Annonce
Fredericia

Det kræver sit skæg: Tidligere leder af Det Bruunske Pakhus er 'ægte' julemand i San Diego

I Fredericia er Dan Dorschel nok især kendt for sine mange år som leder på Det Bruunske Pakhus. I sit andet hjemland, USA, er han nok mere kendt for at være julemand. Med ægte skæg! Foto: Peter Friis Autzen
Den tidligere leder af Det Bruunske Pakhus, Dan Dorschel, bor i både USA og Danmark. I USA folder han sig ud som en af de eftertragtede, ægte julemænd.
Annonce

Bøgeskov: Ilden blusser i brændeovnen hos Dan og Lise. Et stort stykke brænde blev lagt ind for 10 minutter siden og er nu omsluttet af en rolig, smuk og varmende flamme, der fylder deres lille hus med varme.

Ilden og varmen passer også til Lise og Dan - to lune mennesker med en ild og varme, der gør dem i stand til at sprede humør og hygge både i Danmark og USA.

Dan Dorschel, som mange i Fredericia husker fra hans tid som leder af Det Bruunske Pakhus, er amerikaner. Lise Eriksen er dansk. De to er gift, men har holdt fast i hvert sit efternavn. De har også holdt fast i begge hjemlande: Parret flytter hvert halve år mellem en adresse i San Diego og en adresse i Bøgeskov.

- Vi flytter fra sommer til sommer, siger Lise.

- Ja, jeg er ikke rigtig hjemme, hvis ikke jeg kan gå i shorts og sandaler, siger Dan.

Livsstilen kaster mange glæder og oplevelser af sig - men er også en anelse opslidende, fordi parret så ofte rejser fra nogen.

- Men vi kan lide det. I år er vores afgang til USA forsinket på grund af nogle projekter her i Fredericia, som lige skal på plads først, siger Dan med sin umiskendelige, amerikanske accent og lange, flade a'er.

Men forsinkelsen er snart ovre, for Dan skal være i San Diego til jul, hvor han har helt særlige forpligtelser.

Det er simpelthen herligt at være Santa.

Dan Dorschel

Annonce

Ægte julemand

Dan huserer som julemand. Ikke som en hvilkensomhelst julemand - næ, som en ægte julemand.

- Jeg er medlem af FORBS, siger han med et bredt smil i skægget.

Bogstaverne FORBS står for Fraternal Order Of Real Bearded Santas - hvilket kan oversættes til noget i stil med Den Broderlige Orden af Julemænd Med Ægte Skæg. Det er en organisation, der leverer julemænd til både events og familier. Nogle mod betaling, andre som velgørenhed.

- Jeg gør det udelukkende som velgørenhed. Jeg vil ikke ud i shoppingcentre og butikskæder. Det er der andre, der tjener gode penge på. Jeg er i det for at gøre folk glade. Og det giver da også mig selv en glæde, jeg ikke ville være foruden. Det er simpelthen hææærligt, siger han.

Dan er en skæg mand, men dét er i sig selv ikke nok til at blive en FORBS-julemand. Man skal også have et betydeligt skæg. Og det har Dan.

- Jeg har haft skæg siden 1968, siger han og tilføjer, at han næppe ville kunne genkende sig selv, hvis han barberede skægget af.

Flere gange er han blevet hevet i skægget.

- Mange børn spørger, om de må hive i skægget - og de får alle lov. En femårig pige syntes, at mit skæg var så dejlig blødt, at hun vendte tilbage flere gange for at røre ved det. Hver gang stod hendes mor klar med kameraet.

Annonce

Damen i trailerparken

Dans vej ind i FORBS begyndte ved et arrangement i den San Diego-forstad på USAs vestkyst, som han og Lise bor i hver andet halvår. Her har de en stor trailerbolig i et skønt område med mange søer og søde naboer.

- Ved et arrangement sagde en dame til mig, at jeg da skulle være med. Hun havde set mit skæg og syntes, at jeg lignede en oplagt Santa. Og så gik jeg i gang, siger han og lader en hånd glide hen over maven.

- Og jeg har også sørget for at komme til at ligne Santa endnu mere med tiden...

Allerede få dage senere blev han sendt af sted til sit første arrangement, fordi en anden julemand var blevet syg.

- Foreningen havde en dragt, jeg kunne bruge. Jeg manglede kun støvlerne - men jeg havde da mine gummistøvler. Så jeg tog gummistøvlerne på og kørte af sted. Det gik fint, siger Dan, der siden har købt støvler, et bredt julemandsbælte og en hue, der passer bedre til hans hoved.

Han glæder sig allerede til julearrangementerne senere i år, og han håber, at han og Lise når til USA, inden han forpasser alt for mange ture i den røde frakke.

Julemanden kan også danse om palmetræer. Santa Dan i San Diego. Privatfoto
Julemanden elsker også at FÅ pakker. Her modtager Dan en pakke indeholdende hans drømmehøjttalere. Foto: Peter Friis Autzen
Når de er i Danmark, holder Dan og Lise til i Bøgeskov. Foto: Peter Friis Autzen
Brændeovnen spreder lune i lune Dan Dorschels hjem. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Niras og Rambøll-analyse: Klapning af opgravet havbund er eneste vej frem for Marina City

Annonce