Annonce
Debat

Det er ikke nemt at være DR

Henrik Sejerkilde

Mange tv-julekalendre kredser om samme plot: Man skal gå en grueligt masse igennem, før alle når sikkert frem til juleaften. I denne uge har Danmarks Radio så opført sin egen udgave, hvor det imidlertid fortsat er ret usikkert, om alle når helskindet ud på den anden, lykkelige side.

Sagen er, at nogen i Danmarks Radio havde fået den for så vidt glimrende idé at præsentere lytterne i P1's morgenflade for en julekalender i skarp sovs. Det har længe stået lidt skidt til med satiren på alle kanaler, men en kort, daglig saltvandsindsprøjtning skulle nok kunne få det til at kradse behageligt fra morgenstunden - og ikke længere overlade de spydige bemærkninger til Radio 24Syv's Kirsten Birgit Kretz Schiøtz Hørsholm og Den Korte Radioavis.

Ergo hyrede nogen instruktøren Lotte Svendsen til at orkestrere løjerne, og optagelserne gik i gang. Handlingen udspillede sig i et Danmark, der var blevet republik, og hvor den kongelige familie var blevet installeret i noget socialt boligbyggeri. Der blev produceret lydklip, der reklamerede for julekalenderen, og selve serien blev klippet og klistret færdig på livet løs.

Indtil Danmarks Radio satte chefstilethælene i. Dagen før, det første program skulle gå i luften, blev hele projektet skrottet. Efter et par dages tilløb lavede P1 Morgen så selv indslaget om, hvorfor der var blevet slået bak så pludseligt - og så sent. Danmarks Radios kulturchef Tine Smedegaard Andersen mærkede varmen i sædet, mens de samme spørgsmål blev gentaget. Men selv var hun kold i sine svar, der nærmere sig ikke-svar af den slags, som man elsker at hade politikere for at give. Ligegyldigt, hvordan intervieweren angreb hende, var svaret stort set det samme: Programmerne var blevet bremset, fordi de ikke havde den tilstrækkelige kvalitet. Selv om det i sig selv er en konstatering, der skriger på en uddybning, kom hun det aldrig nærmere. Og havde dermed for alvor detoneret den møgsag, der kan få folk til at tvivle på Danmarks Radios dømmekraft i et farvand, hvor et medieforlig venter forude - og tegner truende for institutionen.

Som andre af den slags traditionelle mastodonter har mange udset sig Danmarks Radio som prügelknabe, det sårede dyr, der flakser rundt og blot venter på nådestødet. Sandt at sige har året budt på en del sager, som har givet nogen lyst til at stikke sparekniven ind der, hvor det gør ondt. Om det var sagen om USA-korrespondenten Johannes Langkildes kones hest, der skulle have betalt sin transport, eller om det var den logeagtige ansættelse af en mangfoldighedskonsulent - og diverse lukrative fratrædelsesordninger - der har været at falde over Danmarks Radio med. Og i de fleste tilfælde har det været som med julekalenderen, at det er små sager, der har vokset sig uforholdsmæssigt store, enten på grund af blind selvfølgelighed eller panik over at lave noget, som kunne vække anstød hos de politikere, der har fingeren på aftrækkeren. Bare tænk på al den ballade, som serien "1864" gav - eller det ideologiske nachspiel efter "Danskernes historie". Nu skal vi godt nok ikke have mere bøvl med de politikere, der ikke længere holder deres uforbeholdne mening om programvirksomheden en armslængde væk, har mantraet gjaldet på chefgangen. Men man har så opnået det modsatte ved at katastrofebremse en julekalender, som de færreste måske havde lagt mærke til med placeringen på P1.

Hvorfor er det, at man er så bange - satire behøver man jo ikke være enig i. Det er ligesom essensen i satire...

Annonce
Fredericia For abonnenter

Vodka slørede Claus' sande jeg i 28 år: Hver morgen vælger han et tørlagt liv til og misbruget fra

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Hun elsker at bo i bydelen, som nogen kalder 'rædselsfuld': - Det er et smukt sted

Fredericia For abonnenter

Faktatjek: Har skole og børnehave virkelig plads, hvis der flytter mange børnefamilier til Skærbæk?

Fredericia

Snup en politisk pindemad: Hvad vil du gøre med jobcentret?

Fredericia For abonnenter

Analyse: Derfor kan det blive vanskeligt at sælge ADP

Livsstil

Her er ikke plads til ukvemsord og truende adfærd: 3000 mødes til stor gaming-event

Debat For abonnenter

Kære politikere - er der ikke stemmer i streetsport?

Debat

Debat: 'Take the money and run' - den ultimative naivitet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia

Axeltorv-butikker ærgrer sig over stenørken: Nystartet netcafé overvejer at flytte

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Fredericia For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Fredericia: Hus i Østerby solgt for 5,7 millioner kroner

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Annonce