Annonce
Fredericia

Der er hul midt i posen: Kurt er træt af ulækkert snask i sin skraldespand

Kødsaft, kaffegrums og kyllingeben. Det er ikke lækkert, når den slags ligger løst i bunden af skraldespanden og tiltrækker skadedyr og mider. Men det sker, og Kurt Jensen mener, at problemet skyldes spidse kanter i bunden af Fredericias nye skraldespande.

Fredericia: Ulækkert, snasket, ildelugtende og møghamrende irriterende.

Det er oplevelsen for nogle brugere af de affaldsspande, der blev taget i brug i forbindelse med den nye affaldsordning tidligere i år. Spandens ene rum er beregnet til madaffald, som af hygiejneårsager skal pakkes i en lukket plastikpose, der senere i processen sendes til genanvendelse.

Hvis poserne er utætte, løber der madaffald ud i spanden, hvilket både kan lugte og tiltrække skadedyr. Derfor opfordrer affaldschef Kim Ankjær Nielsen til, at man binder to knuder på sine poser. Måske endda tre, hvis man synes.

Annonce

Men hjemme hos Kurt Jensen er knuder ikke nok. Uanset, hvor mange han binder. Kurt har skrevet til Fredericia Dagblad via "Byen spørger"-modulet, hvor alle kan komme med forslag til lokal journalistik.

- Jeg undrer mig over, hvad formål der er i, at de nye skraldespande har tapper i bunder, der vender med spidsen opad. De prikker hul i de nederste plastikposer, og så har man svineriet i bunden af spanden, skriver han.

Affaldsspandene på 240 liter er opdelt i to rum: Til venstre er det til restaffald, og tilhøjre er det til madaffald. Foto: Peter Friis Autzen

Og det er et godt spørgsmål, synes Kim Ankjær Nielsen. For der burde ikke være tapper i bunden af spandene. I hvert fald ikke andre end de tapper, der er designet til at holde skillevæggen på plads mellem spandens to rum. Og de tapper er skjult under eller indeni skillevæggen.

I bunden af affaldsspandenes rum til madaffald er der nogle møtrikker og tapper. Tapperne skal sidde fast op under skillevæggen, som på fotoet her gaber lidt i bunden - men ikke nok til, at tappens afrundede spids er fri. Set oppefra kan møtrikkerne se ud til at være spidse, men på tæt hold ses det, at de ikke er det. Foto: Peter Friis Autzen

Derudover er der også nogle møtrikker monteret i bunden. Men de er afrundet foroven og rager kun få millimeter op fra bunden.

Over en million spande

Ifølge Affald & Genbrug er det kun ganske få fredericianere, der har henvendt sig med den problematik, Kurt Jensen oplever.

Og hos virksomheden Joca, der har leveret spandene, er man heller ikke bekendt med, at der skulle være et generelt problem.

De prikker hul i de nederste plastikposer, og så har man svineriet i bunden af spanden.

Kurt Jensen

- Vi er ikke stødt på problematikken omkring iturevne poser, forklarer kommunikationschef Lise Birkkjær Nielsen i en mail til Fredericia Dagblad.

Joca har leveret over en million spande til byer rundt om i landet - herunder til godt 13.500 parcelhusstande i Fredericia. De tyskproducerede spande er fremstillet efter en standard, der specifikt kræver, at spandenes indvendige sider ikke har skarpe kanter, spidse pigge eller andet, der kan rive poser itu.

Annonce

Pas på med posen

På foranledning af Kurt Jensens henvendelse har Kim Ankjær Nielsen revet skillevæggen ud af en affaldsspand og er kravlet ind i den for at undersøge tapperne. Og efter hans overbevisning, er tapperne ikke lange nok eller skarpe nok til at rive en affaldspose i stykker.

- Med mindre måske, hvis posen er propfyldt og hårdt spændt som en ballon. Men det gør folk jo ikke, siger han.

Kim Ankjær Nielsen er chef for Affald & Genbrug i Fredericia. Han har hørt om problemet med utætte poser med madaffald. Men antallet af henvendelser om den slags er meget lavt. Foto: Michael Svenningsen

Hvis ikke det skyldes tapper, hvad kan så være årsagen til, at poser med madaffald rives i stykker?

- Jeg ved det ikke. Det kan måske skyldes skarpe fiskeben eller kyllingeben i posen. Eller hvis man smider en aflagt buket roser ud eller lignende ud, der prikker hul i poserne. Tunge poser kan måske også revne, hvis man smider dem hårdt ned i bunden af spanden i stedet for at sænke dem roligt ned. Der kan gå hul på poser af mange årsager - men det er træls, når det sker, siger Kim Ankjær Nielsen.

Affaldschefen opfordrer folk med andre oplevelser om at sende en beskrivelse og et foto til Affald & Genbrug.


Annonce
Kultur For abonnenter

Anmeldelse: Sannes sang var - desværre - så svag, slidt, sølle, at det gjorde ondt at opleve

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Endelig en vigtig ændring på stor travl parkeringsplads

Fredericia For abonnenter

Motorvejsstøjen eksploderer: - Jeg ville hellere have en vindmølle i min baghave

Alarm 112

22-årig kaldte politiet for 'fucking svin': Det skulle han aldrig have gjort

Fredericia

Fantasien når nye højder: Fredericia skal da have sit eget Eiffeltårn

Avisen Danmark ved Ukraines grænse til Moldova: Her splitter spørgsmålet om Rusland

Fredericia

Fredericia lider stort tab af turister: Nu skal Businessman Brown og Familien Fjeld vindes tilbage

Fredericia For abonnenter

Far krævede millionerstatning efter overfald, men fik 2900 kroner: Datters sidste håb om retfærdighed forsvandt

Ingen vil væk fra lokal virksomhed i vækst: - Medarbejderne skal have en fantastisk dag, så skal indtjeningen nok følge efter

Erhverv

Klagenævn underkender Fredericia Kommune trods klager fra naboer: Landmand skal ikke undersøge gyllelugt

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Alarm 112

Udlændinge forsøgte at begå indbrud: Blev stoppet af hundepatrulje

Navne For abonnenter

Løbe- og madglad byrådspolitikers bedste råd: Vær modig og nysgerrig

Kultur

Hans blev kaldt for nazi-unge: - Det gør ondt på en lille dreng

Annonce