Annonce
Erhverv

Det endte med et håndtryk på 20 mio.

Allerede i 2010 var der stærk utilfredshed med den enevældige kurs i daværende Trefor, men kritikkerne var for få måtte blandt andet repræsentantskabsmedlem Evald Lauridsen fra Fredericia erkende efter et mislykket forsøg på at vedtage et mistillidsvotum til bestyrelsen. Arkivfoto: Torben Glyum

I sidste uge fremlagde energikoncernen deres årsrapport for 2017. For en gangs skyld endte det samlede resultat med et minus på 14 mio. kroner efter skat. Blandt forklaringerne var at selskabet havde måttet finde godt 20 mio. kr. til fratrædelsesløn til forhenværende direktør Knud Steen Larsen.

1

Knud Steen Larsen blev i 2005 ansat som direktør for det daværende Trefor som selskabets blot anden direktør. Trefor var i slutningen af 1999 blevet etableret som en fusion mellem forsyningsselskaberne i Fredericia, Middelfart og Vejle. Siden kom Kolding til. Han blev ansat på en kontrakt, hvor der blandt andet var indføjet en passus omkring fire års fratrædelsesløn og indlagt bonusaftaler. Løn og kontrakt blev forhandlet mellem direktør, formand og næstformand. Bestyrelsen godkendte den.

2

Kritikken af selskabets ledelse blev forbindelse med valget til repræsentantskabet i 2010 udtalt. Især repræsentantskabsmedlemmer i Fredericia havde set sig vrede på direktør og bestyrelsesformand forhenværende borgmester i Middelfart, Steen Dahlstrøm. Kritikken gik på en alt for enevældig ledelse og satsninger på forretningsområder fjernt fra kerneområder el, vand og varme.

3

Kritikken kulminerede i et forsøg på at skabe flertal for et mistillidsvotum til formanden, men forsøget løb ud i sandet. Et frø var imidlertid sået og flere bestyrelsesmedlemmer begyndte at så tvivl om koncernens kurs og retning. I 2016 mundede det ud i et krav om at få en uvildig analyse af de kommercielle satsninger på brændselsceller, telemedicin og elektriske transportere. Et stort sponsorat til Royal Arena vakte også bestyrelsens kritik.

4

I juni 2017 meldte historier om direktørens sammenblanding af private selskaber og Ewiis interesser at dukke op i medierne. Der fulgte historier om dyre rejser i forbindelse med sponsoraftalerne med bl.a. OB, og at familiens sønner var med som deltagere. 14. juni kulminerede kritikken, da et flertal i bestyrelsen besluttede at sige farvel til direktøren efter 12 år. Afskedigelsen udløste ifølge kontrakten fire års løn eller godt 20 mio. kroner. Kort efter valgte Ewiis mangeårige formand Steen Dahlstrøm at trække sig.

5

Den siddende bestyrelse overlevede et kritisk maratonmøde med repræsentantskabet i august og indsatte den nye formand Jørn Limann, som siden har lagt op til langt større åbenhed i selskabet og bestyrelsen ansatte per 1. januar ny administrerende direktør Lars Binderup Bjørn. 12. april præsenterede Ewii A/S årsrapporten for 2017. Ud over at konstatere, at det gyldne håndtryk havde kostet dyrt på bundlinjen, afslørerede Knud Steen Larsens efterfølger sin ansættelsesaftale. Lars Binderup Bjørn er ansat på en almindelig kontrakt, modtager 2,8 mio. kroner om året, men hverken bonus eller pension.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Kunstskabet samler ind til børn på flugt

DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

112

Politiet har sikret overvågning efter røveri i lokal brugs: - Vi vil gerne høre fra borgerne

Annonce