Annonce
GAMLE DAGE

Der gik et sus gennem den fyldte kirke, da altertavlen blev åbnet, ja, et lille barn udstødte et spontant 'juhu'

Sct. Nicolai Kirkes nye altertavle åbnes i al sin pragt under festgudstjenesten. Foto: Michael Bergsøe Ecke

Den 1. oktober 1965 lukkedes Sct. Nicolai Kirke for, at håndværkerne kunne tage fat på en større renovering, og skærtorsdag den 7. april 1966 kunne kirken så tages i brug igen.

Redaktionssekretær ved Vejle Amts Folkeblad og næstformand i menighedsrådet Axel Rude skrev i den anledning, at det nye lyse kirkerum utvivlsomt vil blive værdsat, og det gjorde også, at Jens Hiernøes alter fra 1791 kom mere til sin ret.

Kirken var dog først helt færdig i 1967, og så gik der over 50 år inden kirken igen kom gennem en omfattende restaurering. Og den proces omfattede også et nyt alterbillede, som skulle erstatte Hjernøes værk, der pænt blev placeret i et af sideskibene, mens Anders Kirkegaards store pragtværk indtog pladsen ved altret.

Annonce

Ibrugtagningen af den nye altertavle blev markeret med en festgudstjeneste søndag 14. november klokken 12. Og det var virkelig en stor dag i Vejles historie, thi det er ikke hver dag, at byens ældste og største kirke får en ny altertavle, og så tilmed et værk skabt af en af Danmarks største kunstnere, Anders Kirkegaard som tillige har sin rod i Vejle.

VAF’s Leif Baun har så glimrende beskrevet hele forhistorien i artikler i avisen, så her vil vi koncentrere os om selve festen 14. november.

En fyldt kirke kunne begynde højtideligheden med at betragte den lukkede udgave af altertavlen. Klokken 12 præcis lød tonerne til præludiet over salmen ”Opstanden er den Herre Krist” ud i det store lyse kirkerum, alt mens kirkens kor og de deltagende præster kom ind i kirken i en smuk procession.

Gamle dage

Vejle, verden og avisen: Vigand Rasmussen skriver om Gamle dage hver tirsdag.

Efter indgangsbønnen sang menigheden salmen ”Op al den ting”, der er Anders Kirkegaards yndlingssalme. Den sidste salme inden biskop Marianne Christiansens prædiken var ”Krist stod op af døde”, og herunder blev fløjene på altertavlen lukket op, så det trefløjede værk nu kunne ses i al sin pragt.

Anders Kirkegaard skriver selv om værket:

”Min Altertavle handler, håber jeg da, om netop liv og død, om opstandelse og nedtagelse, om hjælp fra Jesus til en død/døende mand, om pragtfulde himmelsyn udover og indover Vejle fjord, hvor den opstandne Jesus-brystkasse løfter os til Himmels; medens det altseende øje vogter over os.”

I sin prædiken kom biskoppen naturligvis ind på den nye altertavle, hvor hun blandt andet sagde:

Krist stod op af døde sang vi og åbnede Sct. Nicolai kirkes nye altertavle. Åbningen går fra døden i skyld og afmagt - fra det menneske, der lå udstrakt på jorden som offer for andres had og overgreb og selv skyldig i had og overgreb overfor andre, alene i døden - hvis ikke det var for det menneske, der ligner ham selv, og som står ved hans fødder og breder armene ud. Med dødens sårmærker mellem sine ribben og i hænder og fødder. Som for at sige: Du er ikke alene i fornedrelsen. Dér hvor alle har forkastet dig og forladt dig står Menneskesønnen, Kristus. Dér begynder opstandelsen. I korsets tegn på, at Gud er hos det udstødte menneske. Det kors folder sig ud fra død til liv, når tavlen åbnes, og vi ser et billede af den jubel, det øjeblik, hvor vingerne løfter sig. Den genopstandne Kristus breder sine gyldne arme ude over Vejle Fjord.”

Der gik et sus gennem den fyldte kirke, da altertavlen blev åbnet, ja, et lille barn udstødte et spontant ”juhu”, og resten af menigheden havde givetvis den største lyst til at klappe, men det gør man jo ikke under en gudstjeneste.

Den genopstandne Kristus breder sine gyldne arme ude over Vejle Fjord.

Hele festgudstjenesten forløb, som den skulle, og med organist Erik Kure ved orglet var den del også i de bedste hænder. Ud over kirkens kor medvirkede trompetist Anders Krintel også i løbet af gudstjenesten.

Efter gudstjenesten var der reception for alle, hvor man i lokalet bag alteret kunne få lidt mad og drikke, og derefter var ordet frit.

Først takkede menighedsrådsformand Christian Møller alle de folk, der havde muliggjort, at kirken kunne få den nye altertavle. Rækken var lang, for der var mange gode kræfter, som havde arbejdet med sagen lige fra den første ide til det færdige værk.

Så tog Anders Kirkegaard over og gennemgik hele skabelsesprocessen på sin egen, helt personlige måde, og han gav udtryk for, at han var virkelig glad for, at det var blevet ham til del at skabe en altertavle, og så tilmed i hans barndoms by. Han mente, at værket vil komme til at stå som et hovedværk i hans kunstneriske liv, og det har han i den grad ret i.

Talerrækken sluttede med stærke ord fra provst Dorthe Volck Paulsen og sognepræst Maibritt Pedersen.

Så sivede den store forsamling stille ud af kirken, men mange vil nok vende tilbage for at gense den nye altertavle i det store, smukke og lyse kirkerum.


Kilder: Alterpartiet i Sct. Nicolai Kirke. 2021. - Sct. Nicolai Kirkes hjemmeside. - Hæfte fra festgudstjenesten 14. nov. 2021. - VAF 17.12.2019.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Debat For abonnenter

Chefredaktøren opfordrer: Kære udlejer, kom kvikt med lokaler til teststed

Debat For abonnenter

Nu rabler det for EU-kommissionens formand. Von der Leyen vil drøfte tvungen vaccine

Navne

Surf-butik får årets handicappris: Tilbyder vandaktiviteter til alle - handicap eller ej

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Fredericia

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

Fredericia For abonnenter

Sanddalhus er solgt til to fynboer: Ejendom og park sættes i stand

FC Fredericia

Nederlag svier i et par dage, men herefter har FC Fredericias anfører lært at se tingene med andre briller: - Det er vigtigt at tænke på, hvad vi har præsteret som helhed

Annonce