Annonce
Livsstil

Depotgården: Vi er er her endnu, og vi har brugt pausen på at gøre rigtig meget klar

Adskillige af Depotgårdens værksteder er blevet bygget om og nyindrettet under nedlukningen. Frank Nielsen sammenligner manøvren med et såkaldt 15-spil, hvor 15 brikker rykkes rundt på en spilleplade med 16 pladser. Det er en kabale at få plads undervejs og ende med alt på rette sted. Her ses han i et værksted, hvor kabalen ikke er gået op endnu. Foto: Peter Friis Autzen
Når Depotgårdens 551 medlemmer vender tilbage efter nedlukning, vil en del af dem møde ind til nye værksteder, nye redskaber, bedre plads og lysere omgivelser. Men begejstringen og ånden i huset er ikke ændret, lover brugerformanden.

Fredericia: Depotgårdens café plejer at summe af liv. Men lige nu er der stille. Brugerne plejer at være i gang i værkstederne. Men lige nu er der stille. Ovne til glas og keramik-bagning plejer at sprede varme. Men lige nu er de kolde.

- Vi glæder os til at kunne genåbne. Og jeg håber ikke, at folk har glemt os, siger Frank Nielsen.

Han er formand for Depotgårdens brugerforening og dermed tovholder på en lang, lang række ombygninger, reparationer og forbedringer i bygningen siden corona lagde det store hus mellem sundhedshuset og Kanalbyen øde.

Annonce

- Jeg kunne godt frygte, at folk har nået at glemme huset. Men måske er det lige omvendt: Måske har de savnet huset og fællesskabet så meget, at vi oplever et kæmpe rykind, når en gang coronaen er ovre. Det håber jeg. Nej, det tror jeg, siger han og trykker en kop kaffe ud af caféens automat.


Jeg håber ikke, at brugerne har glemt os. Men jeg har også svært ved at tro det, for her er et megasocialt sammenhold her i huset. Både for unge og ældre.

Frank Nielsen


Brugerforeningen har 551 medlemmer, oplyser Frank Nielsen. Og da landet lukkede ned første gang, kostede det stort set ingen medlemmer.

- Det er vi stolte af. Hvert år forlader cirka hundrede foreningen, men ligeså mange nye kommer ind. Det er en naturlig udskiftning. At stort set ingen faldt fra i forbindelse med nedlukningen, skyldes, at huset her er så mega-socialt, som det er, siger Frank.

Ombygninger og nyt grej

Når en gang Depotgården igen får lov at åbne, vil nogle af brugerne næsten opleve det som et nyt hus - men stadig med den gamle ånd, lover Frank Nielsen.

Syv af husets 17 værksteder er blevet flyttet, bygget om, malet, nyindrettet eller forsynet med nyt grej. Nogle steder er der lagt nyt gulv og hængt bedre lys op. Nogle steder er vægge fjernet og andre bygget.

Caféen plejer at summe af liv. Men lige nu er Frank Nielsen helt alene om at byde avisen velkommen. Hans mundbind ligger lige bag posen. Foto: Peter Friis Autzen

Arbejdet er udført af fagfolk og frivillige. Og det er betalt via frigjorte midler fra det corona-løsslupne kommunale anlægsbudget. Og et bidrag fra Veluxfonden har forsynet huset med tre nye drejebænke, en båndsav og en vådsliber.

- Hele kælderen har nærmest været splittet ad. Og nye lokaler på 1. sal er taget i brug, efter at teatret ikke længere bruger det. Der er i det hele taget sket meget her, siger Frank med et bredt smil.

Resultatet er bedre plads, bedre lys, bedre grej og bedre gejst. Og gejsten var ellers i forvejen god.

Annonce

Frivillige for hinanden

Alle ombygningerne og vedligeholdelsesprojekterne er finansieret ved hjælp af 350.000 corona-kroner og godt samarbejde med kommunen, som ejer bygningen.

Nu mangler der kun én ting: mennesker.

- Det bliver dejligt, når folk må komme her igen. Vores medlemmer er utrolig glade for at mødes med hinanden. Enten for at nørde sammen om præcis deres passion eller bare for at få sig en snak og en kop kaffe og måske en håndmad i caféen. Den slags er også vigtigt, siger Frank.

- Det er en fornøjelse at se, hvor godt huset her fungerer. Med frivillige tovholdere på hvert værksted er der styr på både rengøring, lagerstyring og det hele. Medejerskabet er stærkt, siger han.

Det rummer Depotgården - blandt andet:

  • Der er 17 værksteder til arbejde med tekstil, træ, metal, keramik, koldglas, sølv, kniv-mager, kanon-bygning, scrapbooking, kortspil, papirler, ølbrygning, pileflet, glasperler, modelbygning, stenslibning, radioamatører, maleri og møbelpolstring.
  • På huset arrangeres der workshops, foredrag, udstillinger, åbent hus, markeder og messer.
  • Det kræver medlemskab eller dagkort at bruge huset. Et medlemskab koster 600 kroner om året. Kontingentet dækker en række arrangementer i huset - og kaffe m.m. i caféen. Men ikke udgifter til materialer i eksempelvis sølvværkstedet.
  • Brugerforeningen har 551 medlemmer. Hvert år melder omkring hundrede sig ud og omkring hundrede nye melder sig ind.
  • Depotgården blev opført som garnisions-hospital i 1891.
  • Huset har åbent mandag, tirsdag, onsdag og torsdag fra klokken 9 til 21.

Frank Nielsen håber, at genåbningen er på vej - og at brugerne ikke er faldet fra i mellemtiden.

- Da vi genåbnede efter første nedlukning, havde folk savnet os. Vi overholder alle regler og har blandt andet fjernet mange stole for at leve op til afstandskrav og alt muligt. Og - det, synes jeg, er vigtigt: Vi har ikke kendskab til ét eneste smittetilfælde her fra huset. Hverken blandt de ældre brugere eller de yngre, siger han.

Her har frivillige og håndværkere i forening lagt nyt gulv, flyttet en væg og malet. Så nu mangler der ikke meget, før glade brugere kan rykke ind. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Fredericia For abonnenter

Analyse: Kommer 8. budget i træk i hus med alle stemmer? Man fristes til at sige næppe, for meget er på spil

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Stiller parti op alligevel?: Spidskandidat ventes klar i kulissen i 12. time

Fredericia For abonnenter

Skal Fredericia Kommune til lommerne i forureningssag? Det gjorde de i Ringkøbing-Skjern af moralske grunde

Fredericia

Udbrændt hellested sættes i stand: Container bliver midlertidig løsning

Fredericia

Derfor skal madaffald pakkes ind i plastik: Anne undrer sig og vil gerne gøre miljøet en tjeneste

Fredericia

Planen er næsten klar: Uheldsplaget kryds skal reddes af en rundkørsel

Livsstil For abonnenter

Sachas drøm brast i Californien: Nu har hun startet sit livs eventyr i Ødsted

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia For abonnenter

Tal over uheld i kaos-kryds overrasker: Er forvirring i virkeligheden det mest trafiksikre?

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Fredericia HK For abonnenter

Bent Nyegaard og Mads Christiansen kender FHK's nye træner indgående: Sådan er Gudmundur Gudmundsson

Leder For abonnenter

Klogt træk i sagen om havneslam ved Trelde Næs

Fredericia

- Hvor skal vi nu være?: Brugere af nedbrændt skur føler sig overset af kommunen

Annonce