Annonce
Fredericia

Denne gang mere vrinsk til 6. julifest: Dronningens væbnere kommer

Omkring 30 heste og ryttere fra Gardehusarregimentet deltager i år i 5. og 6. juli festlighederne i Fredericia. De kommer ridende ind gennem Prinsens Port og er også synlige andre steder i byen. Arkivfoto: Jørgen Kirk, Scanpix
Heste og soldater fra Gardehusarregimentet deltager. Både i optog gennem byen, i parade og med opvisning samt ved krydstogtskib.

Fredericia: Når den 170. sejrsfest for Udfaldet fra Fredericia 1849 holdes 5. og 6. juli, lægger byen sig særligt i sadlen.

For denne gang deltager en hesteskadron fra Gardehusarregimentet. Det oplyser formand for 6. Juli Komiteen, Erik Schwensen.

Cirka 30 heste og ryttere gæster Fredericia, og en stor del af dem rider fra basen på Ryes Kaserne og ind til Fredericia fredag 5. juli. Ved volden skridter ekvipagerne gennem Prinsens Port og tager opstilling på Landsoldatpladsen, hvor garnisonskommandant og chef for Føringsstøtteregimentet, oberst Søren Andersen, modtager dem.

Annonce

Dronningens svende

Gardehusarregimentet i Slagelse og på Bornholm er både et moderne kamptropregiment i Hæren med tre bataljoner soldater, der er med i Danmarks forsvar og i internationale missioner, samt en hesteskadron med 75 heste og ryttere.

Eskadronen deltager i ceremonielle begivenheder såsom julifesten i Fredericia, men har ikke mindst den opgave at eskortere Hendes Majestæt Dronningen og stille æreskommandoer til rådighed for hende.

Parade og opvisning

Herefter rider de gennem byen, fortæller Erik Schwensen:

- For at ende på Axeltorv til en lille parade.

Et tidligere medlem af Fredericias egen 6. Juli Garden er i dag delingsfører hos gardehusarerne, der kan føres tilbage til 1614.

- Han tog kontakt til 6. Juli Jazz, som kontaktede mig, og så fik vi en aftale på plads, forklarer 6. Juli-formanden:

- Gardehusarerne kommer fra et arrangement i Herning og skal videre til Kolding, men de er også i Fredericia lørdag 6. juli, hvor de venter på Bülows Plads, når den store procession slutter der klokken 13.

Til slut er der klokken 15.40 hesteopvisning på den gamle ridebane på Slesvigs Bastion over for den tomme Voss-grund.

Også to krydstogtskibe

På et tidspunkt ind imellem er tre-fire heste med ryttere dog redet ned på havnen for at defilere forbi husvennen M/S Braemer, der også gæster Fredericia 6. juli.

Krydstogtskibet har denne gang 920 særligt historieinteresserede om bord. Dagen før - 5. juli - anduver Marella Explorer byen med 1500 gæster, og da Lars Lilholt med band spiller friluftskoncert i gården ved Bülows Kaserne 6. juli, må man se frem til et ekstra fyldt og feststemt Fredericia.

De fleste indslag er velkendte, men nyt er, at den mindegudstjeneste, der havde premiere sidste år i Sct. Michaelis Kirke, gentages. Gudstjenesten er for alle og finder sted fra 10 til 10.30 6. juli - altså inden processionen klokken 11.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Byrådet mangler at svare på flere spørgsmål om købet af Voss-grunden

Læserbrev: Et enig byråd har 3. februar købt den gamle Voss-grund for 31,5 millioner kroner, og borgmester Jacob Bjerregaard er tilsyneladende en glad mand, for på Fredericia Kommunes hjemmeside kan man se, at han tilsyneladende ser rigtig mange muligheder i denne grund. I forhold til købet af grunden står jeg blot tilbage med en hel masse spørgsmål, som jeg håber, dels vores borgmester, men også det enige byråd vil gøre byens borgere og i særdeleshed undertegnede klogere på. - Den offentlige grundværdi for grunden er 4.816.600 kr. Hvad er det, der gør, at byrådet synes den er 6,5 gange så meget værd som den offentlige grundværdi? - Den pågældende grund vurderes til at have en V2-forurening. Det vil sige, at det vurderes, at jordforureningen er af en sådan art og koncentration, at forureningen kan have skadelig virkning på mennesker og dyr. Hvad vil det samlede byråd så bruge grunden til? - Hvis grunden er så forurenet, har man som samlet byråd så tænkt sig at sende regningen for oprensningen videre til kommunens borgere ved at bruge kommunale skattekroner på at oprense en grund for en virksomhed? - Er det samlede byråd så forhippet på at tiltrække virksomheder og være "virksomhedsvenlig", at de er klar til at betale med borgernes skattekroner, når virksomheder har svinet nærmiljøet til? - Hvorfor har det samlede byråd valgt at købe en forurenet grund til en pris der er 6,5 gange højere end den offentlige grundværdi? Hvad er meningen, og hvad skal forblive usagt? På det seneste synes jeg personligt, vi har set adskillige sager, hvor det kan undre mig, at det er kommet så vidt. Jeg forstår ikke, at vi kan have et så enigt byråd med alle de "dårlige" sager. Vi mangler nogen, der vil stille de vigtige spørgsmål og ikke bare sidde og nikke med når beslutningerne skal tages i byrådssalen. Ved seneste kommunalvalg gik jeg til valg på, at jeg ønsker langt mere åbenhed og gennemsigtighed, og det kommer jeg også til at gøre i 2021. Tydeligt er det også, at der er brug for fornyelse i byrådet, brug for nogen der er lidt alternative i forhold til det nuværende byråd. Nogen der vil stille de nødvendige spørgsmål, så kommunens borgeres skattekroner ikke bliver brugt på ting, hvor en ekstraregning der burde være kendt ikke bliver nævnt eller taget med i beslutningsprocessen. Der er brug for et byråd, hvor uenighed ses som en kilde til at blive klogere, og ikke som noget der er farligt. Hvorfor bliver de nødvendige spørgsmål ikke stillet, så vi ikke ser disse "dårlige" historier?

Fredericia

I konkurrence med etablerede spisesteder: Ros har fået en rosende modtagelse

Annonce