Annonce
Læserbrev

Derfor skal vi stille skarpt på ligestilling på vores erhvervsuddannelser

Det er desuden vigtigt, at vi sikrer brobygning og tæt kontakt mellem vores folkeskoler og erhvervsskoler, så de yngste skoleelever tidligt kan få smag for håndens arbejde. Det er her, at frøene til et opgør med uddannelsessnobberi og skæv kønsfordeling på vores erhvervsuddannelser skal sås.
Annonce

Læserbrev: På den ene side har vi et arbejdsmarked plaget af en massiv mangel på dygtig, faglært arbejdskraft. På den anden side har vi erhvervsuddannelser, der mangler ligestilling på elevsiden.

Det problem bør vi løse, da faglærte kvinder kan hjælpe vores virksomheder godt videre.

Mens vi på andre steder er nået langt med ligestillingen, har erhvervsuddannelser en blind vinkel omkring balancen mellem kønnene. I visse fag er kun 20 pct. af eleverne kvinder.

Det er et strukturproblem, vi bør løse, da manglen på faglært arbejdskraft inden længe bliver et stort problem for os alle, fordi den svækker vores konkurrencekraft.

En undersøgelse fra Dansk Byggeri og en rapport fra Undervisningsministeriet bekræfter problemet: Der er for få kvinder, der griber sav, murerske og rørtang, når de skal vælge uddannelse.

Løsningen er flere aktører på banen, der kan bringe os tættere på at opfylde FN's verdensmål nr. 5 om ligestilling mellem kønnene - i dette tilfælde på uddannelsesområdet.

Aktørerne er samfundet, der skal arbejde hårdere på at genskabe respekten for godt håndværk og dygtige, faglærte håndværkere.

Det er politikerne, der skal køre grønthøsterne i garagen og tilføre uddannelsesområdet nye midler, som kan kompensere for den skade, der er skabt gennem flere års omprioriteringsbidrag.

Det er uddannelsesinstitutionerne selv, der skal tilbyde spændende uddannelser i attraktive studiemiljøer, hvor der er plads til - og respekt for - både kvindelige og mandlige studerende.

Det er virksomheder og arbejdsgivere, der skal sikre faciliteter og omgangstone, hvor der med store bogstaver står skrevet "ligestilling" - eller måske bare gensidig respekt, uanset om du er kvinde eller mand. For i sidste ende bør det ikke handle om "hun" eller "han", men om det gode håndværk, som virksomhederne står og mangler.

Det er desuden vigtigt, at vi sikrer brobygning og tæt kontakt mellem vores folkeskoler og erhvervsskoler, så de yngste skoleelever tidligt kan få smag for håndens arbejde.

Det er her, at frøene til et opgør med uddannelsessnobberi og skæv kønsfordeling på vores erhvervsuddannelser skal sås.

Efterfølgende er det ikke kun de danske virksomheder, der høster frugten af forarbejdet. Det gør samfundet som helhed.

Derfor skal vi stille skarpt på ligestilling på vores erhvervsuddannelser.

Pia Tørving. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Døgnrapport: Indbrud i nybyggeri på havnen og fangst af en tyv under bilindbrud

Annonce