Annonce
Debat

Der er brug for en bred indsats, hvis vi vil have flere unge til at vende blikket mod erhvervsuddannelserne

Ken Hansen. Pressefoto

Læserbrev: Der er lang vej igen, når det gælder om at få de midtjyske og syddanske unge til at slippe den gymnasiale vanetænkning.

Så kort kan det egentlig siges, når man ser, hvor stor lille en andel af de unge i Region Midtjylland og Region Syddanmark, som vælger en erhvervsuddannelse.

I år var dette tal på henholdsvis 20,8 og 23,5 pct. blandt de elever, som forlod folkeskolens 9. og 10. klasser.

Annonce

Dermed er vi stadig langt fra at nå det politiske mål om, at 30 pct. af en ungdomsårgang i 2025 skal søge ind på erhvervsskolerne.

I Region Midtjylland kniber det især i Aarhus, hvor andelen af unge, der i år valgte en erhvervsuddannelse, var nede på 12,1, mens det i Syddanmark bl.a. står skidt til i Kolding (19,1 pct.)

Og selv i mange kommuner, hvor tallene er pænere, har man svært ved at sikre en stabil, positiv udvikling. Eksempelvis faldt tallene i både Horsens og Fredericia i forhold til året før.

Til gengæld ligger man i f.eks. Varde (32,2 pct.), Hedensted (31,3 pct.), Tønder (30,6 pct.) og Ringkøbing-Skjern (27,1 pct.) pænt til i forhold til 30 pct.-målet.

De store forskelle viser, at det betaler sig at gøre en vedholdende indsats.

I Ringkøbing-Skjern har man opbygget "Virksomheden i skolen"-samarbejdet mellem 7. klasser og lokale virksomheder, der introducerer eleverne til den faglærte verden.

Og i Varde Kommune har man gennemført en række initiativer gennem ungdomsskolen som f.eks. projektet "Alle unge skal med".

Projekter, mange andre kommuner kunne lade sig inspirere af.

Det kræver dog, at kommunalbestyrelsen aktivt beslutter at vende udviklingen, fastsætter måltal for hvor mange unge der i deres kommune skal vælge en erhvervsuddannelse, afsætter ressourcer og målretter indsatsen.


Samtidig må vi alle - folkeskoler, kommuner, vejledere og erhvervsliv - samarbejde om at komme uddannelsessnobberiet til livs. Det er ikke finere eller bedre at tage en gymnasial uddannelse frem for en erhvervsuddannelse.

Ken Hansen og Martin Arberg


Samtidig må vi alle - folkeskoler, kommuner, vejledere og erhvervsliv - samarbejde om at komme uddannelsessnobberiet til livs. Det er ikke finere eller bedre at tage en gymnasial uddannelse frem for en erhvervsuddannelse.

Der er altså brug for en bred indsats, hvis vi vil have flere unge til at vende blikket mod erhvervsuddannelserne.

Men det er nødvendigt, hvis ikke vi om få år vil stå med en akut mangel på de faglærte, der bl.a. skal føre os sikkert gennem den grønne omstilling.

Vi har simpelthen ikke råd til at lade være.

Martin Arberg. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Politiet til stede i Korskærparken: Større indsats efter meldinger om hærværk og uønsket ophold i kældre

Annonce