor er partierne glade for budgetaftalen

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Kultur

Fem udstillinger: Kvinderne får plads på museumsvæggene

Fredericia For abonnenter

Ejer får grønt lys: Kystnær ejendom i Snoghøj kan blive til fire

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Fredericia For abonnenter

Den værste cykelsti trænger til ansigtsløft: Snart hopper håndtasken i cykelkurven ingen vegne

Fredericia For abonnenter

Livet hang i en tynd tråd som spæd - i dag stråler Regitze af livsmod

Livsstil

Kom til Fredericia for knap et år siden: Nu åbner Jan og Lars ny butik i et andet univers

Annonce