Annonce
Debat

Det er vigtigere end nogensinde før at sætte idræt og bevægelse i skolen på den kommunale dagsorden

Camilla Daugaard. Privatfoto

Læserbrev: Når valgkampen for alvor kører, er det vigtigt, at der er politikere, som tør gå helhjertet ind i kampen for at opprioritere idræt og bevægelse i skolen.

Det fortjener vores børn og unge efter en periode, som har udfordret vores bevægelsesfællesskaber.

Udover at idrætsforeningerne har mistet medlemmer, viser undersøgelser, at hver tredje elev slet ikke havde idræt eller bevægelseslektioner i relation til skolen under corona-nedlukningerne.

Annonce

Faktisk har de 6-16-årige i gennemsnit kun været fysisk aktive i lidt over en halv time om dagen, og over en fjerdedel mener, de har taget på i vægt under nedlukningen, ligesom krisen har medført høje niveauer af ensomhed og stress.

Rapporten "Det gode børneliv" fra tænketanken Mandag Morgen viser, at hver femte elev i udskolingen ikke trives.

De udfordringer kan vi gøre noget ved, og vi kan passende starte med et værktøj, alle kan forholde sig til. Idræt og bevægelse i skolen har således store positive effekter på elevernes læring, sundhed og trivsel.

Det er der ikke noget nyt i. Det var derfor, at der i forbindelse med sidste skolereform i 2014 blev indført et lovkrav om gennemsnitligt 45 minutters daglig bevægelse, som er et vigtigt element i arbejdet med at skabe en varieret og motiverende skoledag, hvor det at lære med kroppen er blevet helt centralt.

Nogle skoler er nået langt og har bevægelse som en indgroet del af kulturen, mens andre måske ikke helt har givet området samme opmærksomhed.

Der er ikke nogen trylleformular inden for idræt og bevægelse i skolen. Det kræver hårdt arbejde på den enkelte skole og en vedholdende kommunal prioritering på administrativt og politisk niveau.

Camilla Daugaard

Der er ikke nogen trylleformular inden for idræt og bevægelse i skolen. Det kræver hårdt arbejde på den enkelte skole og en vedholdende kommunal prioritering på administrativt og politisk niveau.

De steder i landet, hvor man er længst, er typisk der, hvor der er taget en politisk og ledelsesmæssig beslutning om at skabe struktur på området, f.eks. hvor der lægges en strategi for arbejdet med åben skole og idræt og bevægelse i skolen. Forløb, som både indeholder kvantitative såvel som kvalitative mål, som tager udgangspunkt i de lokale behov, og som udstikker konkrete handleplaner på området.

Det er en systematisk måde at inddrage aktører fra det politiske niveau i kommunalbestyrelsen til det udførende led blandt lærere, pædagoger og elever.

Bundlinjen er, at struktur skaber kultur, og det er det vigtigere end nogensinde før at sætte idræt og bevægelse på den kommunale dagsorden.

Den udfordring bistår Dansk Skoleidræt Kreds Trekanten gerne med at løfte. Vi er en del af en organisation, hvis overordnede mål er at fremme alle elevers læring og trivsel gennem idræt og bevægelse i en varieret skoledag. Det arbejder vi på ved at udvikle inspiration til bl.a. idrætsfaget og til bevægelse i skolens øvrige fag og ved lokalt at give skolerne mulighed for at deltage i et hav af spændende stævne- og aktivitetsdage.

Annonce
Fredericia

Tag kandidattesten her

Fredericia For abonnenter

Nedlagt handelsmarked forfalder: Men ejer har planer med stedet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Fredericia For abonnenter

Bevaringsværdig ejendom i Prinsessegade skal rives ned - i stedet kommer der syv nye lejligheder

Fredericia HK

Bundproppen venter i Helsinge: Derfor er Nordsjælland-opgør ikke nødvendigvis en walk over-kamp for FHK

Kultur For abonnenter

Lydmord: Musikalsk grænseoverskridende koncert

Alarm 112

Pludselig røg det ene hjul af Johnnys bil: Hjulbolte løsnet i løbet af natten

Debat

Lukkethed i Fredericia Havn er til at løse

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia

Sommerhuse skal beskyttes mod oversvømmelser: Får lov til at lave 600 meter langt dige

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Fredericia

Forventer snarlig åbning: Derfor rykker Intersport tilbage til Fredericia

FC Fredericia For abonnenter

Derfor hægter FC Fredericia med en sejr på vestkysten én af rivalerne helt af

Fredericia

Du spørger - kandidaterne svarer: Hvordan får vi flere lokale uddannelser?

Annonce