Annonce
Fredericia

Det begyndte med en sofa - nu står fire flotte lejligheder klar til veteraner

Borgmesteren er efterhånden vant til at klippe røde snore, men fredag kneb det for Jacob Bjerregaard at få sin del af det røde bånd klippet over. Til sidst lykkedes det dog, så han sammen med landsformand for KFUMs Soldatermission Jesper Hornstrup og garnisonskommandant Søren Andersen kunne erklære rekreationen for indviet. Foto: Søren Gylling

KFUM's Soldaterhjem indviede fredag med faner, musik og mange varme ord nye lejligheder til veteraner med behov for et frirum til at pleje ar på sjælen.

Fredericia: Den første veteran har banket på for at kunne få mulighed for at rykke ind i Fredericia Soldaterhjems flot indrettede rekreationslejligheder på 1. sal, som under stor festivitas blev indviet fredag i strålende forårssol. Og han er velkommen, lød det fra Helle Kristoffersen, som sammen med sin mand Bruno tager imod veteraner med behov for rekreation.

- Men vi syntes, at det skulle vente, indtil vi havde overstået indvielsen. De har behov for ro, og det kan vi næppe tilbyde i dag (fredag, red.), konstaterede hun, mens hun lavede en hurtig rundvisning på den totalrenoverede 1. sal, hvor fire lejligheder og et fællesrum står klar til at blive taget i brug.

Det er de ydre rammer, der har fået en stor overhaling. De indre rammer er de samme som for knap 20 år siden, da daværende soldaterhjemsbestyrer Esther Kofod fik øjnene op for, at der kom soldater hjem fra mission med ar på sjælen, som ingen rigtigt så. Hun tilbød plads på en sofa, og et par Balkan-veteraner opfordrede generalsekretær Per Møller Henriksen til at etablere et egentligt veteranhjem, og de første initiativer blev taget.

Boliger til rekreation

KFUMs Soldaterrekreation er et midlertidigt botilbud for tidligere udsendte soldater på KFUMs Soldaterhjem.

Der tilbydes ikke behandling, men man hjælper veteranerne videre til at gøre brug af forsvarets behandlingstilbud.

Der er tale om et hjemligt miljø.

Der er omkring 40 lejligheder samlet på soldaterhjem i Fredericia, Hvorup, Holstebro, Høvelte og Varde.

Der var dømt kæmpe kagebord, da KFUMs Soldater-rekreation blev indviet. KFUM Soldaterhjem kan det med kager både hjemme, og når de stiller op med en KUF i verdens brændpunkter. Foto: Søren Gylling
Annonce

Før, under og efter

Siden er veteranindsatsen blevet til at få øje på på soldaterhjemmet, i forsvaret og kommunerne, men indsatsen fra soldatermissionens side har en helt særlig plads, slog talerne fast.

- Der har været perioder, hvor vi ikke har været gode nok til at byde dem velkommen hjem, som har været ude at kæmpe for vores sag. Der har I været der og har været med til at åbne op for de ar, der kan komme på sjælen. Det er vigtigt, at vi arbejder sammen på tværs, for I kan tilbyde noget, vi som kommune ikke kan, sagde borgmester Jacob Bjerregaard (S) og takkede for det store arbejde, der lægges fra KFUM's side.

Garnisonskommandant Søren Andersen takkede også for det tætte samarbejde, der er mellem garnisonen og KFUM's Soldaterhjem.

- I er en vigtig og uundværlig del af Danmarks internationale missioner, når I møder vores soldater ude i brændpunkterne, sagde han og glædede sig også over det tætte samarbejde lokalt.

Den holdning delte oberst Henrik Graven fra hærstaben.

- Hærchefen ville meget gerne have deltaget, men jeg repræsenterer ham, fordi han netop nu besøger vores styrker i Afghanistan og Irak. Han er helt sikkert på besøg i lejrenes KUF'er, hvor man altid føler sig hjemme. Det er et refugium for soldaterne derude, ligesom det vil være her. I skal have kæmpe tak for jeres indsats både før, under og efter for vores veteraner, sagde han.

Helle Kristoffersen er den ene halvdel af bestyrerparret på KFUMs Soldaterhjem på Treldevej. Sammen med sin mand Bruno er hun klar til at tage imod veteraner med behov for ro i en periode. De kan rykke ind i dejlige faciliteter på 1. sal, hvor de kan være helt sig selv eller langsomt rykke ud i et fællesskab i det rummelige fællesrum med køkken og dagligstue, inden de eventuelt tager skridtet ned ad trappen til et endnu større fællesskab. Foto: Søren Gylling
Annonce

De indre rammer

KFUMs Soldater-rekreation i Fredericia har et tæt samarbejde med Veterancentret på Ryes Kaserne. Det eksisterer allerede, og leder af veterancentret oberst Susanne Lund gjorde klart, at selv om der er tale om virkelig flotte lejligheder, er de fysiske rammer ikke det afgørende.

- Det er super-flot, men allermest skal I have tak for det, I fylder ind i rammerne, sagde Susanne Lund.

Landsformand for KFUMs soldatermission Jesper Hornstrup glædede sig over at kunne notere yderligere fire rekreationsboliger, så der i dag er cirka 40 boliger spredt ud over landet, og provst Børge Munk Povlsen udtrykte glæde over, at soldaterhjemmet har øje for at samle mennesker op, når det kan være svært at få et helt almindeligt liv til at hænge sammen.

De nye rekreationsboliger har krævet både en stor indsats fra håndværkere og frivillige og økonomisk støtte fra flere fonde for at få skaffet de nødvendige 1,6 mio. kroner til at realisere ombygningen.

Generalsekretær for KFUMs Soldatermission Per Møller Henriksen kunne glæde sig over usædvanligt flot vejr, masser af faner og musik fra Slesvigske Musikkorps, da han sagde velkommen til officiel indvielse af de renoverede rammer til veteranerne. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

Annonce