Annonce
Debat

Det er ikke nemt at være DR

Henrik Sejerkilde

Mange tv-julekalendre kredser om samme plot: Man skal gå en grueligt masse igennem, før alle når sikkert frem til juleaften. I denne uge har Danmarks Radio så opført sin egen udgave, hvor det imidlertid fortsat er ret usikkert, om alle når helskindet ud på den anden, lykkelige side.

Sagen er, at nogen i Danmarks Radio havde fået den for så vidt glimrende idé at præsentere lytterne i P1's morgenflade for en julekalender i skarp sovs. Det har længe stået lidt skidt til med satiren på alle kanaler, men en kort, daglig saltvandsindsprøjtning skulle nok kunne få det til at kradse behageligt fra morgenstunden - og ikke længere overlade de spydige bemærkninger til Radio 24Syv's Kirsten Birgit Kretz Schiøtz Hørsholm og Den Korte Radioavis.

Ergo hyrede nogen instruktøren Lotte Svendsen til at orkestrere løjerne, og optagelserne gik i gang. Handlingen udspillede sig i et Danmark, der var blevet republik, og hvor den kongelige familie var blevet installeret i noget socialt boligbyggeri. Der blev produceret lydklip, der reklamerede for julekalenderen, og selve serien blev klippet og klistret færdig på livet løs.

Indtil Danmarks Radio satte chefstilethælene i. Dagen før, det første program skulle gå i luften, blev hele projektet skrottet. Efter et par dages tilløb lavede P1 Morgen så selv indslaget om, hvorfor der var blevet slået bak så pludseligt - og så sent. Danmarks Radios kulturchef Tine Smedegaard Andersen mærkede varmen i sædet, mens de samme spørgsmål blev gentaget. Men selv var hun kold i sine svar, der nærmere sig ikke-svar af den slags, som man elsker at hade politikere for at give. Ligegyldigt, hvordan intervieweren angreb hende, var svaret stort set det samme: Programmerne var blevet bremset, fordi de ikke havde den tilstrækkelige kvalitet. Selv om det i sig selv er en konstatering, der skriger på en uddybning, kom hun det aldrig nærmere. Og havde dermed for alvor detoneret den møgsag, der kan få folk til at tvivle på Danmarks Radios dømmekraft i et farvand, hvor et medieforlig venter forude - og tegner truende for institutionen.

Som andre af den slags traditionelle mastodonter har mange udset sig Danmarks Radio som prügelknabe, det sårede dyr, der flakser rundt og blot venter på nådestødet. Sandt at sige har året budt på en del sager, som har givet nogen lyst til at stikke sparekniven ind der, hvor det gør ondt. Om det var sagen om USA-korrespondenten Johannes Langkildes kones hest, der skulle have betalt sin transport, eller om det var den logeagtige ansættelse af en mangfoldighedskonsulent - og diverse lukrative fratrædelsesordninger - der har været at falde over Danmarks Radio med. Og i de fleste tilfælde har det været som med julekalenderen, at det er små sager, der har vokset sig uforholdsmæssigt store, enten på grund af blind selvfølgelighed eller panik over at lave noget, som kunne vække anstød hos de politikere, der har fingeren på aftrækkeren. Bare tænk på al den ballade, som serien "1864" gav - eller det ideologiske nachspiel efter "Danskernes historie". Nu skal vi godt nok ikke have mere bøvl med de politikere, der ikke længere holder deres uforbeholdne mening om programvirksomheden en armslængde væk, har mantraet gjaldet på chefgangen. Men man har så opnået det modsatte ved at katastrofebremse en julekalender, som de færreste måske havde lagt mærke til med placeringen på P1.

Hvorfor er det, at man er så bange - satire behøver man jo ikke være enig i. Det er ligesom essensen i satire...

Annonce
Fredericia For abonnenter

Tanya og Ricko håber på løsning tæt på Frederiksodde Skole: - Hvorfor skal de børn med mest brug for ro flyttes rundt?

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Dyr kviktest på Prangervej: 100 p-bøder på tre uger for at parkere på private pladser

Alarm 112 For abonnenter

Brrrrr på stort hotel i Snoghøj: En morgen med kolde bade og ingen varme

Fredericia HK

Forsvarsgeneral stopper i FHK: Jeg har behov for at prøve noget nyt

Fredericia

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Byggebranchen nærmer sig overophedning og højeste niveau i over 40 år

Leder For abonnenter

Dagens leder: Løsning af specialskole-sag kræver hurtigtvoksende ører

Debat

UCL-direktør frygter, at uddannelser i Jelling og Vejle er eksistenstruet, hvis der flyttes konkurrerende uddannelsespladser til Horsens: Det giver ikke mening

Fredericia For abonnenter

Milliongodtgørelse eller ej: Sag om bortvisning af kommunaldirektør afgøres først efter sommerferien

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Fredericia

Kandidat for Fredericia siger nej tak til at repræsentere byen som vikar i Folketinget: - For kort tid

Fredericia For abonnenter

Tommy vil sætte en stopper for Koldings slam i Lillebælt: - Man kan ikke bare smide sit affald hos naboen

Fredericia

City Escape kommer til Fredericia: Vær med til at redde midtbyen fra en terrororganisation

Annonce