Fredericia: Ulækkert, snasket, ildelugtende og møghamrende irriterende.
Det er oplevelsen for nogle brugere af de affaldsspande, der blev taget i brug i forbindelse med den nye affaldsordning tidligere i år. Spandens ene rum er beregnet til madaffald, som af hygiejneårsager skal pakkes i en lukket plastikpose, der senere i processen sendes til genanvendelse.
Hvis poserne er utætte, løber der madaffald ud i spanden, hvilket både kan lugte og tiltrække skadedyr. Derfor opfordrer affaldschef Kim Ankjær Nielsen til, at man binder to knuder på sine poser. Måske endda tre, hvis man synes.
Men hjemme hos Kurt Jensen er knuder ikke nok. Uanset, hvor mange han binder. Kurt har skrevet til Fredericia Dagblad via "Byen spørger"-modulet, hvor alle kan komme med forslag til lokal journalistik.
- Jeg undrer mig over, hvad formål der er i, at de nye skraldespande har tapper i bunder, der vender med spidsen opad. De prikker hul i de nederste plastikposer, og så har man svineriet i bunden af spanden, skriver han.
Og det er et godt spørgsmål, synes Kim Ankjær Nielsen. For der burde ikke være tapper i bunden af spandene. I hvert fald ikke andre end de tapper, der er designet til at holde skillevæggen på plads mellem spandens to rum. Og de tapper er skjult under eller indeni skillevæggen.
Derudover er der også nogle møtrikker monteret i bunden. Men de er afrundet foroven og rager kun få millimeter op fra bunden.
Over en million spande
Ifølge Affald & Genbrug er det kun ganske få fredericianere, der har henvendt sig med den problematik, Kurt Jensen oplever.
Og hos virksomheden Joca, der har leveret spandene, er man heller ikke bekendt med, at der skulle være et generelt problem.
Kurt JensenDe prikker hul i de nederste plastikposer, og så har man svineriet i bunden af spanden.
- Vi er ikke stødt på problematikken omkring iturevne poser, forklarer kommunikationschef Lise Birkkjær Nielsen i en mail til Fredericia Dagblad.
Joca har leveret over en million spande til byer rundt om i landet - herunder til godt 13.500 parcelhusstande i Fredericia. De tyskproducerede spande er fremstillet efter en standard, der specifikt kræver, at spandenes indvendige sider ikke har skarpe kanter, spidse pigge eller andet, der kan rive poser itu.
Pas på med posen
På foranledning af Kurt Jensens henvendelse har Kim Ankjær Nielsen revet skillevæggen ud af en affaldsspand og er kravlet ind i den for at undersøge tapperne. Og efter hans overbevisning, er tapperne ikke lange nok eller skarpe nok til at rive en affaldspose i stykker.
- Med mindre måske, hvis posen er propfyldt og hårdt spændt som en ballon. Men det gør folk jo ikke, siger han.
Hvis ikke det skyldes tapper, hvad kan så være årsagen til, at poser med madaffald rives i stykker?
- Jeg ved det ikke. Det kan måske skyldes skarpe fiskeben eller kyllingeben i posen. Eller hvis man smider en aflagt buket roser ud eller lignende ud, der prikker hul i poserne. Tunge poser kan måske også revne, hvis man smider dem hårdt ned i bunden af spanden i stedet for at sænke dem roligt ned. Der kan gå hul på poser af mange årsager - men det er træls, når det sker, siger Kim Ankjær Nielsen.
Affaldschefen opfordrer folk med andre oplevelser om at sende en beskrivelse og et foto til Affald & Genbrug.