Annonce
KLUMME

Der var engang, hvor festivalprogrammet var noget, der kom fra bogtrykkeren: Hvad i alverden er der sket med os, spørger Charlie

"I yderste konsekvens kan det blive decideret farligt - se blot, hvad der skete, da Trump kom til magten, og især, da han tabte præsidentvalget," skriver Charlie. - Foto fra den amerikanske præsidentvalgkamp i efteråret 2020. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix

I 2015 udkom det sidste trykte Jelling Festivalprogram, der fortalte publikum, hvad man kunne opleve på årets festival.

Siden 1989 var der hvert år blevet udarbejdet og trykt et program hos den lokale bogtrykker.

Programmet blev nærmest revet væk, da det sammen med annoncer, plakater og pressemeddelelser, omtale i avisen med videre, var den eneste måde, hvorpå man kunne orientere sig om indholdet af den kommende festival.

Annonce

Da det sidste trykte program så dagens lys i 2015, var det allerede ”Over The Hill”. Oplaget var faldende, da denne måde at kommunikere på var ”forældet”, dyr, besværlig og ikke tidssvarende. Et levn fra starten af nullerne, hvor de fleste endnu ikke var helt på bølgelængde med internettet, hjemmesider, mails og hvad der ellers florerede på nettet.

Derfor var det ikke mindre end en medie­revolution, da Facebook og senere Twitter og Instagram blev lanceret under begrebet "sociale medier" (SO-ME). Medier, som langsomt, men sikkert blev implementeret i folks daglige virke.

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), direktør for DGI Huset Vejle Roland Christiansen, skuespiller Maria Skuladottir, festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

Da de sociale medier for alvor fik fodfæste, blev kommunikationsstrategier hurtigt ændret fra de traditionelle forretningsmodeller i forhold til markedsføring og kommunikation, til hovedsageligt at foregå via internettet. SO-ME anses nu for at være de mest ideelle kanaler til at markedsføre begivenheder.

Omend det var med blødende hjerte, at det trykte program i sin oprindelige form nu blev kasseret, så var det umiddelbart også en foræring og en gave til en festival, der gerne vil have en lang række budskaber ud hurtigt og nemt. Så siden 2016 har programmet stort set kun været at finde i diverse digitale udgaver.

I et langt større perspektiv kan man vel godt sige, at den digitale revolution er på linje med dengang, elektricitet blev en del af dagligdagen. Ingen kan forestille sig en verden uden.

Alle med en internetforbindelse i dag - og det er trods alt de fleste - bruger den dagligt. På arbejdspladsen, naturligvis, men også til at holde kontakten til familie, venner, grupper og personer fra hele verden, som de interagerer med. En fantastisk mulighed, der siden årtusindskiftet for alvor har taget fart, og som i dag er den mest omfattende kommunikationsform i verden.

På de sociale medier kræver det kun nogle få klik, før man bliver venner med eller kan følge personer i lande, som man knap nok har hørt om.

Men den nemme kommunikation gennem skærmen har også bidraget til en reducering i basal og traditionel adfærd. Vi har vænnet os til, at vi nemt og ubesværet kan kommunikere uden fysisk nærvær… Der trækkes hurtigt på aftrækkeren, ofte uden at tænke på, hvem modtageren er.

Der er ingen tvivl om, at det på længere sigt kan og vil påvirke os mennesker, idet den form for kommunikation ikke giver os mulighed for at udvikle de sociale evner, der er nødvendige uden for SO-ME-platformene. Man kan vel godt stille spørgsmålet om et overdrevent forbrug af sociale medier ligefrem kan fremkalde asocial adfærd.

Man skal i hvert fald ikke gå langt ned i debatten på Facebook, før en sådan adfærd hurtig fremkommer.


Da internettet begyndte at vinde indpas, blev det af mange betragtet som et demokratisk potentiale, der blot blev endnu større med de sociale mediers ankomst. Nu kunne alle meget lettere komme til orde ...

Det syntes at være en gevinst for ytringsfriheden. Måske, men til forskel fra en række stopklodser og filtre, der nu er væk, bliver debatten på de sociale medier efterhånden mere og mere afsporet. Det fyger med gensidige beskyldninger, udokumenterede påstande og trusler.

Der bliver ofte ” råbt højt”, og ingen lytter. Det er som en smeltedigel af vrede, og det skorter ikke på personlige angreb eller hård kritik af dem, man er utilfreds med - vel at mærke uden at de pågældende er med i debatten og dermed får en chance for at forklare eller forsvare sig.

Det er beskæmmende for de sociale medier, der jo netop blev hyldet for at give ordet frit, og dermed mindske afstanden mellem borgere, medier og politikere, og dermed styrke demokratiet. Men med tiden er det, som om mediet er blevet stedet, hvor man i høj grad søger sin information, og hvor fake news, hurtige opslag, delinger og ukritiske påstande florerer i hobetal.

Med tiden er det, som om sociale medier er blevet stedet, hvor man i høj grad søger sin information, og hvor fake news, hurtige opslag, delinger og ukritiske påstande florerer i hobetal.

I stedet for at være en styrkelse for demokratiet, eller i det mindste den sunde fornuft, synes de sociale medie ofte at splitte befolkningen.

På de sociale medier kan det være svært at skelne mellem objektive fakta og personlige holdninger. Det handler sjældent om at få viden og blive klogere, men derimod om at skabe tilslutning til hvilken gruppe man tilhører eller holder med.

Det fordrer på ingen måde demokratiet og de sociale medier og er derfor på mange måder med til at skabe en polarisering - hvem er for, og hvem er imod. På de sociale medier bliver der kun delt viden og diskuteret med dem, der har de samme holdninger som en selv.

Til gengæld florerer bagtalelse og tilsvining af dem, vi er uenige med, i en grad, så sund fornuft, gode argumenter bliver trængt.

Det kan hurtigt blive til et demokratisk problem, hvor mange kvier sig for at tage del i debatter, fordi man risikerer at blive mødt med usaglige svar, hårde ord og verbale trusler

I yderste konsekvens kan det blive decideret farligt - se blot, hvad der skete, da Trump kom til magten, og især, da han tabte præsidentvalget.


Det fysiske møde mellem mennesker er nu altid det bedste. Hver gang vi møder et andet menneske, skabes en relation. Det gør der begge veje … og det er en fundamental del af det at være et menneske.

Dialog, respekt og en anerkendende tilgang til mødet med andre vil altid give det bedste samspil. Det er derfor tankevækkende og foruroligende, at en stor del af kommunikationen mellem almindelige mennesker foregår via sociale medier. Respekten, en ordentlig tone og forståelse mennesker imellem, kan være svær at finde, når de sociale platforme gløder af en forrået tone, og et sprog man ikke ville bruge, hvis man sad face to face - uanset hvor meget man er uenig i den andens holdninger.

Uenighed og forskellighed er fint nok og kan være fordrende for udvikling og forståelse - men tonen skal være ordentlig.

Vi kommer nok ikke uden om de sociale medier. De er helt sikkert kommet for at blive. Det er fremtiden, og som med elektriciteten og industrialiseringen skal vi lære at leve med, at verden er digitaliseret på godt og ondt. Men lad os få en ordentlig tone, når vi ytrer os, og tænke over hvad vi lukker ud på de sociale medier.

Det frie ord er vigtigt for ytringsfriheden - det skal bevares, om end man naturligvis ikke behøver at ytre sig om alt. Vi behøver ikke have meninger om alt - og slet ikke at ytre sig om alt og alle. Det kunne være rart, hvis vi skrev os det bag øret, når vi færdes på SO-ME-platformene.

Alt er som nævnt ikke kun dårligt eller ligegyldigt på de sociale medier. Der findes mange gode opslag, debatter og positive ”samtaler” på de forskellige platforme– som for eksempel nu det kommende festivalprogram for 2022. der snart er på trapperne …

Godt nytår!

Annonce
Navne For abonnenter

Kim var lykkelig til sit sidste hjerteslag: Et farvel til den stærke tillidsmand med de mange facetter

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Søren og Mette har corona: Smitten stiger desværre i de yngste klasser i Fredericia lige nu

Navne For abonnenter

60-års fødselar nyder sine møbelklassikere: Den spanske stol er hans yndling

Fredericia

Glade smil: Klinik i Fredericia kåret som allerbedst til at have elever

Fredericia HK

Se den kommende træner i modgang: Derfor SKAL du som FHK-fan se Danmark spille i aften

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Leder For abonnenter

Dagens leder: Løsning af specialskole-sag kræver hurtigtvoksende ører

Debat For abonnenter

Interessant udvikling: Danmark er efterhånden meget synligt syd for grænsen

Fredericia

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Fredericia

Cykel Kai bliver opkøbt af ny cykelbutik, hvor han bliver ansat: - Nu har jeg arbejdet 80 timer om ugen i 41 år, så det er vist på tide, at jeg trapper lidt ned

Alarm 112 For abonnenter

Brrrrr på stort hotel i Snoghøj: En morgen med kolde bade og ingen varme

Fredericia HK

FHK forstærker sig på vital post: Henter Champions League-målmand hos de norske mestre

Annonce