Annonce
Debat

Det gode seniorliv kræver også nye relationer

Azra Hasanbegovic. Pressefoto

Læserbrev: Hvad skal der til for, at vores ældre i højere grad oplever et godt seniorliv?

Der skal gode sociale relationer, gode venner og stærkt netværk til.

Gode sociale relationer øger levealderen, så det hjælper hele befolkningen at fremme inkluderende fællesskaber.

Mennesker med gode sociale relationer og netværk har 50 procent lavere dødelighed end de, der har få eller dårlige sociale netværk.

Dette er konklusionen i utallige studier, blandt andet fra Center for Sund Aldring.

Hvorfor de sociale relationer spiller en vigtig rolle i vores liv, er ikke nemt at forklare, men især i forhold til den ældre generation viser det sig, at mangel på tilknytning til andre mennesker påvirker vores lyst til at bevæge os og motionere.

Det har indflydelse på vores psykiske helbred og mentale sundhed og gør os inaktive målt på flere parametre.

Et stærkt netværk blandt venner og andre relationer gør det nemmere for én selv at være med, da man føler sig inddraget i et fællesskab, som man hører til.

Om det så er dans og musik, gå- eller løbeture, madlavning, kurvefletning, læseklub eller foreningsarbejde er underordnet. Det vigtigste er, at man er med og sammen med andre, som man kan dele interesser og passion med.

Er det nemt?

Nej, det er det ikke. Det kræver aktivt opsøgende arbejde.

Det kræver ikke kun, at man vedligeholder de gamle, men også opbygger nye relationer.

Ifølge videnskaben foregår opbygning af relationer igennem længere tid og i flere faser, som jeg ikke skal underholde læseren med her. Men pointen er, at det tager tid.

Og den tid har de ældre mennesker måske ikke, og derfor skal vi hjælpe på vej.

For mig som kommunalpolitiker er forebyggelse af fremmedgørelse, udstødelse og ensomhed blandt vores ældre samt sundhedsfremme af meningsfulde relationer og fælleskaber nogle af de vigtige indsatsområder.

Jo længere folk kan føle mening med livet i deres dagligdag, desto længere holder de sig væk fra sundhedssektoren og de offentlige ydelser.

Dette er ikke kun godt for dem selv, men også for hele samfundet.

Min egen hjemmelavede cost-benefit-analyse viser, at det betaler sig at investere i forebyggende og sundhedsfremmende projekter og indsatser, da fordelene ved dem overstiger omkostningerne.

Og herunder vægter det menneskelige perspektiv naturligvis mest.

Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Debat

Troels Lund skyder igen: Jeg sigter meget præcist på de røde, transportminister

Læserbrev: Veje og kollektiv transport bør ikke være en politisk kampplads, mener transportminister Benny Engelbrecht, der derfor beder mig sænke sigtekornet. Hertil er der vel blot at sige: Jo, investeringer i vores fælles infrastruktur - veje, tog, broer - er i høj grad en politisk kampplads, og især nu, hvor en svag socialdemokratisk regering har ladet hele sin overlevelse afhænge af de røde partier i Folketinget. Fakta er nemlig, at den brede transportaftale, som transportministeren drømmer om, kan ende med at blive et mareridt for alle virksomheder og borgere i Østjylland og mange andre steder i landet. De røde støttepartier siger klart fra overfor "mere asfalt", som de kalder det. Det kan så meget vel resultere i, at E45 ikke udbygges - selv om det var en central del af både den tidligere regerings plan og også et meget klart løfte fra fremtrædende socialdemokrater i valgkampen. Finansminister Nicolai Wammen, der er valgt i Aarhus, skrev meget specifikt i sin kandidattest på TV 2: "På den korte bane har E45 topprioritet." Nu er regeringens topprioritet at lave en bred aftale med motorvejs-fjendske partier som SF og Enhedslisten. Derfor er der i høj grad brug for at rette sigtekornet præcist på de røde - i håb om blot at plaffe de værste vildskud ned.

Annonce